Deputaţii liberal-democraţi acuză PD de actuala criză politică şi cer depolitizarea instituţiilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii fracţiunii PLDM acuză Partidul Democrat de declanşarea actualei crize politice şi cer o nouă abordarea faţă de actul de guvernare care ar presupune în general eliberarea instituţiilor statului de sub influenţa politică. Liberal-democaraţii recunosc în acelaşi timp că au contribuit la rândul lor degradarea stării de fapt a lucrurilor în ţară.

Într-o declaraţie politică făcută astăzi, deputaţii liberal-democraţi îi mai acuză pe foştii colegi democraţi de faptul că manipulează şi pun presiune şi şantaj pe membrii PLDM şi că prin intermediu mass-media, lansează şi alimentează zvonuri referitoare la scindarea fracţiunii parlamentare a partidului.

„Întreaga responsabilitate pentru demisia guvernului, care a adus la generarea actualei crize politice,  o poartă PDM. Prin  votul comun cu socialiştii şi comuniştii, PDM a pus în pericol vectorul european al Republicii Moldova şi şi-a asumat conştient atât lichidarea AIE 3, cât şi  toate consecinţele politice ale acestui proces. Acţiunile lor  au scos  în evidenţă adevăratele scopuri, care le-ar permite în continuare să mimeze reformele, păstrând sub controlul unui grup limitat de lideri, formali sau reali, justiţia selectivă, monopolul mediatic şi economia ţării”, declară deputaţii PLDM.

Aceştia susţin că partidul lor a avut o contribuţie esenţială la implementarea transformărilor pozitive pe durata guvernării şi că, beneficiind de suportul partenerilor de dezvoltare, au fost realizate multe proiecte importante în toate domeniile de activitate. În acelaşi timp recunosc că au admis ”derapaje şi abateri de la cursul asumat de modernizare a ţării”. Acest fapt a dus la starea starea de scindare profundă în societate, la mari probleme sociale şi economice ale ţării şi la lipsa unui sprijin popular autentic pentru partidele care şi-au declarat drept obiectiv integrarea europeană.

„Nu am fost  suficient de perseverenţi şi insistenţi în combaterea fenomenului de justiţie selectivă, de utilizare a sistemului anticorupţie în calitate de bâtă politică, de monopolizare a mass-media şi subordonare partinică a instituţiilor independente ale statului. Regretăm că am acceptat prea multe compromisuri, în numele construirii majorităţilor de guvernare, şi recunoaştem că, în mare măsură, este vina partidelor politice faptul că cetăţenii ţării şi-au pierdut încrederea în clasa politică şi în funcţionalitatea statului de drept”, menţioneză declaraţii fracţiunii PLDM.

Elementul cheie al noii abordări propuse de PLDM constă în trecerea clasei politice de partea intereselor poporului, scoaterea de sub control politic a instituţiilor de drept, prezentarea întregului adevăr despre delapidările în sistemul bancar, liberalizarea şi demonopolizarea economiei şi a mass-media.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite