Chicago și Ave Maria, pe ulițele Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartierele noi din municipiu au case cu cel puțin două niveluri, iar plăcuțele de la porți îți dau impresia că te afli într-un adevărat Babilon moldovenesc. În acelaşi timp, există străzi în Chişinău care poartă nume pitoreşti ca Mărţişor, sau Cosaşilor.

Dacă-i spui unui taximetrist să te ducă pe strada Chicago de la periferia Capitalei, crede că-ţi arde de glume. Nici măcar hărţile GPS nu sunt actualizate cu noile denumiri, iar localnicii n-au reuşit încă să memoreze uliţele din împrejurimi. Paralel cu Chicago se întinde Ave Maria, care te duce cu gândul la Sfânta Fecioară, iar la o aruncătură de băţ începe strada Speranţei - o zonă cu acoperişuri în formă de cupolă, garduri înalte şi mici parcuri în locul grădinilor. La fel de inedit sună şi Robin Williams, o arteră din cartierul Telecentru botezată cu numele celebrului actor de la Hollywood. Vă întrebaţi acum, probabil, cine şi cum alege denumirea unei străzi.

Există o comisie municipală pentru reglementarea urbanisticii şi instalarea plăcilor comemorative, care ia în calcul fiecare propunere venită din partea orăşenilor.„Oricine se poate adresa pentru redenumirea unei străzi. Recomandarea este analizată de istorici, lingvişti, arhitecţi şi scriitori. Principala cerinţă este contribuţia deosebită la dezvoltarea patrimoniului cultural naţional", ne-a explicat Ana Răileanu, cea care se ocupă de problemele toponimiei în Chişinău. Potrivit funcţionarei, cel mai recent redenumite străzi din Capitală au primit numele unor personalităţi care s-au stins din viaţă - Lev Kaczynski, fostul preşedinte polonez, Veniamin Apostol, regretatul regizor moldovean, poeţii Grigore Vieru şi Agnesa Roşca. Toate au fost rebotezate în 2010, alăturându-se şirului lung de înaintaşi: Ştefan cel Mare, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Mihail Kogălniceanu etc. Cea mai veche stradă din Chişinău, ne spune istoricul Iurie Colesnic, este Albişoara.

Denumirea acesteia provine de la Fântâna Albă din preajmă. Strada Dumbrava Roşie evocă locul luptei victorioase a lui Ştefan cel Mare împotriva polonezilor. Alte nume istorice sunt Movila lui Pruncul, Dealul Morilor, Valea Babei, Moara Roşie sau Piaţa Veche. Chişinăul mai are şi uliţe botezate în cinstea unor îndeletniciri de pe timpuri ale moldovenilor. Strada Căluşarilor din sectorul Râşcani aduce aminte de jucătorii unui vechi dans popular. În aceeaşi categorie mai pot fi incluse străzile Cărămidarilor, Fierarilor, Birjarilor, Constructorilor sau Cosaşilor.

GEOGRAFIA ŢĂRILOR, FLORILOR ŞI FRUCTELOR
Capitala noastră se mai poate lăuda şi cu o întreagă geografie a numelor de străzi, începând cu Milano, Lisabona, Kiev, Moscova, Minsk, Riga, Paris, Belgrad sau Baku. La fel, avem cartiere întregi în care te simţi ca într-o livadă plimbându-te pe Lămâiţelor, Măceşilor, Viilor, Perilor, Vişinilor sau Cireşilor. Suntem bogaţi şi în nume de flori, precum Bujorilor, Ghioceilor, Orhideelor, Crinilor, Trandafirilor, Garoafelor, Nuferilor sau Crizantemelor.

Redenumite de șapte ori
Există străzi în Capitală care au fost schimbate și de șapte ori în ultimii 200 de ani. Astfel s-a întâmplat cu bulevardul Ștefan cel Mare, care s-a numit mai întâi Milionnîi, apoi Moskovskii, Alexandrovskaia, Alexandru cel Bun, Carol al II-lea și ulterior Lenin. Este și cazul străzii Columna, care din 1834 și până în prezent a fost redenumită de șase ori. La început, aceasta se numea Căuşanskaia, apoi Nikolaevskaia, Ştefan cel Mare, Frunze, Cantemir, iar, de 18 ani, este Columna. O altă stradă rebotezată din Chișinău este Nicolae Iorga, care timp de 177 de ani a avut șapte nume.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite