Băncile ruseşti, implicate în „schema moldovenească” de spălare a banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus de Interne a publicat lista băncilor care ar fi fost implicate în schema de spălare a 700 de miliarde de ruble cu ajutorul judecătorilor şi a unei bănci din Republica Moldova.

Potrivit rbc.ru, presa a scris în 2014 că instituţiile de drept din Rusia verifică „schema moldovenească” prin care a fost scoasă din Rusia prin intermediul Republicii Moldova 700 miliarde de ruble. Astfel, Ministerul rus de Interne a anunţat că în această fraudă au fost implicate 19 bănci ruseşti, iar multe dintre ele nu mai activează în prezent.

Băncile care au rămas fără licenţă sunt Rosiiski kredit, Transportnii, Zapadnii, Mast-bank, Antalbank, Ruski zemelni bank, Taurus, Evropeiski express, Rublevski şi Interkapitalbank. Sursa notează că aceasta este lista băncilor obţinute de la o direcţie din cadrul Ministerului de Interne, însă informaţiile generale deţinute de minister arată că şi băncile Mosoblbank şi Sovetski implicate în fraudele de sute de miliarde de ruble sunt în proces de lichidare.

Potrivit autorităţilor ruse, alte bănci care au fost implicate în „spălătoria de bani” care a tranzitat Republica Moldova sunt Baltika, Okski, Strategia, Morskoi bank, Smart-bank, Kreditinvest şi Tempbank.

Astfel, schema prin care au fost spălate sute de miliarde de dolari funcţiona în modul următor: companii străine din off-shore încheiau contracte de împrumut prin care companiile ruseşti ar fi primit sume între 100 milioane de dolari şi 875 milioane de dolari sau ar fi garantat împrumutul. Contractele încheiate erau fictive şi creditele nu existau în realitate. Ulterior, creditorii se adresau în instanţele de judecată din Republica Moldova pentru a solicita rambursarea creditului, motivând că nu au fost îndeplinite obligaţiile în acest sens. Judecătorii moldoveni semnau ordonanţe false privind rambursarea presupuselor împrumuturi, iar banii erau transferaţi din Rusia într-o bancă din Republica Moldova.

Potrivit mold-street.com, este vorba despre Moldindconbank care a fost amendată cu 4,5 milioane de lei de către instituţiile de drept de la Chişinău, care au iniţiat anul trecut mai multe proceduri juridice împotriva unor judecători, executori, bancheri, însă nimeni nu a fost pedepsit.

Partenerul de afaceri a lui Igor Putin, vărul preşedintelui rus, Alexandr Grigoriev, a fost arestat la Moscova de forţele secrete ruseşti, fiind acuzat de implicarea în această schemă de spălare de bani. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite