Dodon a promulgat legea pentru modificarea Codului Electoral
0Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat joi, 20 iulie, legea pentru modificarea Codului Electoral, care prevede trecerea la sistemul de vot mixt. Decretul a fost semnat la câteva după ce iniţiativa în cauză a fost votată în Parlament în lectură finală, transmite IPN.
„Felicit toţi cetăţenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a ţării”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
Totodată, şeful statului menţionează că, alături de echipa sa, va munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunţate. „Moldova are viitor!”, a declarat Igor Dodon.
Parlamentul a votat cu 74 de voturi în lectură finală proiectul de modificare a Codului Electoral prin care se trece de la sistemul proporţional de vot, pe liste de partid, la cel mixt, în care jumătate din deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar cealaltă în circumscripţii uninominale, transmite IPN.
Proiectul a fost votat după ce mai mulţi deputaţi au părăsit sala plenului. Deputata Inna Şupac din partea Partidului Comuniştilor a declarat că PCRM nu doreşte să asiste la uzurparea puterii în stat. PCRM a cerut ca votul să fie nominal „ca ţara să-şi cunoască eroii”, însă solicitarea nu a fost susţinută de deputaţi.
În replică, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a spus că PCRM a refuzat să participe la dezbaterile organizate pe platforma parlamentară, în cadrul cărora s-a găsit consens. Înainte de procedura de vot, Andrian Candu a mulţumit participanţilor la dezbaterile pe marginea modificării sistemului electoral, dar şi experţilor Comisiei de la Veneţia pentru expertiza acordată.
Prin modificările operate la Codul Electoral, 50 de membri ai Parlamentului vor fi selectaţi prin reprezentare proporţională, iar alţi 51 – prin vot uninominal în circumscripţii. Circumscripţiile vor fi formate de către o comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanţi ai societăţii civile, partidelor parlamentare şi extra-parlamentare, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, mediului academic, experţi etc. Informaţia despre circumscripţiile electorale va fi publicată în „Monitorul Oficial” cu un an înainte de alegeri. Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare şi din stânga Nistrului în Parlament, urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripţiilor să fie inclus şi criteriul de împărţire geografică.
La fel, sunt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalităţii de gen. Pentru promovarea femeilor în politică, partidele care vor menţine cota existentă de 40% şi pentru circumscripţiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puţin 10%, care conform unui coeficient va creşte cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament. De asemenea, este redus în jumătate numărul de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.