Diaspora, târâtă în instanţă de CNAM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii care muncesc peste hotare, acţionaţi în judecată pentru neachitarea primelor de asigurare medicală, trebuie să aştepte până în iulie ca datoriile pentru care au fost pârâţi să fie radiate.

Moldovenii care lucrează în afara ţării nu sunt obligaţi să plătească prima de asigurare medicală de stat. Asta teoretic. În realitate, mai mulţi oameni sunt deocamdată în proces cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină, după ce s-au trezit cu scrisori din partea asiguratorului în care li se cere să-şi achite poliţele retroactiv.

E şi cazul Valentinei Mocanu, o infirmieră din Cahul care de 11 ani trăieşte în Roma. „În 1998 am înfiinţat o firmă împreună cu soţul meu. N-am avut niciun fel de venituri şi n-am angajat pe nimeni. Am plătit fondurile sociale, iar în ianuarie am primit înştiinţare de la CNAM să plătesc 21.000 de lei restanţe“, a spus femeia. Potrivit ei, din această sumă, prima de asigurare cumulată e de 12.000 de lei, iar
restul de 9.000 reprezintă penalităţile.

Avocatul femeii susţine că, de fapt, acesta nu este un caz izolat. „La Judecătoria Cahul sunt 80 de cereri de chemare în instanţă făcute de CNAM. Majoritatea sunt împotriva fondatorilor de întreprinderi care nu au achitat poliţa de asigurare medicală. În cazul clientului meu, firma a fost radiată pe 29 martie 2013. Acum procesul este suspendat, fiindcă vrem să vedem modificările aduse la legea asigurărilor sociale obligatorii“, a menţionat Vasile Şoitu. Apărătorul a precizat că chemarea în judecată este din decembrie 2010 şi că CNAM a cerut această sumă deşi clienta sa, Valentina Mocanu, şi-a plătit până acum asigurarea medicală, în Italia.

Datorii şterse, de la 1 iulie 

Cu toate că legea potrivit căreia moldovenii din diaspora nu mai sunt obligaţi să plătească prima de asigurare medicală a fost adoptată încă în aprilie în Parlament, reprezentanţii CNAM susţin că noile prevederi nu pot fi aplicate decât de la începutul lui iulie. De la acea dată, scutirea va fi aplicată tuturor moldovenilor care petrec mai puţin de 183 de zile pe an în ţara natală.

„Dacă procesul e în desfăşurare, cei pârâţi pot menţiona în instanţă că Parlamentul a adoptat pe 12 aprilie o lege conform căreia nu mai trebuie să plătească prima de asigurare medicală obligatorie. Să prelungească procesul până pe 1 iulie când intră în vigoare legea“, a precizat adjunctul Direcţiei juridice a CNAM, Mariana Gulian.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite