Dorin Drăguţanu: Ideea precum că agenţii economici nu accesează credite din cauza dobânzilor mari nu se justifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, susţine că agenţii economici nu accesează credite din cauza situaţiei economice dificile, dar nu din cauza dobânzilor mari.

Volumul creditelor noi acordate în lei moldoveneşti în trimestrul III al anului curent a scăzut cu 19,3 la sută faţă de perioada analogică a lui 2014. Rata medie trimestrială a dobânzilor la creditele noi acordate a înregistrat nivelul de 14,7% faţă de 11,2 la sută în trimestrul III al anului precedent, notează IPN.

Comentând aceste date, Dorin Drăguţanu, care îndeplineşte funcţia de guvernator al BNM până la numirea noului guvernator, a spus că, deşi BNM a majorat din decembrie 2014 rata de bază cu 16 puncte procentuale (în prezent 19,5 la sută), rata medie a dobânzii la creditele noi acordate în lei a crescut doar cu 3,5 puncte procentuale.

„Ideea că agenţii economici nu accesează credite din cauza dobânzilor mari nu se justifică. Adică nu numai din acest motiv nu accesează credite”, a menţionat Drăguţanu.

În opinia sa, la mijloc este şi faptul că trecem printr-o criză regională şi locală, că agenţii economici au temeri că nu vor putea să ramburseze creditele accesate din cauza că afacerile se desfăşoară cu greu, cererea la exporturile moldoveneşti în ţările partenere a scăzut şi economia, în ansamblu, se află într-o situaţie complicată.

Depozitele noi, atrase în lei în trimestrul III al anului 2015, s-au majorat cu 41,7 la sută faţă de trimestrul III, 2014. Însă soldul depozitelor, atrase în lei de la începutului anului curent până la finele lunii septembrie, a scăzut cu 11,1 la sută (-2,9 mlrd lei) faţă de perioada similară a lui 2014. Cauza invocată de BNM este legată de creşterea dolarizării depozitelor din lunile ianuarie şi februarie2015, când leul a înregistrat cea mai mare depreciere, retragerea depozitelor din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Rata dobânzii la depozitele atrase în lei de la persoanele fizice şi juridice a sport în trimestrul III al anului curent până la valoarea medie de 13,1 la sută. În lunile iunie-septembrie 2015. băncile au atras depozite în lei de la persoanele fizice cu o rată a dobânzii de 16,1% faţă de 7,8 la sută în luna septembrie 2014. Majorarea cu 8,3 puncte procentuale a ratei la depozitele noi atrase în lei de la persoanele fizice, potrivit  BNM, a fost stimulată de deciziile Băncii Naţionale a Moldovei de înăsprire a politicii monetare şi are ca efect stimularea economisirilor în moneda naţională, precum şi diminuarea presiunilor pe piaţa valutară.

Drăguţanu a mai afirmat că situaţia din sistemul bancar, după retragerea licenţelor Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank se va stabiliza. Iar ratele dobânzii, în creştere la depozite în lei, vor stimula majorarea depozitelor în monedă naţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite