Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis că preşedintele ţării trebuie ales de popor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională de la Chişinău a admis o sesizare formulată de parlamentarii din Partidul Liberal-Democrat, hotărând astfel că preşedintele statului trebuie ales prin vot popular şi nu în Parlament, aşa cum se întâmplă acum.

Preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău, Alexandru Tănase, a anunţat în urmă cu câteva minute că judecătorii au declarat neconstituţionale o serie de modificări aduse legii fundamentale a Republicii Moldova în anul 2000. Astfel, Constituţia va reveni la textul anterior acelor modificări. 

O sesizare formulată de deputaţii PLDM cu privire la o serie de modificări aduse Constituţiei Republicii Moldova în 2000 a fost admisă astăzi de Curtea Constituţională. Revizuirile în cauză, printre care şi cea care modifica modalitatea de alegere a preşedintelui din vot universal în vot în Parlament, au fost declarate neconstituţionale. 

Sesizarea deputaţilor viza interpretarea a două articolule din Constituţie care stipulau faptul că preşedintele ţării este ales de Parlament. Acum, după decizia Curţii Constituţionale, articolul 78, care se referă exclusiv la alegerea preşedintelui, sună aşa: 

Alegerea Preşedintelui   (1) Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.  (2) Pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot candida cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc pe teritoriul ei nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat. Modul de propunere a candidaţilor este stabilit prin lege organică.    (3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.    (4) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.    (5)Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora e mai mare decît numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.    (6) Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite