Chirtoacă cheamă cetăţenii să nu meargă la muncă: Luaţi-vă concediu şi ramâneţi în izolare completă şi strictă la domiciliu
0Fostul primar de Chişinău Dorin Chirtoacă îndeamnă bugetarii să nu iasă la muncă pentru a se proteja, dar şi pentru a evita răspândirea COVID-19. „Luaţi-vă concediu de boală, concediu anual sau concediu din cont propriu şi ramâneţi în izolare completă şi strictă la domiciliu! Nu ieşiţi din casă!”.
„Atunci când iei virusul nu ştii despre asta. Afli abia după 4-7 zile. Între timp, dacă ai luat virusul poţi infecta alte persoane fără să ştii şi fără să ştie şi ei. Aşa are loc răspândirea necontrolată (...) Mai departe, atunci când îţi dai seama că eşti bolnav, după acele 4-7 zile, există riscul să fie deja complicaţii (pneumonie etc). În asemenea caz este necesară internarea la spital şi conectarea la respiraţie artificială. În total în RM avem 500 asemenea aparate. Numărul bolnavilor a ajuns la 750, dintre care 215 sunt medici (adica aproape fiecare al treilea)”, a scris Dorin Chirtoacă pe Facebook.
În opinia sa, „doar o carantină generală obligatorie pentru toţi cetăţenii RM (nu butaforia din prezent), ar putea rupe lanţul răspândirii virusului Covid-19”.
Amintim că, după o săptămână declarată liberă în R. Moldova, bugetarii iesă la muncă din 6 aprilie.
Numărul celor infectaţi cu COVID-19 în Republica Moldova continuă să crească alarmant. În total, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 752.
Până la ora actuală, 30 de pacienţi au fost vindecaţi, iar 14 persoane, printre care doi medici şi trei persoane din regiunea transnistreană, au decedat. 80 de pacienţi se află în stare gravă.
Situaţia este alarmantă în special în Soroca şi Ştefan Vodă, raioane aflate în carantină, unde în total au fost înregistrate 226 de cazuri de COVID-19. Nici Chişinăul nu stă mai bine la acest capitol - 264 de cazuri de COVID-19.
Bilanţul total al medicilor infectaţi cu COVID-19 în R. Moldova este de 215, dintre care jumătate sunt în Ştefan Vodă şi Soroca.
Din 752 de cazuri de COVID-19 confirmate în R. Moldova, în 98 de cazuri este vorba despre importul de COVID-19 (Italia, Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Ucraina, Rusia, România, Germania, Belarus şi Cehia). În 654 de cazuri vorbim de transmitere locală.