Dragoş Doroş, noul preşedinte al ANAF: Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare şi plată a impozitelor şi taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Doroş a mai lucrat în Ministerul Finanţelor în calitate de director de legislaţie fiscală
Dragoş Doroş a mai lucrat în Ministerul Finanţelor în calitate de director de legislaţie fiscală

Dragoş Doroş, director Servicii de Asistenţă Fiscală al KPMG România, va prelua funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), după ce Gelu Diaconu a fost demis de premierul Dacian Cioloş la 11 februarie, iar conducerea interimară a fost preluată de Daniel Diaconescu.

UPDATE Doroş: Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare şi plată a impozitelor şi taxelor

„ANAF este o instituţie de o importanţă crucială, care se află într-un amplu proces de restructurare, menit să răspundă cerinţelor şi exigenţelor actuale. Vom continua implementarea programului cu Banca Mondială, care ne va permite să creăm o organizaţie modernă. Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare şi plată a impozitelor şi taxelor şi pe o interacţiune cât mai facilă cu plătitorii de taxe şi impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem în vedere o aplicare mai puţin anevoioasă a acestuia. Vom fi parte activă a procesului început odată cu iniţiativa guvernamentală «comisia pentru tăiatul hârtiilor». ANAF trebuie să fie o organizaţie puternică, pregătită să reacţioneze prompt şi cu profesionalism în toate situaţiile“, a declarat noul preşedinte al ANAF, potrivit unui comunicat al agenţiei.

Numirea lui Dragoş Doroş la şefia ANAF s-a făcu la propunerea Ministerului Finanţelor. 

„Numirea are la bază criterii strict profesionale şi aptitudini de coordonare a unei activităţi foarte ample. ANAF este una dintre instituţiile cheie din Guvernul României, de aceea reforma începută cu Banca Mondială trebuie nu doar continuată, ci şi accelerată. Instituţia trebuie să fie una modernă, care lucrează pentru şi în favoarea contribuabililor, care are ca prim rol asistenţa şi încurajarea conformării voluntare şi abia apoi colectarea de creanţe fiscale de la cei ce nu se conformează. Consider că strategia ANAF trebuie să aibă în vedere nu doar cifrele pe colectare, ci şi o colectare care să pună accent pe respectarea drepturilor contribuabililor“, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.


Premierul Dacian Cioloş a semnat joi seara decizia de numire a lui Dragoş Doroş în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. 

Doroş a mai lucrat în Ministerul Finanţelor, în perioada 2008-2010, înainte să fie tax director în cadrul firmei consultanţă fiscală şi audit KPMG, în calitate de director de legislaţie fiscală şi a fost timp de două luni, în 2012, secretar de stat în Ministrul Finanţelor, în Guvernul Ungureanu.

Dragoş Doroş declara în luna ianuarie că ANAF trece printr-o reformă la rece, un program finanţat de Banca Mondială cu zeci de milioane de euro, la nivel de proceduri, servere, oameni, legislaţie şi că, în doi-trei ani, ANAF va fi complet nou, va avea un ERP foarte modern, proceduri noi şi inspectori care fac totul după lege. Acesta mai arăta, potrivit zf.ro, că evaziunea fiscală nu se descoperă pe control documentar, ea fiind fără documente, descoperirea evaziunii se face prin control operativ şi că de aceea există Directia Antifraudă. 

Diaconu a fost demis de către premierul Dacian Cioloş de la conducerea ANAF după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că este cercetat într-un dosar de evaziune al deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite