Cetățenii străini vor putea lucra fără permis de muncă în Republica Moldova

0
Publicat:

Guvernul Recean a votat modificarea prin care cetățenii Uniunii Europene, dar și din alte țări, vor putea munci pe teritoriul Republicii Moldova fără un permis în acest sens, măsură prin care țara vrea să ofere șansa companiilor mari să aibă acces la angajați calificați din străinătate.

Guvernul Recean a votat modificarea la ședința de miercuri. FOTO: Gov.md
Guvernul Recean a votat modificarea la ședința de miercuri. FOTO: Gov.md

În cadrul ședinței de miercuri, membrii Cabinetului de miniștri au votat modificarea Legii privind regimul străinilor, prin eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii care vin din alte state, o inițiativă a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. 

„Introducem modificări în Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova și facilităm accesul companiilor noastre la creștere, competențe și inovație, ceea ce implică nevoia de oameni. Atât companiile mari, cât și cele mici ar putea să se dezvolte mai rapid dacă ar avea posibilitatea să angajeze mai multe brațe de muncă. Această limitare structurală ne împiedica să atingem o creștere economică accelerată”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizări, Dumitru Alaiba. 

,,Măsură în contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea UE”

 Potrivit noilor schimbări, fără permis de muncă vor putea lucra și cei din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Norvegia, Elveției, Japonia, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și statele din Balcani. Totodată, studenții din străinătate vor putea să lucreze mai multe ore, deținând numai permisul de ședere provizorie pentru studii.

,,Acest fapt va stimula potențialul de dezvoltare economică și atractivitatea investițională a țării noastre, oferind accesul companiilor mari la resurse calificate din alte state”, au precizat autoritățile de la Chișinău, care menționează că ,,liberalizarea accesului la muncă pentru cetățenii UE este una dintre măsurile ce urmau să fie implementate în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană”. 

În data de 23 iunie 2022, Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023. 

Tot în acest an, mai exact în luna februarie, Comisia Europeană a publicat a doua parte a opiniei privind nivelul de pregătire al țării vecine pentru aderarea la UE. 

Conform documentului realizat de Bruxelles, aceasta  are „un anumit nivel de pregătire” în cazul celor mai multe capitole ale acquis-ului comunitar, adică 17 la număr, iar în cazul a 12 nivelul este „începător”.

,,În baza acestui raport al Comisiei Europene am mai elaborat încă un plan de ajustare accelerată a normelor, standardelor, legilor, dar și realităților din Republica Moldova la standardele europene. Acest al doilea plan pe 33 de capitole de negociere se află actualmente în curs de consultări”, a declarat atunci șeful diplomației de la Chișinău.

Între timp, statul a fost amenințat de Kremlin cu scenariul ucrainean. Iar lidera de la Chișinău a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Rusiei au negat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite