Cât te costă să-ţi transformi ideile în afacere, în Republica Moldova
0Banii pentru demararea proiectului, experienţa antreprenorială şi volumul de muncă sunt câteva dintre criteriile determinante pentru un start-up de succes. Ai nevoie de cel puţin 6.253 de lei moldovenești doar ca să-ţi înfiinţezi firma. Cât despre investiţia iniţială, aceasta poate varia de la câteva sute de lei la mii de euro.
Şansa ca tu să fii propriul tău patron este o idee tentantă, mai ales dacă te simţi stăpân pe experienţa ta profesională. Totuşi, până când ideea ta să devină o afacere profitabilă, ai nevoie în primul rând să-ţi înfiinţezi o companie.
Reporterii „Adevărul" s-au interesat exact de ce acte ai nevoie, precum şi cât te costă să-ţi pui pe picioare propria firmă. Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-ţi iei buletinul de identitate şi să te duci la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), unde scrii o cerere pentru înfiinţare în care incluzi denumirea firmei şi domeniile de activitate dorite.
Află cum a ajuns Moldova în Irlanda
Mai departe funcţionarii îţi perfectează documentele, emit un extras din Registru ce atestă că nu ai datorii, verifică numele companiei şi publică toate aceste date în Buletinul Oficial al Camerei. Durează cinci zile şi te costă 703 lei moldovenești. Dacă te grăbeşti, în patru ore ai documentele gata, cu 1.894 de lei moldovenești.
Pasul următor este să îţi deschizi un cont bancar. Ai nevoie de buletin, original şi copie, împreună cu extrasul din Registru şi o cerere de deschidere de cont. Apoi depui capitalul social minim de 5.400 de lei moldovenești pentru un SRL.
Vezi cum au devenit bijuteriile eco mici afaceri handmade în Republica Moldova
Urmează să te duci la Biroul Naţional de Statistică, de unde obţii gratuit un certificat în care sunt indicate codurile de activitate selectate din Clasificatorul Activităţilor din Economia Moldovei (CAEM).
Îţi angajezi un contabil, vă autentificaţi semnăturile la un notar, ceea ce te costă încă 150 de lei moldovenești, iar apoi te duci cu noul tău specialist în cifre înapoi la bancă, unde îţi transformi contul dintr-unul temporar în unul permanent.
Ulterior, în termen de zece zile este necesar să te înregistrezi la Casa Naţională de Asigurări Sociale, iar într-o lună trebuie să revii la Biroul de Statistică să-ţi perfectezi actele pentru rapoartele fiscale viitoare. În total, ai de plătit cel puţin 6.253 de lei moldovenești pentru a-ţi legaliza afacerea.
AFACEREA, CA UN HOBBY BINE PLĂTIT
Antreprenorii experimentaţi atrag atenţia asupra diferenţei dintre un angajat şi un patron direct implicat în businessul lui. „Ca antreprenor munceşti mai mult decât un salariat. Uneori şi sâmbetele, şi duminicile, şi chiar noaptea. Afacerea trebuie să fie, în final, un hobby bine plătit", spune Ruslan Cojocaru, proprietarul localurilor Celentano, Tucano, dar şi al reţelei de magazine Conect din Chişinău.
A debutat în 2000, când avea doar 22 de ani, cu un magazin de tehnică digitală. A vândut afacerea, iar cu banii rezultaţi a deschis Conect. Apoi au urmat franciza ucraneană de pizzerii Celentano şi Tucano, un concept propriu deschis la intersecţia străzii Bucureşti cu Puşkin.
„Tucano este un business al mărunţişurilor. Mi-au plăcut city-cafe-urile din Europa, unde accentul se pune pe cafea, ceai şi patiserie. Dacă pentru amenajarea restaurantului am cheltuit în jur de 150.000 de euro, doar conceptul ne-a costat cam 70.000", mărturiseşte omul de afaceri.
Patronii subliniază şi importanţa modului în care sunt gestionate resursele într-un start-up, atât din perspectiva echipei, cât şi din prisma aportului financiar.
PONTURI GRATUITE, DE LA SPECIALIŞTI
„Adesea persoanele care se lansează în afaceri omit să acorde importanţă echipei. De majoritatea banilor cumpără echipamente, iar când ajung la materia primă, electricitate, salarii şi alte mijloace necesare pentru rulaj, li se termină banii", precizează Andrei Bălan, administratorul Delmark, un producător de ciuperci care activează în Republica Moldova.
Afacerea a fost pornită de la zero în urmă cu şase ani, iar în perioada următoare va fi extinsă şi către alte produse agricole.
Dacă nu ai cunoştinţele necesare pentru a-ţi transforma noua firmă într-un start-up de succes, îţi poţi prezenta produsul sau serviciile, după caz, în cadrul unui incubator de afaceri. Acolo ai posibilitatea să-ţi testezi ideea de business fără să-ţi rişti resursele. În schimb, beneficiezi de aportul mai multor experţi, care te ajută să-ţi construieşti un plan de afaceri necesar pentru a face rost de o finanţare care să-ţi transforme ideea într-o investiţie profitabilă.
„În Chişinău contează şi relaţiile pe care le faci cu autorităţile. Cumetriile sunt foarte dezvoltate în această parte a lumii. La noi, tinerii îşi prezintă ideile în faţa mai multor specialişti din diverse domenii, în cadrul unui crash-tests, adică un test de fiabilitate. 90% dintre ei se aleg cu idei noi, care sunt mai bune, mai atractive. Nu-i costă nimic", spune Andrei Şuleanski, unul dintre coordonatori incubatorului de afaceri Garage.md.
6.740 de noi afaceri deschise anul trecut în Republica Moldova
Conform statisticilor făcute publice de Camera Înregistrării de Stat, în Republica Moldova au fost autentificate anul trecut 6.740 de noi afaceri, cu 252 mai multe decât în 2010. Această creştere modestă vine după patru ani de declin în privinţa iniţiativelor antreprenoriale moldoveneşti, în 2007 fiind înregistrate 11.480 de firme.
GALERIE FOTO Demnitari cu fermă sau schimb valutar. Vezi ce afaceri mai au miniştrii moldoveni
Cele mai solicitate activităţi comerciale în 2011 au fost comerţul cu amănuntul - 29%, vânzările cu ridicata - 16% şi industria prelucrătoare - 10%. Totodată, din numărul total de companii înregistrate anul trecut, 58% au sediul în Chişinău.
„În general, mediul economic din Republica Moldova nu este prielnic pentru business. Avem nevoie de o reformă a Justiţiei, un nivel mai mic al corupţiei, diminuarea birocraţiei şi crearea unui mediu concurenţial autentic", spune Alexandru Fala, economist la IDIS VIitorul.
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md