Din anul 2013 ANRE promite tarife diferenţiate la energia electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tarifele la energia electrică din Republica Moldova sunt cele mai mari din regiune
Tarifele la energia electrică din Republica Moldova sunt cele mai mari din regiune

Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în şedinţa publică două noi Metodologii de calculare a tarifelor la energia electrică

Potrivit administraţiei ANRE, odată cu liberalizarea pieţei energiei electrice, începând cu anul 2013, Agenţia va aplica Metodologia de calculare, aprobare şi ajustare a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice şi Metodologia de calculare, aprobare şi ajustare a tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali.

Noile documente au fost elaborare în corespundere cu prevederile Legii cu privire la energia electrică, care stipulează că începând cu 1 ianuarie 2013, activităţile de distribuţie trebuie să fie separate de activităţile de furnizare a energiei electrice, iar  ANRE urmează să aprobe un tarif pentru activitatea de distribuţie şi un alt tarif pentru activitatea de furnizare a energiei electrice. În conescinţă tarifele aprobate pe viitor de către Agenţie urmează să fie diferenţiate în funcţie de nivelul tensiunii reţelelor electrice de distribuţie la care sunt conectate instalaţiile electrice ale consumatorilor, pentru ca fiecare categorie de consumatori să achite doar costul real necesar pentru procurarea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei electrice.

Potrivit estimărilor specialiştilor ANRE, noile metodologii vor asigura o transparenţă mai mare în raport cu costurile aferente distribuţiei şi furnizării energiei electrice, vor stimula eficienţa şi vor exclude eventualele subvenţionări încrucişate, iar posibilitatea recuperării costurilor suportate de către întreprinderile de pe piaţa energiei electrice va încuraja investiţiile în sector.

În cadrul şedinţei s-a ajuns la un consens şi în ceea ce priveşte principalul punct de divergenţă între ANRE şi Compania Gas Natural Fenosa. Consiliul de administraţie al ANRE a decis să accepte o abordare alternativă reevaluării  activelor depreciate tarifar, dar care încă sunt în funcţiune. Calculele au arătat că, prin aplicarea noii metode, distribuitorul va dispune de circa 75 de milioane de lei anual, suma fiind de două ori mai mică decât banii pe care i-ar fi obţinut compania în cazul reevaluării activelor după metoda tradiţională. Această formulă a fost preferată de distribuitor pentru că oferă o predictibilitate şi o siguranţă  pentru finanţarea planurilor de investiţii de viitor, evitând o eventuală confruntare cu ANRE, cum li s-a întâmplat altor operatori din sector, care au mers pe calea  reevaluării activelor.

Noile metodologii de calculare a tarifelor la energia electrică vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite