Chiril Moţpan: Igor Dodon nu a avut nicio atribuţie cu expulzarea profesorilor turci. Ce declarau reprezentanţii PAS şi PPDA când erau în opoziţie faţă de Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Chiril Moţpan, a declarat, după şedinţa comisiei parlamentare de anchetă pe subiectul expuzlării profesorilor turci de la Liceul Orizont, că Igor Dodon nu a fost implicat în extrădarea acestora, deşi, anterior, pe când erau în opoziţie faţă de preşedintele ţării, exponenţii PAS şi PPDA i-au adus mai multe acuzaţii grave şefului statului în acest caz.

„Preşedintele Igor Dodon nu apare nicăieri în rapoartele prezentate, nici în declaraţiile făcute de invitaii acestor audieri. Nu a apărut niciun nume de politician, putem doar rpesupune ceva. Consider că, totuşi, nu a avut nicio atribuţie la cazul respectiv, mai degrabă a fost altceva, dar nu aş vrea să fac presupuneri”, a declarat Chiril Moţpan.

Moţpan a subliniat că, la acea vreme, unicul în ţară care lua decizii era Vlad Plahotniuc, chiar dacă opoziţia de atunci vorbea despre „binomul Plahotniuc-Dodon”.

Moţpan a spus că poate fi trasă concluzia că decizia de expulzare a profesorilor turci a fost una politică, pentru că organele de drept, în special SIS, ar fi acţionat arbitrat, inclusiv prin faptul că a decis să cheltuie 340 mii de lei pentru transportarea cu o cursă charter a profesorilor.

Ce spuneau anterior cei din PAS şi PPDA, când se aflau în opoziţie faţă de Igor Dodon

„Cel care a ordonat în mod personal această operaţiune, la fel ca şi pe cea de invalidare a alegerilor din Capitală este Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon fiind un mărunt beneficiar”, declara Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

„Este inadmisibil că statul Republica Moldova a decis, în schimbul banilor pentru reconstrucţia clădirii preşedintelui şi alte favoruri, să calce în picioare drepturile omului şi libertatea individuală. Este încă o dovadă a colapsului statului de drept în Republica Moldova şi a regimului autoritar, anti-european creat de Plahotniuc şi Dodon”, se arata în comunicatul de presă al PAS.

Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS, afirmaţie făcută la un protest organziat faţă de vizita lui Recep Erdogan la Chişinău: „Nu protestăm faţă de poporul turc, dar faţă de Erdogan şi faţă de înţelegerile obscure pe care acesta le are cu regimul Plahotniuc - Dodon de la Chişinău”.

Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Naţional al Partidului Acţiune şi Solidaritate, la un protest din 6 septembrie 2018: „Acum, ca să ne dăm seama care este miza când aceşti doi indivizi (Dodon şi Plahotniuc) trimit şapte persoane la detenţie pe viaţă. Este o miză absolut uluitoare. Sunt nişte construcţii – Dodon vrea să-şi repare Preşedinţia, să obţină acel mobilier şi de la 1 octombrie să se mute în clădirea Preşedinţiei, iar Plahotniuc vrea, probabil şi el, construcţia Arenei naţionale. În fond, sunt nişte mize care nu pot fi comparate cu viaţa unui om”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis marţi, 11 iunie, o hotărâre prin care anunţă că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor turci care au fost expulzaţi de pe teritoriul Republica Moldova, în septembrie 2018, scrie Ziarul de Gardă.

Recent, avocatul care reprezintă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului interesele celor şapte cetăţeni turci deportaţi, profesori la liceele „Orizont” din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, a declarat că există aparenţe puternice care îl fac să creadă că totuşi au existat anumite înţelegeri la nivelul conducerii celor două state în privinţa îndepărtării lor de pe teritoriul Moldovei.

Cei şapte cetăţeni străini, profesori şi administratori ai reţelei de licee „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova, pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informaţii şi Securitate a informat că cei şapte sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care ar exista indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări. Familiile profesorilor, dar şi colegii de serviciu, au organizat numeroase acţiuni de protest, cerând întoarcerea lor.

Presa din Turcia scria că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci erau, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertiza autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite