Din 100 de milioane de euro promise Republicii Moldova de Traian Băsescu în 2010, România a oferit doar opt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut 1.250 de zile de când preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România ne va acorda un sprijin financiar de 100 de milioane de euro în anii 2010-2014. Până acum, în Republica Moldova n-a ajuns nici a zecea parte din asistenţă

La 27 ianuarie 2010, preşedintele român Traian Băsescu anunţa la Chişinău că România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro.

„Este vorba despre un program derulabil în patru ani, iar banii vor fi alocaţi în patru tranşe anuale, câte 25 de milioane de euro. Mijloacele sunt destinate pentru educaţie, modernizarea şcolilor, dar şi pentru proiecte de infrastructură locală“, declara acum trei ani şi jumătate Traian Băsescu.

Opt milioane pentru sinistraţi

Peste trei luni a fost semnat şi un acord interguvernamental moldo-român privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară. În toamna anului 2010, România a decis să aloce din contul acestei sume un ajutor de opt milioane de euro pentru înlăturarea consecinţelor inundaţiilor din vara acelui an (în particular, pentru reconstrucţia caselor la Cotul Morii). De atunci, niciun ban din cele 100 de milioane de euro nu a mai ajuns în Republica Moldova.

În cadrul întâlnirilor la nivel guvernamental din ultimii doi ani părţile au continuat să discute despre posibilitatea de a realiza din banii promişi de statul român proiecte de construcţie a podurilor peste Prut pentru conectarea reţelei drumurilor naţionale ale Republicii Moldova la cele europene. De asemenea, s-a vorbit despre proiecte în sectorul energetic, dar niciunul n-a ajuns la etapa de realizare. În acelaşi timp, şi autorităţile de la Chişinău, şi cele de la Bucureşti ezită să explice cauzele acestor întârzieri.

„O şcoală, două porţiuni de drum şi o grădiniţă“

„În anul 2013, au fost alocate din contul ajutorului nerambursabil de 100 de milioane de euro fondurile necesare în vederea realizării lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni pe teritoriul aferent Republicii Moldova. Discuţiile cu privire la proiectele avute în vedere pentru perioada următoare sunt în desfăşurare“, ne-a răspuns diplomatic Ministerul Afacerilor Externe din România, la solicitarea noastră.

Informaţia oferită de partea românească este confirmată de Cancelaria de Stat a Guvernului de la Chişinău, care a răspuns la fel de diplomatic. „Este deja decis că vor fi alocate circa nouă milioane de euro pentru construcţia gazoductului Iasi-Ungheni. Patru proiecte, în valoare de opt milioane de euro, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), au fost remise părţii române pentru evaluare. Proiectele privind construcţia a două linii electrice de înaltă tensiune, ce ar urma să fie finanţate din suma rămasă, încă sunt analizate de partea română“, se menţionează în răspunsul dat de Cancelaria de Stat, la solicitarea „Adevărul“.

Cele patru proiecte ale MDRC sunt, de fapt, „o şcoală, două porţiuni de drum pentru reabilitare şi o grădiniţă“, după cum a detaliat ministrul Marcel Răducan într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui Vadim Ceban, şeful Direcţiei securitate şi eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei, la Bucureşti a fost trimisă şi o solicitare privind alocarea contul ajutorului promis a sumei necesare pentru efectuarea lucrărilor de proiectare la linia electrică de tensiune înaltă LEA 400kV Suceava-Bălţi. Cererea a rămas fără răspuns, deocamdată.

România rămâne cel mai fidel susţinător al Moldovei

Economistul Viorel Chivriga consideră că nu este nimic grav în faptul că există întârzieri la alocarea banilor. „România a fost şi este cel mai fidel susţinător al Republicii Moldova, iar o întârziere de câteva luni nu cred că reprezintă o problemă. Bunăoară, în anii 2005-2007, când Rusia a impus un embargou la vinurile, legumele şi fructele moldoveneşti, România a fost ţara care ne-a ajutat foarte mult“, afirmă expertul.

În opinia lui Viorel Chivriga, mult mai important este faptul că proiectele finanţate din banii alocaţi de România şi de alte state se vor realiza în cele din urmă. „Nu pot să nu remarc însă lipsa de transparenţă şi de comunicare din partea autorităţilor moldoveneşti în privinţa administrării asistenţei externe, în general“, a mai constatat economistul.

România cheltuie anual 12 milioane de euro pentru studenţii şi elevii moldoveni

Datele Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti arată că Republica Moldova beneficiază în fiecare an de un sprijin financiar consistent din partea României. De exemplu, în 2011, ţara noastră a primit circa două milioane de euro din bugetul de asistenţă oficială pentru dezvoltare. Acest suport pentru Republica Moldova reprezintă peste 60% din toată asistenţa externă acordată de România în acel an.

În afară de aceasta, guvernul român suportă costuri de 12 milioane de euro anual pentru programul extensiv de burse acordate elevilor şi studenţilor din Republica Moldova.

Ajutor pentru integrare în UE

Republica Moldova este stat prioritar pentru politica de acordare a asistenţei pentru dezvoltare (AOD) a României. Potrivit răspunsului oferit de Externele de la Bucureşti, pentru anii 2012-2015, circa 30% din bugetul AOD al MAE vor merge pentru proiecte din Moldova. În prezent, sunt în derulare 14 proiecte în valoare de aproximativ 2,7 milioane de euro, finanţate din bugetele pentru anii 2010, 2011 şi 2012. „E vorba de bani pentru agricultură, sănătate, modernizarea serviciilor publice locale, sprijin pentru integrarea europeană (armonizarea legislativă, capacităţi instituţionale), afaceri interne, cercetare şi inovare, susţinerea societăţii civile. De asemenea, se află în proces de pregătire o serie de proiecte ce urmează să fie finanţate în 2013 (opt proiecte în valoare de 620.000 euro)“, menţionaează Ministerul român de Externe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite