Dimineaţă „accident uşor“, seara „huliganism grosolan“. Cum au încercat instituţiile statului să muşamalizeze implicarea procurorului Iurie Garaba într-o încăierare în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Iurie Garaba a fost de negăsit FOTO Procuratura.md
Procurorul Iurie Garaba a fost de negăsit FOTO Procuratura.md

Şoferul unei furgonete a ajuns în arestul Poliţiei după „un accident minor“. Oamenii legii s-au bâlbâit în a face public cazul, dând de înţeles că vor să ascundă ceva. „Adevărul“ nu a putut să afle nici numele avocatului bărbatului „pentru că este secretul anchetei“.

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din raionul Călăraşi, a ajuns în arestul Comisariatului General de Poliţie (CGP) după ce marţi dimineaţa a fost implicat într-un accident rutier, împreună cu şeful Direcţiei Investigaţii Generale din cadrul Procuraturii Generale şi preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Iurie Garaba.

Potrivit datelor emise de poliţişti, Gheorghe Munteanu, originar din satul Pituşca, Călăraşi, se afla la volanul unei furgonete Ford Transit, care ar fi lovit BMW-ul ştabului din Procuratură. Cazul a fost făcut public abia a doua zi, de liderul Mişcării Antimafie Sergiu Mocanu, care a anunţat într-o conferinţă de presă că şoferul Fordului riscă ani grei de puşcărie după ce a fost arestat de poliţiştii sectorului Buiucani.

„Au trecut 24 de ore de la acel incident şi cazul nu a fost mediatizat, dovadă a faptului că în organele puterii de stat nu s-a schimbat nimic. Noi ştim că Garaba l-a agresat fizic pe Munteanu, l-a ameninţat cu arma şi cu închisoarea. Avem doi martori pe care îi vom lua sub protecţie. Vom intra în posesia unei înregistrări video făcute la locul accidentului“, a declarat Mocanu.

Dimineaţă „accident uşor“

Contactat ieri dimineaţă de „Adevărul“, ofiţerul de presă al CGP, Adrian Jovmir, a negat că bărbatul s-ar afla în izolatorul comisariatului. „Nimeni nu a fost reţinut. Reţineri se fac atunci când există o victimă grav rănită sau decedată. În acest caz a fost un accident uşor. Nicio victimă nu a avut nevoie de îngrijiri medicale“, a spus acesta, adăugând că dosarul a ajuns la Procuratura Generală.

După ce ne-a plimbat de la o instituţie la alta, în jurul orei 15.00, serviciul de presă al CGP a făcut public un comunicat în care a menţionat că, potrivit declaraţiilor soţiei procurorului Garaba, şoferul furgonetei l-a lovit în faţă pe preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor şi că cel din urmă a necesitat asistenţă medicală. În comunicat mai scrie că Gheorghe Munteanu a fost închis pentru huliganism, iar materialele adunate de poliţişti, precum şi cauza penală intentată au fost trimise, la cerere, Procuraturii sectorului Buiucani.

Ulterior, pe site-ul Procuraturii Generale a mai apărut un comunicat în care şeful Direcţiei Investigaţii Generale e scos basma curată din start: „Munteanu Gheorghe, deplasându-se pe str. Calea Ieşilor la volanul autoturismului de model Ford Tranzit, ignorând  prevederile Regulamentului circulaţiei rutiere şi încălcând grosolan ordinea publică, fără nici un motiv a tamponat automobilul de model BMW 530, condus de Garaba Iurie, în care se aflau membrii familiei acestuia, familia deplasându-se în concediu. În continuarea acţiunilor huliganice, Munteanu Gheorghe l-a înjurat şi l-a agresat fizic pe Garaba Iurie“.

Pe parcursul zilei de ieri, nici procurorul Garaba şi nici ofiţerul de presă al Procuraturii Generale nu au răspuns la telefon.

Numele avocatului, secretul anchetei

Ne-am deplasat însă la sediul CGP, unde Eduard Iarmenco, şeful Izolatorului de detenţie preventivă ne-a confirmat că Gheorghe Munteanu se află închis acolo, însă a refuzat să ofere informaţii cu privire la avocatul care-l reprezintă pe şoferul încarcerat sau cine este procurorul care anchetează cazul. Abia după această vizită, ofiţerul de presă al comisariatului ne-a dat de înţeles că procurorul căutat este Eduard Bordos, un procuror promovat anul trecut de Iurie Garaba.

Procurorul care se ocupă de caz: „mă deranjaţi“

„Mă sunaţi la ora 19.00. Programul meu s-a terminat la ora 17.00. Mă deranjaţi la telefonul meu mobil de lucru. Nu pot să răspund la întrebări“, a reacţionat procurorul atunci când l-am întrebat despre acest caz. „Nu ştiu dacă avocatul lui Gheorghe Munteanu vrea să-i fie făcut public numele“, a mai spus Eugen Bordos, atunci când i-am cerut să ne dea numele avocatului.

Modul în care a fost făcut public cazul dă de bănuit

„Nu-i corect ca CGP să vă reorienteze către serviciul de presă al Procuraturii, Procuratura să vă trimită în altă parte, şi până la urmă să emită informaţii contradictorii. Modul în care s-a prezentat acest subiect de către autorităţi, volens-nolens, duce cu gândul că se ascunde ceva. Nu este nici în interesul Ministerului de Interne şi nici al Procuraturii să ascundă detalii pe acest caz, pentru că se pretind lucruri foarte grave: privarea de libertate a unei persoane şi violenţă fizică“, susţine Victor Munteanu, şeful Programului de Drept la Fundaţia Soros-Moldova. ;

Legăturile dintre  Garaba şi procurorul  care a deschis dosarul

În martie 2012, procurorul Eugen Bordos, care instrumentează cazul lui Gheorghe Munteanu, a fost uns şef-adjunct al secţiei de exercitare şi conducere a urmăririi penale în Procuratura municipiului Chişinău. Un rol important în promovarea lui l-a avut Iurie Garaba, şeful Consiliului Superior al Procurorilor.

„Din fericire, de ceva timp Bordos nu mai lucrează la noi. Acum e procuror la Buiucani“, a spus procurorul-şef al municipiului Chişinău, Ion Diacov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite