Beneficiile pentru fermierii moldoveni au fost anulate în Transnistria

0
Publicat:

Măsurile vor afecta în special raionul Dubăsari.

Fermier din Dubăsari. Foto: Arhiva Adevărul
Fermier din Dubăsari. Foto: Arhiva Adevărul

Autoritățile transnistrene au anulat beneficiile pentru fermierii moldoveni după decizia Chișinăului de a introduce taxe la mărfurile care se îndreaptă spre republica nerecunoscută. Amendamentele corespunzătoare au fost adoptate de parlamentul republicii transnistrene nerecunoscute, în două lecturi simultan.

Prevăd desființarea regimului vamal special pentru entitățile comerciale și vizează creșterea laturii de venituri a bugetului [Transnistriei]. Până în prezent, pentru această categorie de utilizatori ai terenurilor a fost în vigoare un regim de regim vamal special. Nu s-a prevăzut încasarea taxelor vamale și a plăților vamale la desfășurarea activității economice străine”, - informează serviciul de presă al organului legislativ.

Măsurile îi vor afecta în special pe fermierii moldoveni din regiunea Dubăsari, ale căror terenuri agricole au ajuns pe teritoriul Transnistriei după conflictul armat din 1992. Activitatea lor presupune transportul materialului săditor și a culturilor „peste graniță”.

Începând din acest an, autoritățile moldovenești au început să perceapă taxe asupra mărfurilor care circulă în Transnistria prin teritoriul republicii. După cum a declarat președintele transnistrean Vadim Krasnoselsky pentru TASS, Chișinăul, precum și misiunea OSCE care acționează ca mediator în negocieri, au asigurat Tiraspolul prin diverse canale că acest lucru nu se va întâmpla. El a spus că prejudiciul adus companiilor transnistrene se va ridica la zeci de milioane de dolari pe an, iar restricţiile vor afecta preţurile din republică şi alţi indicatori economici. Ca urmare a deciziei Ucrainei de a închide secțiunea transnistreană a graniței cu Moldova în 2022, mărfurile pot intra în Transnistria doar pe teritoriul controlat de Chișinău.

Misiunea OSCE consideră că escaladarea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol a fost provocată de stagnarea negocierilor pe problema transnistreană. Relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului au început să se deterioreze treptat în 2020, după alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Moldovei, care a făcut mai multe declarații dure împotriva Tiraspolului și a refuzat să se întâlnească cu Krasnoselsky.

Tiraspolul solicită astăzi reluarea negocierilor pe toate platformele, inclusiv pe formatul „cinci plus doi” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum și observatori din UE și SUA). Aceștia acuză Moldova că blochează aceste inițiative. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite