Brazi de Crăciun în forme surprinzătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prag de sărbători, am putea renunţa cu uşurinţă la tăierea brazilor sau cumpărarea celor artificiali şi asta datorită tinerilor cu idei ieşite din tipare care au reuşit să creeze cei mai trăsniţi brăduţi.

Vizitatorii expoziţiei de Crăciun de la Muzeul Naţional deArtă îşi pot alege un pom de sărbători făcut din cărţi, hârtie sau discuri, împodobiţi cu cele mai originale jucării şi cu instalaţii de lumini strălucitoare.

Asociaţia Obştească „Klumea”, pentru al patrulea an consecutiv, a provocat studenţii de la Academia de Arte şi Universitatea Tehnică să-şi dea frâu liber fanteziei şi să contruiască un pom de Crăciun absolut inedit. Rezultatele eforturilor lor pot fi admirate până pe data de 23 decembrie la Muzeul Naţional de Artă.

Un brad în care te poţi oglindi

Cum ar fi să avem în casă un brad sub care să aranjăm cadourile şi în acelaşi timp să-l folosim pe post de oglindă? Convenabil, probabil. Inovaţia bradului-oglindă îi aparţine Nataliei Platon, studentă la AMTAP care spune că pomul ei de Crăciun, făcut din 200 de plăcuţe de oglindă poartă un mesaj special: „Titlul lucrării mele este „Specular”, ceea ce înseamnă <<a reflecta>>. Am vrut ca fiecare om care îl va privi, să-şi vadă chipul, dar şi sufletul, cu tot ce poartă înlauntrul său”, spune Natalia.

Tânăra a muncit trei săptămâni la creaţia ei, iar procesul a fost destul de complicat. „Am început prin a tăia fâşiile de oglindă. Cele de la bază au 50 cm, pentru nivelurile superioare ale bradului am tot tăiat bucăţile de oglindă şi am ajuns la 3 cm”, povesteşte tânăra. Participarea la concurs a costat-o pe Natalia în jur de 1000 de lei, pentru că studenta a fost nevoită să-şi cumpere materialele de lucru. Dar speră să-şi recupereze banii, mai ales că la licitaţia de anul trecut s-au cumpărat brazii şi cu 200 de euro.

image

La această licitaţie ce va avea loc pe 23 decembrie, invitaţii vor putea lua acasă brăduţii ce le-au plăcut cel mai mult. Vor fi împărţite şi premii băneşti pentru câştigătorii concursului, care vor fi aleşi de un juriu, dar şi un premiu special, „Alesul Publicului” în valoare de 3000 de lei, care va merge către cel ce va acumula cele mai multe voturi din partea vizitatorilor.

Prima minune de sărbători

Prezentă la evenimentul de deschidere, Ministrul Culturii, Monica Babuc a descris acest proiect ca fiind o idee extrem de inspirată şi o primă minune în preajma Crăciunului. „Noi vom fi mereu alături de asociaţiile care vin cu proiecte inedite şi promovează tinerii, pentru că ei au un potenţial enorm. Sunt emoţionată astăzi. Propun organizatorilor să modifice puţin regulile concursului şi să permită tuturor tinerilor să participe, indiferent de facultatea pe care o urmează”, a spus Babuc.

Viorica Nagacevschi, unul dintre organizatori, s-a arătat mulţumită de modul în care evoluează desfăşurarea acestui concurs de la an la an şi şi-a exprimat dorinţa ca la ediţia viitoare să treacă pragul muzeului şi primarul Dorin Chirtoacă. „Sperăm că studenţii să aprecieze ceea ce facem. Anul viitor ne dorim ca şi primarul general al Chişinăului să ne treacă pragul, ideile studenţilor ar putea servi ca model pentru bradul din centrul oraşului”, a sugerat Viorica Nagacevshi.

Printre cele mai amuzante creaţii de la expoziţie se află lucrarea Anei Sadovnica, studentă la UTM. Tânăra a realizat un brad folosind bucăţi din covoare de diverse culori şi l-a ornamentat cu o oiţă, confecţionată şi ea din lână presată. „Lucrarea se numeşte „Mioriţa”, are elemente tradiţionale moldoveneşti. Oiţa are chiar şi o căciulă din cârlan, iar bradul este împodobit şi cu câţiva clopoţei”, ne povesteşte Ana. Intenţia fetei a fost să creeze ceva haios, care să înveselească vizitatorii, iar reacţiile celor prezenţi la eveniment i-au confirmat faptul că a reuşit acest lucru.

Expoziţia Brazilor de Crăciun va fi deschisă până pe 22 decembrie la Muzeul Naţional de Artă. Vizitatorii vor putea vota cel mai interesant brad, iar pe 23 decembrie îl vor putea cumpăra în cadrul unei licitaţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite