Cursă politică pentru postul de procuror general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zubco şi-a dat demisia în plin scandal legat de incidentul tragic de la vânătoarea din Pădurea Domnească FOTO Tudor Iovu
Valeriu Zubco şi-a dat demisia în plin scandal legat de incidentul tragic de la vânătoarea din Pădurea Domnească FOTO Tudor Iovu

Foşti şi actuali procurori susţin că desfăşurarea concursului privind desemnarea candidatului la funcţia de procuror general este compromisă. Asta pentru că ideea vine din partea unui exponent politic.

Niciun potenţial candidat la funcţia de procuror general nu s-a înscris deocamdată în cursa lansată vinerea trecută. Corneliu Gurin, preşedintele comisiei constituite special pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general, presupune că nici pe parcursul acestei săptămâni doritorii de a ocupa acest post nu se vor înghesui la uşa Institutului Naţional al Justiţiei, acolo unde dosarele urmează a fi prezentate până pe 15 martie.

„Sunt prea multe acte care trebuie adunate. Candidaţii urmează să vină cu recomandări de la persoane notorii, câteva certificate medicale, un cazier juridic etc. Mai mult, au nevoie de timp ca să pregătească un plan managerial“, ne-a explicat Corneliu Gurin, expert la Asociaţia pentru Democraţie Participativă.

PÂNTEA: „NU MĂ TEMCĂ CINEVA AR PUTEA SĂ-MI IA LOCUL“

Andrei Pântea, procuror general interimar, refuză să spună dacă se va înscrie în cursă, deşi se vehicula că l-ar putea înlocui pe Valeriu Zubco, după ce acesta a demisionat în plin scandal legat de incidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească. „Am suficient de lucru. Sunt preocupat de crimele grave comise în ţară şi de funcţionalitatea sistemului. Nu mă tem că cineva ar putea să-mi ia locul în Procuratura Generală“, a spus Andrei Pântea, care ocupă postul de prim-adjunct al instituţiei.   

Între timp, foşti şi actuali procurori contestă desfăşurarea concursului şi spun că instituţia va rămâne şi în continuare subordonată politicului.

„A fost organizat în baza unei dispoziţii a preşedintelui Parlamentului (democratul Marian Lupu n.r). Reiese că cel care organizează concursul va decide, în ultimă instanţă, ce candidatură să propună Parlamentului. Revenim, de fapt, la factorul politic“, este de părere Valeriu Gurbulea, fost procuror general.

De aceeaşi părere este şi procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, fratele preşedintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov. „Dacă iniţiativa privind organizarea concursului venea din partea tuturor fracţiunilor din Parlament, am fi putut vorbi despre un concurs corect. Dar dacă dispoziţia vine din partea unui lider de partid, despre ce fel de depolitizare putem vorbi?“, se întreabă procurorul.

„RISCĂM SĂ ALUNECĂM ÎN ACEEAŞI GROAPĂ CU GUNOI“

„Ar fi bine ca toţi cei 700 de procurori din Moldova să-şi delege singuri candidatul, la o adunare generală. În aşa mod Procuratura ar avea şansa să devină un organ care ar fi deasupra tuturor mizeriilor care au loc în ţara noastră. Altfel riscăm să alunecăm în aceeaşi groapă cu gunoi“, concluzionează Ion Diacov. 

Deşi nu pune la îndoială corectitudinea concursului, preşedintele comisiei susţine că rezultatele finale vor fi o probă pentru Parlamentul Republicii Moldova.

„E greu de spus dacă, în urma acestui concurs, se va reuşi depolitizarea instituţiei. Cu siguranţă, vom selecta o candidatură pe criterii apolitice. În Parlament însă votul este politic şi, dacă nu va fi acordat candidatului propus de noi, însemnă că instituţia va fi politizată. Dacă va fi acceptat atât de preşedintele Parlamentului, cât şi de deputaţi vom avea şansa să spunem că nu a fost o selectare sub masă, ci una corectă“, susţine Corneliu Gurin.

Experienţa reformării CNA

La 1 octombrie 2012, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a fost reorganizat în Centrul Naţional Anticorupţie. Deşi a fost organizat un concurs ca la carte pentru ocuparea postului de director al CNA, la care s-au înscris circa 20 de persoane, fostul şef Viorel Chetraru a fost desemnat învingător. Până la anunţarea concursului, într-un interviu pentru „Adevărul“, Chetraru declara: „Cred că nu ar fi recomandată rămânerea mea în funcţie. Chiar dacă nu sunt politician, am fost recomandat de un partid. Centrul trebuie să o ia de la zero“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite