Comerţul Republicii Moldova cu CSI s-a prăbuşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponderea exporturilor Republicii Moldova către UE în totalul volumului livrat în exterior este în creştere
Ponderea exporturilor Republicii Moldova către UE în totalul volumului livrat în exterior este în creştere

Exporturile Republicii Moldova către ţările CSI s-au redus, în primele zece luni ale acestui an, cu 35%, iar importurile de pe această piaţă au scăzut cu peste 29%. În acelaşi timp, comerţul cu UE câştigă teren, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Informaţia succintă prezentată de BNS arată că valoarea mărfurilor exportate de Republica Moldova în primele zece luni ale acestui an au constituit un miliard 636,7 milioane de dolari. Astfel, exportatorii moldoveni au livrat în octombrie mărfuri în valoare de 188,5 milioane de dolari, cu 15,4% mai mult faţă de luna septembrie şi cu 11,3% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ponderea exporturilor către UE, în creştere

În ianuarie-octombrie, exporturile de mărfuri s-au diminuat cu 16,1% faţă de primele zece luni ale anului 2014. Datele statistice arată că exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene  au însumat un miliard 15,2 milioane de dolari, marcând o diminuare nesemnificativă faţă de ianuarie-octombrie 2014. Ponderea volumului de mărfuri care a ajuns pe piaţa comunitară în totalul exporturilor moldoveneşti constituie 62%, înregistrând o creştere de 0,9% faţă de cea deţinută în ianuarie-octombrie 2014.

Potrivit BNS, ţările CSI, care atrăgeau majoritatea mărfurilor moldoveneşti în anii precedenţi, s-au ales cu o cotă în totalul exporturilor de doar 25,4%, cifrându-se la 415,7 milioane de dolari. Exporturile de mărfuri către aceste ţări au scăzut, în perioada analizată, cu 35%, faţă de primele zece luni ale anului precedent.

Importurile de mărfuri ale Republicii Moldova au însumat 3 miliarde 299,2 milioane de dolari, volum inferior celui realizat în perioada similară din anul 2014 cu 24,1%. Astfel, importatorii au adus în Republica Moldova mărfuri din Uniunea Europeană în valoare de un miliard 634,3 milioane de dolari sau aproape 50% din volumul total al importurilor. Ponderea mărfurilor importate de pe piaţa europeană a rămas neschimbată în primele zece luni ale acestui an faţă de ianuarie-octombrie 2014.

Tot mai puţine mărfuri spre CSI

Importurile de mărfuri provenite din ţările CSI au avut o valoare de 824 milioane de dolari, înregistrând o scădere de 29,2% comparativ cu ianuarie-octombrie. Cota importurilor din CSI s-a redus de la 26,8% cât era în ianuarie-octombrie 2014 la 25% în aceeaşi perioadă a acestui an.

Decalajul dintre exporturi şi importuri a însumat în octombrie 148,7 milioane dolari, cu 25,6 milioane de dolari  sau cu 14,7% mai mic decât cel înregistrat în luna septembrie şi cu 120,6 milioane de dolari sau 44,8% comparativ cu luna octombrie 2014.

Importurile, mai mari decât exporturile

Totuşi, deficitul balanţei comerciale a valorat, în ianuarie-octombrie curent, un miliard 662,5 milioane de dolari. Această sumă a fost cu 735,1 milioane de dolari sau cu 30,7% mai mică faţă de cea înregistrată în ianuarie-octombrie 2014.

Astfel, decalajul dintre valoarea importurilor şi cea a exporturilor Republcii Moldova cu ţările Uniunii Europene s-a cifrat la 619,1 milioane de dolari. În ianuarie-octombrie 2014, aceste deficit al balanţei comerciale a constituit un miliard 135,8 milioane de dolari. În acelaşi timp, decalajul dintre importuri şi exporturi cu ţările CSI  a însumat 408,3 milioane de dolari faţă de 525,2 milioane de dolari cât era în primele zece luni ale anului trecut.

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi a fost, în ianuarie-octombrie, de 49,6% faţă de 44,9% în perioada corespunzătoare din anul 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite