Cursă strânsă pentru șefia Comitetului Național Olimpic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotoliul de președinte al CNO este disputat de două legende ale sportului moldovenesc: dublul campion olimpic la canoe Nicolae Juravschi, care candidează pentru cel de-al patrulea mandat consecutiv, și campionul olimpic la haltere Tudor Casapu, care şi-a încercat puterile şi în 2008.

Cei doi pretendenţi promit să construiască un stadion olimpic şi să extindă participarea atleţilor noştri la competiţiile internaţionale.

„Baza materială este în continuare un neajuns pentru sportul moldovenesc. Cei care au distrus stadionul republican şi bazele pe care le-am avut trebuie să răspundă pentru asta. Suntem în faza de discuţii pentru crearea unei baze olimpice adecvate", a spus Nicolae Juravschi. Actualul şef al CNO crede că cele două medalii de bronz obţinute la Jocurile Olimpice de la Londra sunt o mare performanţă pentru Moldova, care nu are săli olimpice pe care să se antreneze sportivii.

De cealaltă parte, celebrul halterofil Tudor Casapu urmăreşte extinderea programului competiţional moldovenesc, atât pe plan internaţional, cât şi la nivelul agenţiilor teritoriale olimpice. „Sunt susţinut de toţi sportivii de performanţă, de toate federaţiile şi de majoritatea antrenorilor. N-avem o bază sportivă pentru cantonamente. Or această problemă s-a văzut înainte de Jocurile Olimpice, când fiecare performer a fost nevoit să se descurce cum a putut", a spus preşedintele Federaţiei de haltere.

CONDIŢII PRECARE DE CANTONAMENT

Şi alţi şefi de federaţii consideră că amenajarea unei arene şi sistarea exodului sportivilor moldoveni sunt problemele care ar trebui rezolvate de noul preşedinte. Alegerea din 14 noiembrie a unuia dintre pretendenţi nu e o treabă uşoară. „Şi Juravschi, şi Casapu sunt foştii mei discipoli de la Dinamo. Ambii sunt campioni olimpici. Oricine ar fi preşedinte al Comitetului trebuie să aibă în vedere că nu avem un stadion olimpic în Moldova şi nici măcar un metru pătrat de pistă pentru atletismul de performanţă", susţine Anatol Bălan, şeful Federaţiei de atletism.

„Probleme sunt multe, începând cu baza olimpică şi sfârşind cu crearea de posibilităţi astfel încât sportivii noştri să nu mai plece în străinătate. Cert e că aşa rezultate bune precum cele înregistrate de CNO în ultimii doi ani n-am mai avut niciodată", spune Victor Peicov, preşeditele Federaţiei de lupte. Unul dintre olimpicii care au plecat din ţară imediat după competiţia de la Londra este luptătorul Nicolae Ceban, care în prezent concurează pentru clubul german ASV Nendingen. „La Jocurile Olimpice s-a văzut că sportivii moldoveni au luat locuri bune, ceea ce însemnă că avem talente, dar n-avem o sală polivalentă unde să se antreneze", afirmă Svetlana Caduc, directorul şcolii de box din Grimăncăuţi. Sportivii le cer mai-marilor Comitetului Naţional Olimpic să-i susţină financiar. „Comitetul trebuie să ne ajute cu deplasările la competiţiile internaţionale. Anul acesta au fost concursuri pentru care am scos bani din buzunar", spune olimpicul Dan Olaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite