Doar 15% din exporturile Republicii Moldova sunt pe pieţele din Rusia, Belarus şi Ucraina
0Republica Moldova este mult mai puţin dependentă de Rusia în privinţa exporturilor, faţă de acum 10-15 ani. O spune ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, potrivit căruia, Moldova nu este semnificativ afectată de sistarea exporturilor spre Ucraina, Belarus şi Federaţia Rusă, notează IPN.
Mai puţin optimist este ministrul finanţelor, Dumitru Budianschi, care a menţionat că războiul de la graniţa Republicii Moldova loveşte dur în bugetul de stat al ţării, autorităţile anticipând deja o scădere a sumelor venite de la conaţionalii noştri din diaspora şi o diminuare a veniturilor încasate de la Serviciul Vamal.
Potrivit ministrului economiei, implementarea Acordului de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană a redus din dependenţa Republicii Moldova faţă de piaţa estică. Ţările Uniunii Europene sunt în topul statelor spre care sunt orientate produsele moldoveneşti.
„Avem în aceste 3 ţări, Ucraina, Rusia şi Belarus 15% din exporturi. Suntem într-o situaţie mult mai bună faţă de anul 1998 când a fost o criză majoră şi 60% din exporturi erau către Rusia. Acum avem o dependenţă mai mică de Rusia. Acum cel mai mare partener la exporturi este România – 25%, în Belarus – 3%, Ucraina – 3%, sunt cantităţi nesemnificative, Rusia – 9%. O piaţă alternativă ar putea fi India, se discută la acest capitol, ar fi o piaţă convenabilă, deşi din punct de vedere logistic ar fi mai complicat”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În acelaşi timp, ministrul finanţelor, Dumitru Budianschi, spune că războiul din Ucraina determină autorităţile să vină urgent cu o rectificare a bugetului de stat. Conflictul militar de la graniţă loveşte dur în veniturile Republicii Moldova şi-i creşte exponenţial cheltuielile, spune ministrul.
„Noi eram deja marcaţi de două crize, criza energetică şi cea a inflaţiei pe plan mondial. Peste aceste două provocări a mai venit şi războiul din ţara vecină. În primul rând, s-au întrerupt relaţiile comerciale cu un şir de parteneri din partea de Est, nu e vorba doar despre Ucraina şi Rusia, ci şi de Belarus. Vom fi afectaţi şi prin faptul diminuării remitenţelor. Suntem afectaţi şi de faptul că frica din societate a afectat sistemul bancar. Acest război din vecinătatea noastră a creat problema refugiaţilor, statul trebuie să gestioneze şi această criză, iar pentru o ţară ca Republica Moldova, numărul de refugiaţi este foarte mare. Este afectată şi partea de venituri. De exemplu, veniturile de la vamă veneau din aceste regiuni”, a spus Dumitru Budianschi.
Potrivit datelor oficiale, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina şi 14% din Federaţia Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice. Pentru produsele importate din aceste ţări există alternative, dau asigurări reprezentanţii Guvernului.