Copiii din Cotul Morii se încălzesc la prima centrală ecologică din şcoala lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În noua şcoală din satul Cotul Morii, raionul Hânceşti, învaţă 225 de copii Foto: Andrei Rizescu
În noua şcoală din satul Cotul Morii, raionul Hânceşti, învaţă 225 de copii Foto: Andrei Rizescu

O instalaţie de încălzire, funcţională pe bază de brichete din resturi vegetale, a fost pusă, ieri, în funcţiune la şcoala din satul afectat, acum trei ani, de inundaţii. Investiţia făcută pentru cei 225 de copii a fost asigurată din bani europeni.

Zeci de case construite la indigo, fără garduri şi cu grădini puţine, îngrijite de oameni sărmani. Aşa arată acum satul Cotul Morii, din raionul Hânceşti, strămutat, în urmă cu trei ani, pe un deal, după ce apele Prutului i-au inundat vatra. În schimb, cei 225 de copii de grădiniţă şi elevi, care merg la aceeaşi instituţie de învăţământ din sat, au acum o clădire modernă, cu clase curate şi, de ieri, încălzite ecologic.

Noua centrală termică, inaugurată joi, funcţionează cu brichete din resturi vegetale şi e formată din două cazane moderne, cu capacitatea de 240 kW. Centrala asigură încălzirea întregii clădiri, dar şi a apei, care se foloseşte în special în cantina instituţiei.

Provizii pentru jumătate de an

„La cazangeria veche, apa se ducea la 90 de grade în toată instituţia şi era un risc pentru copii. Acum, dacă te atingi de centrală, nu te frige, nu e risc de praf şi încălzeşte mai bine“, spune Dorin Verdeş, fochistul şcolii.
El adaugă că noua centrală consumă până la 200 de kilograme de brichete pe zi, iar depozitul şcolii urmează să fie aprovizionat cu 38 de tone de biomasă. Cantitatea va asigura, astfel, încălzirea instituţiei pentru aproximativ o jumătate de an. Natalia Isaccea, profesoară de matematică la Cotul Morii, susţine că „preagătirea instalaţiei a început în primăvară, iar un avantaj este că nu poluează“.

Investiţie de 99.000 de dolari

Centrala pe bază de biomasă a fost construită dintr-o finanţare comună 99.000 de dolari, asigurată de comunitatea locală, în proporţie de 15%, restul banilor venind prin Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

„Satul Cotul Morii nu are acces la o instalaţie de gaz. Sunt, însă, resurse alternative, care pot fi folosite şi care duc la crearea de locuri de muncă, la generarea de energie mai curată şi mai eficientă pentru această comunitate“, a declarat Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Şcoala şi grădiniţa din Cotul Morii sunt un exemplu ce transpune în realitate obiectivul Guvernului de a valorifica sursele regenerabile de energie, de a asigura securitatea furnizării energiei şi consumul eficient al acesteia. În cazul bioenergiei, aceasta înseamnă noi afaceri de producere a biocombustibilului, noi locuri de muncă, bani investiţi în Republica Moldova şi securitate energetică sporită“, a spus ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, prezent şi el la ceremonia de inaugurare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite