Corneliu Gurin s-a lăudat în plenul Parlamentului. „În 2015 a sporit lupta împotriva corupţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul a audiat raportul Procurorului General. FOTO Alexandru Tarlev
Parlamentul a audiat raportul Procurorului General. FOTO Alexandru Tarlev

Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, s-a lăudat cu realizările instituţiei pe care o conduce menţionând că în 2015 lupta cu corupţia a sporit. Acesta a mai declarat, în şedinţa Parlamentului desfăşurată pe 17 decembrie, că procurorii din Republica Moldova nu sunt mai răi decât cei străini.

Parlamentul a adoptat mai multe proiecte de lege în cadrul ultimei şedinţe, printre care proiectul hotărîrii cu privire la bugetul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare pe anul 2016, proiectul de lege cu privire la instituirea Zilei Sportivului în Republica Moldova, dar şi o altă hotărâre potrivit căreia foştii preşedinţi ai Republicii Moldova, foştii prim-miniştri şi preşedinţi de Parlament, care în trecut au fost demişi sau li s-a acordat un vot de neîncredere, să fie lipsiţi de paşapoarte diplomatice. De asemenea, deputaţii au audiat Raportului Procurorului General privind starea legalităţii şi ordinii de drept din ţară pentru anul 2014 şi raportul cu privire la activitatea Centrului Naţional Anticorupţie pentru anul 2014 şi primele 9 luni ale anului 2015.

UPDATE 18:28 Raportul CNA mai arată că rata businessmanilor care au denunţat un caz de corupţie a rămas relativ stabil în anii 2014-2015, în schimb numărul cetăţenilor s-a dublat în anul 2015. În ambele cazuri mai mult de jumătate din cei care au denunţat un caz de corupţie au considerat problema soluţionată în tot sau în parte.

UPDATE 18:25 În raportul prezentat de directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, se arată că mita totală în gospodăriile casnice a constituit în 2015 aproximativ 860 milioane de lei, iar în 2014 - circa

891 milioane de lei. Valoarea totală a mitelor plătite de oamenii de afaceri în anul 2015 s-a cifrat la 381 milioane de lei, iar în 2014 – la circa 392 milioane de lei . 

UPDATE 17:45 Corneliu Gurin a fost întrebat de ce Procuratura nu se autosesizează pe marginea comunicatului de presă emis de Preşedinţie în care se menţionează că preşedintele Nicolae Timofti ar fi presat de Partidul Democrat pentru a-l desemna prim-ministru pe Vlad Plahotniuc. Totodată, Gurin a fost întrebat de ce instituţia pe care o conduce nu reacţionează la o altă acţiune întreprinsă de democraţi şi anume încercarea de a-l înlătura din funcţie pe europarlamentarul Andi Cristea.„PD a sunat la Bucureşti după videoconferinţa pe care Andri Cristea a avut-o ieri cu liderii politici de la Chişinău şi au încercat să influenţeze scoaterea sa din funcţie”, a declarat deputatul liberal-democrat Tudor Deliu.

„Eu nu văd o problemă în aceste două privinţe. De ce nu sesizează Procuratura însuşi preşedintele”, a fost răspunsul lui Gurin. Şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o replică privind acest subiect. „Conducerea PD nu dă telefoane la Bucureşti pentru a influenţa lucrurile. Dacă Timofti se simte presat îi sugerăm să se adreseze Procuraturii”, a fost explicaţia lui Candu. 

Totodată, un deputat PLDM i-a cerut lui Gurin să le aducă în dar de sărbători cetăţenilor Republicii Moldova demisia sa. „Eu voi pleca atunci când voi putea lăsa ceva bun în urmă”, a replicat Procurorul General.

UPDATE 16:48  În 2014 au fost intentate peste 300 de dosare penale vizând acţiuni de corupţie, dintre care 282 au fost deferite justiţiei. În 2015 au fost iniţiate 529 de cauze penale privind infracţiunile de corupţie. 

„În perioada mandatului actualului Procuror General au fost investigate 16 cauze penale privind activitatea judecătorilor dintre care 5 cazuri soldate cu condamnări. Totodată 15  cauze penale au vizat activitatea procurorilor, 5 dintre aceştia fiind condamnaţi”, a precizat Gurin.

UPDATE 16:35  În primele 11 luni ale anului 2015 au fost investigate 34 de cazuri privind falsificarea documetelor privind cererile de subvenţionare a agricultorilor, se arată în raportul Procurorului General.

Acesta a mai precizat că în 2014 au fost săvârşite peste 41.000 de infracţiuni, cu 3.000 mai multe decât în 2013. În primele 11 luni ale lui 2015 au fost săvârşite 35.000 de infracţiuni, astfel atestându-se o micşorare faţă de 2014.

UPDATE 16:30 Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a început prezentarea raportului privind starea legalităţii şi ordinii de drept din ţară pentru anul 2014. Acesta a precizat că în prezent în cadrul Procuraturii Generale activează 1.000 de persoane, dintre care 670 de procurori. „Avem o insuficienţă de 100 de procurori ceea ce ne afectează  puternic activitatea. Cauzele sunt de ordin social, material, dar şi intoleranţa la încălcări şi nivelul sporit al responsabilităţii ce predomină în acest domeniu de activitate”, a declarat Gurin. 

UPDATE 16:05  Parlamentul a votat în primă lectură Proiectul de lege potrivit căruia Centrul Naţional de Terminologie să primească numele regretatului jurnalist Constantin Tănase. Deputaţii au mai votat un alt proiect de lege cu privire la instituirea Zilei Sportivului în Republica Moldova.

UPDATE 15:50 Deputaţii au aprobat Proiectul hotărîrii cu privire la bugetul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare pe anul 2016. Autorii proiectului prognozează cheltuieli de 20 de milioane de lei în 2016, cu un milion mai puţin decât în 2015.

UPDATE 15:35 Plenul Parlamentului a votat Proiectul hotărîrii privind Raportul asupra activităţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi asupra funcţionării pieţei financiare nebancare pentru anul 2014. 

UPDATE 12:45 Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat pauză de masă. Deputaţii vor reveni în sala de şedinţe la ora 14:00

UPDATE 12:10 Plenul Parlamentului a adoptat în primă lectură proiectul de lege potrivit căruia foştii preşedinţi ai Republicii Moldova, foştii prim-miniştri şi preşedinţi de Parlament, care în trecut au fost demişi sau li s-a acordat un vot de neîncredere, să fie lipsiţi de paşapoarte diplomatice. 

UPDATE 11:55 Plenul Parlamentului a pus în discuţie un proiect de lege privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte. Mai exact, proiectul propune ca înalţii demnitari de stat care au ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, cea de preşedinte al Parlamentului şi cea de prim-ministru, şi care ulterior au fost demişi sau li s-au acordat un vot de neîncredere să li se retragă paşapoartele diplomatice. „Cei care au ocupat aceste trei funcţii beneficiază de paşaport diplomatic pe viaţă. Dar dacă aceste persoane au fost demise din funcţie sau li s-a acordat un vot de neîncredere, de ce să mai aibă paşapoarte diplomatice”, a opinat deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi.

Deputatul PLDM Valeriu Ghileţchi a catalogat această propunere drept o decizie politică. „Aici trebuie să ne gândim şi la prezumţia nevinovăţiei, prin decizii politice vreţi ca anumite persoane să fie private de anumite drepturi. Poate ar trebuie să-i lipsim de paşapoarte diplomatice pe cei care nu vor vota Guvernul. Este aceeaşi logică cu care veniţi dumneavoastră”, a argumentat Ghileţchi.

UPDATE 11:36 Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale elaborat de Ministerul Afacerilor Externe. Obiectivul acestui proiect este punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, fixarea măsurilor ce pot fi aplicate, reglementarea procedurilor de aplicare a măsurilor restrictive.

Acestea pot viza guvernele altor state şi vor fi implementate exclusiv în scopuri de menţinere a păcii, respectării drepturilor omului, prevenirii terorismului. Măsurile prevăzute în această lege pot rupe, suspenda relaţiile diplomatice, suspendarea tratatelor internaţioanle, suspendarea relaţiilor economice, adoptarea restricţiilor la import, export, aplicarea embargoului asupra armamentului, declararea cetăţenilor străini persoane indizerabile pe teritoriul Republicii Moldova.

UPDATE 11:02 Parlamentul a votat în primă lectură adoptarea proiectului de lege privind standartizarea naţională care va actualiza cadrul juridic prezent. Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a explicat că obiectul principal al acestei legi este asigurarea eficienţei şi sporirea competitivităţii. 

UPDATE 10:20 Socialiştii au cerut audierea ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, dar şi a ministrului Educaţiei, Corina Fusu. Ambele propuneri au fost respinse de plenul Parlamentului. Deputaţii au votat introducerea pe ordinea de zi a Proiectului de Lege privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă. 

UPDATE 10:15 La şedinţa Parlamentului sunt prezenţi 95 de deputaţi. PLDM a cerut ca pe ordinea de zi să fie inclus proiectul de lege privind acordarea Centrului Naţional de Terminologie a numelui regretatului jurnalist Constantin Tănase. Propunerea liberal-democraţilor a fost acceptată de majoritatea deputaţilor. 

Audieri parlamentare vor avea loc şi pe marginea subiectului finanţării în sistemul de sănătate. Totodată, deputaţii vor supune votului mai multe proiecte de lege, printre care proiectul hotărârii cu privire la aprobarea bugetului Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare pe anul 2016, proiectul legii privind modificarea şi completarea unor acte legislative referitor la protecţia mediului înconjurător, dar şi proiectul hotărîrii privind Raportul asupra activităţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi asupra funcţionării pieţei financiare nebancare pentru anul 2014. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite