Dan Dungaciu: Ideea renunţării la Transnistria va apărea în campania electorală din Republica Moldova
0Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi preşedintele Fundaţiei Mării Negre, susţine că mişcarea făcută de preşedintele aşa-zisei Republici Transnistrene, Evghenii Şevciuk, de a semna decretul de aderare a Transnistriei la Federaţia Rusă are două dimensiuni.
Decretul semnat miercuri, 7 septembrie, de către Evghenii Şevciuk, prin care solicită ca sistemul de drept din Transnistria să fie adus în concordanţă cu cel al Federaţiei Ruse, conturează un joc electoral intern, în perspecţiva alegerilor prezidenţiale transnistrene, unde Sevciuk şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un nou mandat, dar şi un serviciu făcut Moscovei, este de părere Dan Dungaciu.
„Mutarea făcută de Şevciuk nu este fără acordul Rusiei“, susţine Dungaciu: „Este un avertisment pe care Federaţia Rusă îl transmite Occidentului, exasperată că liderii occidentali nu fac suficiente presiuni asupra Ucrainei şi Republicii Moldova pentru a rezolva conflictele îngheţate de pe teritoriile celor două state în modul în care îşi doreşte Moscova, adică prin federalizare“.
Moscova vede că Occidentul nu face suficiente presiuni asupra Kievului pentru implementarea politică a acordurilor de la Minsk de către Ucraina şi atunci „mută“ pe table de şah geopolitica din Transnistria, forţând aici o rezolvare a conflictului îngheţat cu Republica Moldova, în sensul federalizării, pentru ca apoi o asemenea formulă să fie aplicată şi în Ucraina, spune analistul român. „Declaraţia lui Şevciuk a făcut praf eforturile Germaniei, care deţine preşedinţia OSCE, privind rezolvarea conflictului transnistrean, dar este ţi un mesaj al Moscovei pentru comunitatea euro-atlantică: dacă mai continuă politica actuală pe flancul sud-estic, Rusia ar putea recunoaşte în primă fază independenţa Transnistriei şi Donbasului şi ulterior să fie de acord şi cu aderarea la Federaţia Rusă a acestor regiuni separatiste din Ucraina şi Republica Moldova. După această mişcare a liderului de la Tiraspol, ideea renunţării la Transnistria va apărea şi în campania electorală din Republica Moldova pentru alegerea preşedintelui“, mai spune Dungaciu.
Preşedintele nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a semnat miercuri, 7 septembrie, un decret privind implementarea rezultatelor de la referendumul din 17 septembrie 2006, atunci când 97% din populaţia din stânga Nistrului a pledat pentru independenţa Transnistriei, dar şi a aderării la Rusia.
Ultimele zbateri ale lui Şevciuk
Acţiunea liderului de la Tiraspol pare a fi una populistă, în condiţiile în care, în decembrie, în regiune vor avea loc aşa-zise alegeri prezidenţiale, iar Evghenii Şevciuc încearcă să-şi facă în acest fel capital electoral. Decretul lui Şevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularităţii liderului transnistrean.
Favoritul cursei electorale din luna decembrie pentru funcţia de preşedinte al regiunii separatiste transnistrene este Vadim Krasnoselski, preşedintele Sovietului suprem de la Tiraspol. Peste 25% din respondenţii unui sondaj realizat de o companie sociologică de la Moscova au declarat că şi-ar da votul pentru ca el să devină şef al administraţiei de la Tiraspol. Actualul lider transnistrean, Evghenii Şevciuk, ar fi susţinut de doar 14% din respondenţi, iar Şevciuk nu se mai bucură de mult de sprijinul Kremlinului. Campania electorală pentru alegerile care vor avea loc în luna decembrie începe în regiunea separatistă la 11 septembrie.
„Pe scurt - sfidare şi disperare. Şevciuk aruncă în bătălia electorală tot ce mai poate. Cred că acest gest nu poate fi ignorat. El trebuie să fie pedepsit exemplar de Republica Moldova. Ar fi o lecţie şi pe viitor. Să nu se ascundă cu capul în nisip nimeni”, a declarat, pentru „Adevărul“, Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul.
„Este greu de înţeles logic ce se întâmplă în stânga Nistrului, fiind nerecunscuţi nu există nicio logică în paşii pe care-i întreprinde Şevciuk la momentul de faţă. În primul rând, aceste acţiuni pe care le întreprinde el, ar putea fi interpretare ca o încercare disperată de-a lui Şevciuk de a atrage simpatia populaţiei din regiune”, este de părere Ion Manole, director executiv, Promo-LEX.