Chişinăul rămâne fără banii Rusiei. Acordul de împrumut între R. Moldova şi Federaţia Rusă, declarat neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
constcourt.md

Curtea Constituţională (CCM) a declarat neconstituţional acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat, în sumă de 200 milioane de euro, pentru Guvernul de la Chişinău.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Curtea a declarat neconstituţionale:

- Hotărârea Guvernului nr. 169 din 13 martie 2020 pentru iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat;

- Hotărârea Guvernului nr. 252 din 21 aprilie 2020 cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat; şi

- Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului între Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova  privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că Înalta Curte „le-a dat dur peste obraz guvernanţilor actuali, din nou, de această dată declarând acordul privind împrumutul rusesc neconstituţional”.

Amintim că, anterior, Igor Dodon a venit cu un mesaj de avertizare către opoziţie şi judecătorii Curţii Constituţionale (CCM), în contextul în care Înalta Curte, la sesizarea depusă de deputatul Sergiu Sîrbu, a suspendat intrarea în vigoare a acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro.

Şeful statului afirmă că în spatele ultimelor decizii ale CC privind blocarea şi suspendarea unor legi ar sta Ilan Şor, Andrian Candu şi chiar fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc.

Preşedinta PAS, Maia Sandu, afirma că formaţiunea sa a depus o sesizare la Curtea Constituţională în speranţa că Înalta Curte doar va declara neconstituţionalitatea a două prevederi din acordul de împrumut semnat cu Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro, cu care cei din PAS nu sunt de acord. În rest, spune Maia Sandu, Republica Moldova are nevoie de bani în contextul actual, iar dobânda de 2% este acceptabilă.

Deputaţii din alianţa de guvernare PSRM-PDM au votat joi, 23 aprilie, ratificarea acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Opoziţia parlamentară a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a subiectului, pentru ca unele prevederi ale acordului să fie modificate, însă propunerea a fost respinsă.

Grupul parlamentar „Pro Moldova”, condus de deputatul Andrian Candu, a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională acordul de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Sergiu Sîrbu a afirmat că „acest acord este în detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova”.

Premierul Ion Chicu a declarat că prevederile acordului sunt avantajoase. Potrivit lui, o parte din acuzaţii au fost făcute „din lipsă de cunoştinţă”, iar altă parte „pentru că este politicul la mijloc”.

Amintim că Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba despre creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranşe.

Partidul Acţiune şi Solidaritate constată că acordul pentru creditul rusesc conţine prevederi „periculoase”, care creează riscuri exagerate de îndatorare a ţării pe termen lung, dar  şi prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de către Rusia altor ţări.

Igor Dodon a anunţat, vineri seara, că ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a semnat împreună cu conducerea ministerului de Finanţe rus, Acordul de creditare cu Republica Moldova, care prevede acordarea primei tranşe de împrumut în valoare de 200 milioane de euro.

„Este primul suport financiar concret oferit din exterior ţării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferaţi în bugetul de stat al Moldovei pentru necesităţile ţării, inclusiv la finanţarea unor proiecte de infrastructură. Aduc sincere mulţumiri partenerilor ruşi şi personal Preşedintelui Federaţiei Ruse, dlui Vladimir Putin, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în condiţii de stringentă necesitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

La iniţiativa lui Igor Dodon, în decembrie 2019, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile cu Federaţia Rusă privind contractarea unui împrumut de 500 milioane de dolari. Prima tranşă, în sumă de 200 milioane de dolari, urmează să ajungă la Chişinău la începutul lunii aprilie. Dobânda anuală va fi în jur de 2%, după cum anunţă Ministerul Economiei, iar Moldova s-a angajat să restituie împrumutul în termen de 10 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite