Cine dă sfaturi miniştrilor moldoveni: de la milionari misterioşi la foşti demnitari şi tineri şcoliţi în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Tihonov (stânga), fost şef de cabinet la Externe a fost numit ambasador în Qatar, Sabina Cerbu este acum viceministru al Justiţiei, iar Eugen Sturza e şeful de cabinet al premierului Iurie Leancă FOTO gov.md
Valeriu Tihonov (stânga), fost şef de cabinet la Externe a fost numit ambasador în Qatar, Sabina Cerbu este acum viceministru al Justiţiei, iar Eugen Sturza e şeful de cabinet al premierului Iurie Leancă FOTO gov.md

O armată întreagă de oameni este angajată de stat pentru a-i ajuta pe membrii Guvernului. Printre consilieri sunt tineri şcoliţi în Occident, businesmeni milionari, foşti demnitari.Mulţi ajung ulterior ambasadori, miniştri sau deputaţi.

Pentru a le face munca mai uşoară şi pentru a avea alături persoane de încredere, miniştrii, vicepremierii şi prim-ministrul au dreptul la sfetnici, dar şi la câte un şef de cabinet. Portalul tribuna.md a numărat, de exemplu, că ex-premierul Vlad Filat a avut pe parcursul exercitării funcţiei 18 consilieri pentru diverse probleme.

Care este numărul total al persoanelor angajate în prezent în funcţii de consilieri nu se ştie cu exactitate. „E fluctuaţie mare de cadre“, ne-a explicat un oficial de la Guvern.

Premierul Iurie Leancă are în prezent patru consilieri principali de stat, unul dintre care este şi şef de cabinet. În plus, are şi câţiva sfetnici care nu sunt „principali de stat“. Aşa sau altfel, funcţia de sfătuitor este o trambulină pentru a avansa în carieră. Bunăoară, Valeriu Tihonov,  consilier şi şef de cabinet al ministrului de Externe încă de pe vremea când postul era ocupat de Iurie Leancă, a fost numit zilele trecute în funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Qatar.

În prezent, şeful de cabinet al lui Iurie Leancă este Eugen Sturza, care pe vremea fostului premier, Vlad Filat, era doar consilier. Şi soţia lui Eugen Sturza, care acum  şef adjunct la Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, a fost consilier, în cadrul Departamentului Integrare Europeană de la Ministerul de Externe.

O altă familie de consilieri este formată din Sabina Cerbu şi Eugen Furculiţă. Sabina Cerbu a fost avansată în luna iunie din funcţia de şef de cabinet al ministrului Justiţiei în cea de viceministru al Justiţie. Soţul ei, Eugen Furculiţă, este în prezent consilier al secretarului general al Guvernului, Victor Bodiu.

Promovaţi în funcţii

Un alt consilier promovat recent este Liliana Nicolaescu-Onofrei, care a ajuns viceministru al Educaţiei. De altfel, ministrul Maia Sandu a mai „pierdut“ un consilier preţios, atras de la Banca Mondială. E vorba de Inga Afanasieva, care după aproape un an de muncă în calitate consilier şi apoi ca şef de cabinet a plecat din nou peste hotare, fiind angajată într-o instituţie internaţională.

„Consilierii fac parte din echipa ministrului şi trebuie să fie oameni de încredere. Evident că vrem să-i avem în apropiere pe cei mai buni consilieri. Însă, din păcate, salariile nu sunt mari şi, în consecinţă, e fluctuaţie mare de cadre“, explică Maia Sandu.

Funcţia de consilier este şi o pistă bună de lansare în politica mare. De exemplu, Sergiu Diaconu, actualul viceministru al Afacerilor Interne, a fost şi el sfătuitor al premierului Vlad Filat, după care şef al Poliţiei Rutiere, apoi şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie. În schimb, Vadim Pistrinciuc, actualul vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, ajunsese consilier al premierului Vlad Filat după ce ocupase postul de viceministru al Muncii.

Plătiţi mai bine decât miniştrii

Un număr mare de consilieri a avut şi are şi vicepremierul Valeriu Lazăr. Printre aceştia se numără Daniela Guma, fiica deputatului Valeriu Guma (dat în urmărire de Interpol), dar şi Alla Timciuc, soţia fostului ministru al Energeticii, Iacov Timciuc. Printre actualii consilieri ai lui Valeriu Lazăr găsim şi un milionar.

E vorba de Serghei Iaralov, care deţine acţiuni în valoare de 3,4 milioane de dolari la compania Propos SA şi mai este manager pentru dezvoltare la firma Boston Soft Design Inc. din SUA. Dacă pentru funcţia de sfetnic al ministrului a încasat anul trecut circa 40.000 de lei, pentru cea de manager la Boston Soft Design Inc – mai mult de 52.000 de dolari. Venitul acestuia este de trei ori mai mare decât al vicepremierului pe care-l ajută cu sfaturi.

Iurie Marcov, şeful de cabinet al ministrului Economiei, ne-a spus că Iaralov se află mai mult peste hotare şi că se ocupă cu atragerea unor investitori şi stabilirea de contacte cu partenerii externi. „Eu lucrez, în special, la elaborarea programului şedinţelor pe care le are Valeriu Lazăr cu instituţiile şi ministerele subordonate. Consilierii au programul lor de activitate, nu am grijă de ei“, ne-a explicat Iurie Marcov. Şeful de cabinet a avut şi el un venit „frumuşel“, încasând anul trecut 104.406 lei salariu de funcţie şi 225.713 lei pentru participarea în consiliile de administraţie ale mai multor întreprinderi cu capital de stat, inclusiv Metalferos şi Aeroportul Internaţional Chişinău.

Şi Veaceslav Mămăligă, consilierul ministrului Finanţelor, poate fi considerat un norocos. Pe lângă salariul de 81.688 de lei, a mai încasat 192.000 de lei în calitate de membru al consiliului de administraţie al întreprinderii Tutun-CTC şi alte circa 100.000 de la Banca de Economii, întreprinderea Cadastru, Fintehinform etc. Mămăligă a figurat printre persoanele responsabile pentru dezastrul de la Banca de Economii, în cadrul anchetei desfăşurate de o comisie parlamentară specială. Nu e clar dacă actualul ministru al Finanţelor l-a păstrat în funcţia de consilier.

Sfetnicii cu zeci de ani de experienţă

O altă categorie de consilieri o reprezintă persoanele cu zeci de ani de experienţă, unii dintre care au ocupat anterior funcţii de rang înalt. Este şi cazul lui Leonid Bujor, fost deputat şi ex-ministru al Educaţiei, care din 2011 este consilier al prim-ministrului pentru domeniul educaţiei. Printre consilieri sunt şi oameni care, pe lângă salariu, ridică o pensie. Generalul Ion Coropcean, fost comandant al Armatei Naţionale şi şef al Marelui Stat Major, pensionat de câţiva ani, a fost desemnat în martie 2013 consilier al premierului. Şi în echipa de consilieri ai ministrului Apărării găsim un pensionar, Valeriu Rusu, care este şi corespondent netitular al agenţiei de stat Moldpres, iar anterior a fost sfetnicul lui Mihai Ghimpu pe când acesta era preşedinte interimar al ţării.

Cu ce se ocupă consilierii

În responsabilităţile consilierilor şi ale şefului de cabinet intră verificarea îndeplinirii în termen a însărcinărilor ministrului; conlucrarea cu secţia protocol pentru organizarea şedinţelor, întrevederilor, conferinţelor, seminarelor, deplasărilor ministrului; generalizarea materialelor pentru şedinţele de lucru cu participarea ministrului; elaborarea proiectelor de alocuţiuni şi discursuri pentru ministru; întocmirea agendei electronice a conducerii ministerului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite