Bugetul Federaţiei Ruse, pe muchie de cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul
rus de Finanţe Anton Siluanov se străduieşte să echilibreze cheltuielile mult
prea mari ale Federaţiei Ruse. Foto Reuters
Ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov se străduieşte să echilibreze cheltuielile mult prea mari ale Federaţiei Ruse. Foto Reuters

Guvernul Federaţiei Ruse se străduieşte să elaboreze propuneri de reduceri ale bugetului pentru anul 2015. Potrivit ministrului de Finanţe rus, Anton Siluanov, guvernul ar putea reduce 10 la sută din fondurile tuturor sectoarelor, cu excepţia celui de apărare. Această propunere drastică arată că economia Rusiei scade mai repede decât se aşteptau oficialii, se arată într-o analiză Stratfor.

Reducerile bugetare de la Moscova vor exacerba temeri refreritoare economia Rusiei şi a sectorului financiar şi vor ameninţa bunăstarea economică a populaţiei cu ”sânge albastru” din Rusia, elita Kremlinului, oligarhii şi proiectele strategice ale statului. Astfel, Kremlinul va acorda prioritate anumitor sectoare în timp ce va căuta o soluţie pentru escaladarea conflictului cu Occidentul, care ar putea scuti o parte din presiunea economică asupra Rusiei.

Declinul economic al Rusiei

Rusia a început anul 2015 cu un declin economic grav şi este de aşteptat să intre pentru a doua oară în recesiune în 2015. Declinul a luat amploare de la o zi la alta, cu ştiri că anumiţi indicatori economici sunt chiar mai mici decât era aşteptat. Banca Mondială a prognozat pe 12 ianuarie o reducere a PIB-ului Rusiei pentru 2015 de la -0.7 la suta la -2.9 la sută. În aceeaşi zi, Fitch Ratings a retrogradat 13 firme din Rusia, inclusiv Lukoil, Gazprom şi Căile Ferate Ruse, unele dintre cele mai mari din ţară. Mai mult decât atât, moneda rusă a rămas vulnerabilă în cursul lunii ianuarie 2015. La data de 14 ianuarie, Banca Centrală a Rusiei a publicat un sondaj efectuat în luna decembrie care a aratăt că 48% din cetăţenii ruşi au fost afectaţi de devalorizarea rublei, iar încrederea poporului rus în moneda lor a scăzut la un nivel record, şi anume cu 62%.

Scăderea industriei

Declinul economic a fost cauzat de o serie de probleme. Rusia deja se confrunta cu un declin industrial abrupt, la începutul anului 2014. Impasul dintre Rusia şi Occident în urma conflictelor din Ucraina, a declanşat scurgerea masivă de capital din Rusia, iar investiţiile străine în această ţară au scăzut cu 50%.Mai mult decât atât, sancţiunile internaţionale au limitat accesul companiilor ruse şi băncilor la dolari şi credit extern. Acum, preţul petrolului a scăzut şi este de 45 dolari pe baril - mai puţin de jumătate din preţul din 2014. Ministrul Economic rus Alexei Uliukaiev a spus pe 15 ianuarie că creşterea PIB-ului Rusiei să scadă cu 4.5% în cazul în care preţul petrolului va rămâne la nivelul actual.

Mai puţini bani pentru Moscova

Toţi aceşti indicatori negativi obligă Kremlinul să-şi reconsidere bugetul de stat actual. Într-un acord între sectorul finanţelor şi cele economice, Siluanov şi Uliukaiev au unit ministerele lor în solicitarea unei scăderi de buget de 10% în toate domeniile, cu excepţia sectorului de apărare. Siluanov a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca o excepţie să se facă pentru sectorul de apărare. Bugetul rus, în 2015 şi-a extins cheltuielile de apărare cu 20 la suta, fapt care nu le-a convenit unor miniştri liberali, cum ar fi Siluanov , care a a solicitat o reducere de cheltuieli în sectorul de apărare. Putin a trecut sectorul de apărare în topul priorităţilor ale ţării, care continuă să susţină separatiştii din estul Ucrainei şi se confruntă cu acţiuni a ţărilor NATO.

O reducere de 10 la suta la toate celelalte părţi ale bugetului este abruptă, dar nu va pune economia Rusiei într-o stare critică. În general, bugetul rus pentru 2015 va creşte cheltuielile de stat cu 12%, deci o reducere de 10 la suta ar pune pe picior de egalitate situaţia economică din 2015 cu cea din 2014. Cu toate acestea , reducerile vor afecta anumite domenii-cheie şi ar putea duce la reacţii negative sociale .

Tensiuni sociale

Guvernele regionale şi municipale au redus deja cheltuielile sociale pentru domenii cum ar fi asistenţa medicală. Alte reduceri federale vor aprofunda reducerile din sistemul de sănătate. În noiembrie, aceste reduceri au declanşat proteste la Moscova. Oraşul a fost forţat să închidă mai multe clinici si spitale, iar aproape 10.000 de medici şi-au pierdut locurile de muncă. Reformele structurale ale sistemului de învăţământ au fost stabilite pentru acest an, dar Siluanov a declarat că reducerile bugetare propuse vor creea o problemă în relizarea acestora.

Criza economică a stopat mai multe proiecte de infrastructură din ţară. A treia şi a patra secţiune planificată de 500 de kilometri (311 mile) ale şoselei de centură în jurul Moscovei au fost amânate până la găsirea unui investitor care va acorda 2,6 miliarde dolari. Acest proiect a fost destinat să ajute transportarea pentru turneul Cupei Mondiale 2018. Nu este clar dacă bugetul pentru Cupa Mondială destinat construcţiilor va fi afectat de criza economică din Rusia. În cazul în care stadionul nu va fi finisat la timp, acest lucru va fi o ruşine publică pentru Kremlin. Cu toate acestea, alte proiecte de infrastructură, cum ar fi podul de 3.5 miliarde dolari între Rusia şi peninsula Crimeea, se spune că sunt imune la reducerile bugetare prin ordin al lui Putin.

Pensiile sunt una din cele mai sensibile părţi ale bugetului rus de stat. În timpul recesiunii 2008-2009, guvernul a deturnat din fonduri de pensii pentru a acoperi găuri în economie şi în bugetul de stat. Aproximativ 6.9 miliarde dolari din fondul de pensii au fost utilizate pentru a ajuta economia în luna iulie 2014, cu toate că aceste fonduri au fost înlocuite. În decembrie , Kremlinul a adoptat noi legi privind pensiile, care vor intra în vigoare în acest an, deşi nu este clar modul în care noile calcule stabilite în legislaţia vor lucra în practică. Utilizarea fondurilor de pensii de către guvern a atras mase de protestatari în stradă, la fel ca în timpul crizei financiare din 1998.

Riscuri maxime

În general, Kremlinul are de a face un joc de noroc în reducerea fondurilor bugetare destinate pentru sau direct legate de poporul rus. Putin a venit la putere pe fondul crizei economice printr-o serie de promisiuni la ruşi, care a inclus o mai bună calitate a vieţii,o securitate naţională îmbunătăţită şi o poziţie internaţională puternică pentru ţară. În prezent, poporul rus acuză Occidentul pentru excluderea Rusiei de pe scena internaţională şi pentru ameninţările de securitate naţională în ţară, cum ar fi criza din Ucraina şi manevrele NATO. Criza economic creată şi incertitudinea privin securitatea, propabil, va reduce sprijinul poporului rus pentru actualul govern şi pentru conducătorul statului rus.

Elita, oligarhii şi marii oameni de afaceri

Putin trebuie să-şi menţină sprijinul nu numai din partea publicului rus, dar şi de la cei ce fac parte din cercul său şi elita rusă. Starea slabă generală a economiei la moment înseamnă venituri mai mici pentru elita şi firmele sau imperiile lor de afaceri. Astfel, membrii acestui grup se bat pentru mai multe bunuri şi venituri. Acest lucru a provocat membrii elitei să se pună unul împotriva celuilalt în dezbaterea asupra modului Kremlinul de alocare a fondurilor rezerve de către guvern, (rezervele valutare şi fondurile de bunăstare şi bogăţie), care constituie 398 miliarde dolari, în scădere de la 599 miliarde dolari în jumătatea anului 2014.

Unul dintre cele mai importante dezacorduri din cadrul Kremlinului este legat de viitorul Rosnef, gigantul petrolier de stat. Rosneft are aproximativ 35 miliarde de dolari datorii. Pe lângă acestea, sancţiunile împotriva Rusiei au limitat accesul acestei întreprideri la dolari şi credite internaţionale. Precum preţul petrolului scade pe z ice trece, veniturile firmei vor scădea brusc în acest an. Rosneft a cerut Kremlinului 40 miliarde dolari pentru asistenţă financiară. Cei mai liberali membri ai elitei de la Kremlin sunt împotriva oferirii acesteia.

Sensibilitatea băncilor

O mişcare puternică pare să fi avut loc recent şi în rândul elitelor din sectorul militar-industrial. Serghei Cemezov, şeful companiei industriale majore Rostec şi unul dintre aliaţii apropiaţi lui Putin în Biroul Politic, a plasat pe unul dintre loialii lui ca şef al United Aircraft Corp, oferindu-i un monopol pe complexului militar-industrial al Rusiei. Cemezov a dorit mult timp să controleze United Aircraft Corp, care supervizează numeroase firme militare-industriale, inclusiv şi pe producătorii de aeronave Suhoi şi Tupolev. Stratfor aşteaptă Putin să-şi continue recompensarea loialilor săi aşa cum a făcut cu Cemezov ca un rezultat al creşterii tensiunilor între elitele ruse. Dacă Putin va face acest lucru, va putea scăpa cât de cât de stresul finciar care îl urmăreşte.

Kremlinul a distribuit fonduri pentru unele firme de stat, cum ar fi băncile VTB, VEB, Gazprombank şi Sberbank, care vor primi aproximativ 16 miliarde de dolari pentru asistenţă financiară. Cu toate acestea, sistemul bancar de stat este deosebit de încurcat în sancţiunile occidentale, precum şi băncile private şi bănci deţinute de oligarhi care merg în jos pe scara economică. Profiturile băncilor ruse a scăzut cu 14% în 2014. Respectiv, depozitele celorm mai mari bănci din Rusia, cum ar fi Sberbank şi VTB au scăzut cu circa 16% de la începutul anului.Kremlinul va trebui să decidă căror firme îi va oferi ajutor. Acesta a stabilit deja limite asupra băncilor ruse de schimb valutar nete şi a stabilit persoane autorizate de la Banca Centrală să supravegheze starea monedei de comercializare.

Oligarhii sărăcesc

Oligarhii ruşi care supraveghează imperii mari de afaceri, cum ar fi Sechin şi Cemezov, de asemenea înfruntă o criza. Cele mai mari pierdiri din averea lor le-au simţit în luna decembrie, atunci când rubla scaăde în continuu. Cei mai bogaţi 20 de oligarhi au pierdut circa 10 miliarde de dolari în doar 48 de ore. Mulţi dintre ei au început să recalculeze veniturile şi persoanlul firmelor ce le deţin. De exemplu, şeful Alfa Bank, Mihail Fridman vrea să închidă birourile firmei sale din SUA şi să reducă numărul locurilor de muncă în afacerile ce le deţine pe teritoriul European. De asemenea, Mihail Prohorov, fostul proprietar al Norilsk Nickel şi Polyus Gold a scos la licitaţie echipa de baschet pe care o deţinea, Brooklyn Nets din SUA.

Oligarhii cunosc Kremlinului şi Putin nu prea doreşte să spijine imperiile lor, chiar dacă acesta ştie cădeoarece firmele stat şi elitele vor avea prioritate de asistenţă financiară. Oligarhii au acordat asistenţa financiară Kremlinului în timpul crizei precedente, injectând miliarde în moneda rusă şi comercializând la comanda lui Putin. Interesant, Putin a găzduit un banchet elaborat de Craciun la Moscova, şi Prokhorov, fondatorul Rusal- Oleg Deripaska, proprietarul Norilsk Nickel-Vladimir Potanin si magnatul Alisher Usmanov au fost prezenţi. La cină, Putin a dat oligarhilor amnistiţia de la urmărirea penală în cazul în care aceştea îşi vor muta activele şi numerarul înapoi în Rusia.

La ultima recesiune, Putin a fost capabil de a forţa oligarhii pentru pierde o parte din averea lor, fără a le pune întreprinderile sale în prag de faliment. De data aceasta , oligarhi şi imperiile lor sunt în risc de faliment sau aproape de acest proces.. Astfel de data aceasta, Putin nu are libertatea de a face presiuni asupra acestora, dacă nu este dispus să falimenteze un alt sector al economiei şi să destabilizeze multe regiuni care depind de oligarhi.

Proiectele strategice

De asemenea, Kremlinul trebuie să decidă ce proiecte strategice va continua să finanţeze. Deşi reducerile bugetare vor afecta unele proiecte cum ar autostrada Moscovei, Kremlinul este încă hotărâtă să continue sau să înceapă mai multe proiecte strategice mari şi scumpe. Acesta deja a oferit 2,6 miliarde de dolari pentru firma de gaze naturale Novatek, care este în curs de dezvoltare. Novatek este primul proiect de gaze naturale lichefiate în Peninsula Yamal. Cu toate acestea, soarta unor proiecte strategice de scară largă cum ar fi Gazprom este incertă. Gazprom a anulat deja conducta South Stream către Europa, deşi susţine că decizia a fost luată din motive politice. Gigantul de gaze naturale a planificat sau elaborează proiecte energetice foarte scumpe, dar extrem de strategice, în scopul de a menţine poziţia Rusiei ca un furnizor major de energie şi de a îmbunătăţi capacitatea Rusiei de a exporta şi aproviziona cu energie în alte regiuni, cum ar fi Asia, pentru a diminua dependenţa Moscovei de piaţa europeană.

Dezechilibrul Gazprom

Gazprom a beneficiat de stabilitatea financiară, în ciuda recesiunii economice actuale şi sancţiuniunilor impuse. Cu toate acestea, cu cât criza şi sancţiunile vor continua, cu atît mai greu va fi pentru Gazporm să îşi menţină stabilitatea. Sancţiunile limitează capacitatea Gazpromului de acumula bani internaţionali pentru proiectele sale. Bugetul actual al Gazprom pentru 2015 nu ţine cont de toate proiectele strategice planificate şi nici nu ţine cont de scăderea preţului petrolului, care afectează preţurile gazelor naturale. Gazprom a ajuns deja la China. Beijing are planuri de a oferi firmei ruse 50 miliarde dolari ( un împrumut de 25 miliarde dolari şi o plată în avans de 25 miliarde dolari pentru aprovizionarea cu gaze naturale ), dar nu este clar dacă aceste fonduri vor începe să curgă. În cazul în care Kremlinul va dori să sprijini proiectele strategice, el va trebui să acorde priopritatea întreprinderii de a decide cum să îşi manevreze fondurile din rezervele Rusiei.

Viitorul Rusiei depinde de UE

Sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei urmează să expire în cursul acestui an. Stratfor prognozează că Rusia va începe escaladarea tensiunilor cu Uniunea Europeană peste Ucraina, astfel încât să nu se extindă sancţiunile actuale. O extindere a sancţiunilor ar necesita votul unanim între 28 de membri ai Uniunii - ceva care este puţin probabil  şi posibil în cazul în care Rusia iar va întrprinde acţiuni împotriva Ucrainei. În plus, diplomaţii de la Bruxelles au declarat pentru agenţia de ştiri din Rusia, Itar-Tass că şapte ţări din UE cum ar fi, Austria, Ungaria, Italia, Cipru, Slovacia, Franţa şi Republica Cehă - au fost în favoarea impunerii sancţiunilor. Sancţiunile vor fi discutate în cadrul reuniunilor Uniunii Europene în ianuarie şi martie.

Cu toate acestea, chiar dacă Uniunea Europeană va menţine sancţiunile împotriva Rusiei sau le vor anula, Statele Unite ale Americii nu se vor grăbi în mod necesar să îi urmeze exemplul. Washington doreşte menţinerea presiunii asupra Rusiei, deşi este puţin probabil să se extindă sancţiunile, deoarece nu vrea nu sa se prabuseasca întreaga economie rusă. În plus , chiar dacă sancţiunile UE sunt vor fi anulate, investitorii străini nu vor inunda Rusia. Sentimentul Vestului cu privire la stabilitatea şi viabilitatea financiară şi economică a Rusiei va rămâne la fel pe tot parcursul anului. Şoferul real al economiei ruse acum este preţul petrolului, care nu se aşteaptă să crească în cifre triple pe care acesta la atin în ultimii ani. Astfel, Kremlinul va trebui să continue alegerea priorităţile bugetare, în scopul de a atenua presiunile în toată ţara, în timp ce statul se luptă să menţină controlul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite