ARHIVELE COMUNISMULUI Scrisori antisovietice la posturile de radio „vrăjmaşe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Rogojin în arestul NKGB
Nicolae Rogojin în arestul NKGB

Pentru că, în anii 1951-1952, a trimis scrisori la posturile de radio Europa Liberă, BBC, Vocea Americii, basarabeanul Nicolae Rogojin a fost condamnat la 25 de ani de gulag.

Prevederile constituţionale ale URSS privind dreptul la libertatea de exprimare şi secretul corespondenţei erau doar declarative. De aceasta s-a convins basarabeanul Nicolae Rogojin, din Chişinău, care a încercat să valorifice acest drept. A fost identificat de poliţia secretă sovietică şi condamnat la ani grei de gulag.

„Succesele" de tot felul ale URSS după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial nicidecum nu se potriveau cu realităţile pe care le vedeau basarabenii. Mulţi şi-au adus aminte de viaţa de odinioară, alţii şi-au îndreptat privirile spre Apus. Este şi cazul lui Nicolae Rogojin, născut în 1921, la Chişinău. Aici termină patru clase, iar infirmitatea încheieturii şi a degetelor de la mâna stângă îl obligă să se orienteze spre muzică. Devenise un acordeonist virtuos. După 1944, a lucrat ceva timp la o casă de creaţie, a învăţat la Conservator, apoi s-a angajat la Filarmonică, după care a fost electric la un trust din Chişinău. Pentru a se întreţine, cânta deseori la petreceri şi în restaurante.

SETE DE INFORMAŢIE

Din anul 1950, când şi-a cumpărat un tranzistor, a început să aculte permament emisiunile posturilor de radio străine: Europa Liberă, BBC, Vocea Americii, Radio Ankara, Radio Iugoslavia şi altele. În spatele oglinzii de la dulap a desenat un tabel, în care şi-a notat graficul emisiunilor, indicând, totodată, câte o literă din alfabetul chirilic în dreptul orei: „д(d)" însemna că emisiunea este transmisă dimineaţa, „с(s)" - seara şi „н(n)" - noaptea.

Nicolae Rogojin nu s-a limitat însă doar să ascultate emisiunile, el a decis să trimită şi scrisori pe adresa redacţiilor. A urmat sfatul producătorului Ion Popescu de la „Europa Liberă", care, la finele fiecarei emisiuni, îi îndemna pe ascultători să-i scrie pe adresa redacţiei sau pe cea personală: oraşul München, Germania, P.O.B 62-20.

image

FOTO: Tranzistorul „buclucaș" - RECORD

„BOLŞEVICII SUNT PĂRTAŞI CU SATANA"

Nicolae Rogojin scrie primele trei scrisori, în mare parte identice după conţinut, pe 25 ianuarie 1952 şi le expediază la Europa Liberă, BBC şi Radio Belgrad. Semnează cu pseudonimul „Iarna". Reproducem cu mici prescurtări mesaj trimis la Europa Liberă:

„Scrisoare trimisă pe data de 25/I/52. Din oraşul Chişinău, Basarabia.

Domnilor, scuzaţi-mă căci nu vă ştim numele şi nu suntem cunoscuţi cu acei care ne vorbeşte dintre Dv-oastre tot adevărul, însă după cum ne transmiteţi, credem că poate degrabă vom fi cunoscuţi şi să dea Dumnezeu să fie aceasta cât mai curând şi Dumnezeu să vă ajute şi D-stră şi nouă ca să ne eliberăm de satană şi robia aceasta bolşevică [...].

Să nu dea Dumnezeu să rămână vreun bolşevic rus şi de orişice naţionalitate. Şi de or rămânea la noi în Basarabia comunişti bucăţi o să rupem din ei, [astfel] cum ei acum rup din noi. Vă spunem drept, căci şi din basarabenii noştri sunt foarte mulţi comunişti. Dar o dea Dumnezeu şi or veni şi din comunisma noastră a Dumnezeului nostru nu al satanii şi atunci greu şi amar o să le fie şi lor [...].

Bolşevicii sunt părtaşi cu satana. Însă şi naţiunea rusească [...] se iubeşte numai pe ea, pe naţiunea lui proprie, dar pe altă naţiune el o urăşte aşa de tare încât ei nu ştiu cum să mai chinuiască şi s-o nimicească ca să-i fie robul rusului. Aşa noi astăzi, basarabenii, am căzut într-o această prăpastie, căci bolşevicii de rusnaci se uită la noi basarabenii cu mii de mii de ochi ca satana şi nu ştie deja cum să ne mai chinuiască spunându-ne «românskaia prodajnaia şkura - lichele româneşti». Dar în loc să spuie că ei sunt «şkurkă», căci ne jupoaie ca pe cârlani, şi ne ia tot avutul. Până la urmă iau şi pe toată familia ta şi pe tine şi te trimite forţat unde nu mai cântă cucul şi nu mai creşte iarbă verde. La noi în Basarabia prea puţină populaţie basarabeană a rămas şi cum se vede acum şi pe aceasta cât mai este o cară în armată. Persoane de 16 ani până la 30 de ani îi ia neprins de veste, ca să nu să se observe şi o trimite prin fundul Rusiei. Chiar să vă spunem drept căci pe mulţi i-au trimis în Coreea, căci mamele lor de acolo primesc scrisori de la fiii şi bărbaţii lor. Şi cum se vede pe basarabeni, ruşii nu prea au bună încredere şi nădejde pe ei. Şi din cauza aceasta pe basarabeni îi trimit prin alte fronturi ca să nu fugă din luptă. Dar rusul să fie cu toată încrederea, căci basarabeanul nici într-un loc nu va lupta. Aşa că nu are pentru ce să lupte, căci l-a distrus de tot şi la urmă îl şi batjocoreşte după cum le vine la gură. Şi D-stre ne făceaţi bolşevicii. Dar noi nici nu ştiam ce înseamnă aceasta. Aşa că orişicine a venit pe basarabean l-a frecat cum au vrut ei. [...]

Rugăm pe toate naţiunile unite nu luaţi nicio convorbire cu fiara aceasta blestemată şi satană bolşevică care a înrobit aproape întreaga Europă şi a spurcat locaşurile sfinte. O biserică plăteşte impozit 100.000 ruble. Şi pe mulţi preoţi care slujesc în biserică i-au făcut agenţii lor de poliţie. Când veţi veni vom arăta. Şi multe biserici [...] sunt închise. Chiar biserica Sf. Mazarache, biserica Sf. Ilie şi altele. Aflaţi că pe multe biserici rusnacii le-au prădat şi au luat şi sf. potiruri din biserică cu care împărtăşeşte lumea preotul. Rugăm încă o dată nicio împăcăciune cu această satană bolşevică căci ea are de gând să înrobească tot globul pământului. Această scrisoare este trimisă şi scrisă din oraşul Chişinău de mine şi soţia mea. Cu iscălitura noastră. Cu această scrisoare sunt trimise 6 la Dumneavoastră şi în Ankara 4 scrisori. Interesaţi-vă. Iarna."

Alte două scrisori, adresate posturilor de radio Europa Liberă şi Radio Ankara, Rogojin le expediază în primăvara aceluiaşi an, iar ultima, cu destinaţia Europa Liberă, o trimite în februarie 1953.

Colaboratorii vigilenţi ai oficiului poştal au sechestrat scrisorile, motivând că răvaşele nu întrunesc elementele unei scrisori sovietice: era lipsă adresa expeditorului, fără să „observe" că ele nu aveau timbre poştale. Identificarea „antisovieticului" a durat un an de zile. Permisul eliberat de Ministerul Comunicaţiilor pentru procurarea aparatului de radio a fost indiciul principal, or, în acea perioadă nu erau prea mulţi posesori ai unor astfel de documente.

Nicolae Rogojin a fost reţinut la 7 martie 1953. La percheziţia domiciliului i-au fost ridicate acordeonul, tranzistorul, o legitimaţie în limba română, un portret al Regelui Mihai I. Atenţia securiştilor a fost atrasă şi de o foaie pe care era imprimat colindul „Pluguşorul". Potrivit securiştilor, versurile din urătura românească aveau caracter antisovietic. Iată textul care i-a revoltat pe kgb-işti:

„Aho! Aho, copii şi fraţi, / Ia mai staţi şi nu mânaţi / Că-ntâlnirăm boieri mari / Colonei şi Generali, / Ce-au învins hoarde barbare / Şi ne-au dat o ţară mare / Să le zicem La mulţi ani, / C-au băgat groaza-n duşmani / Clopoţei şi viorei / Ia mai sunaţi măi flăcăi / Hăi, Hăi.
Că la Prut şi-n Bucovina / Duşmanii bătut-au vina / Ne strigau ultima dată / C-o să ne ia ţara toată; / Şi cereau ca să le-o dăm / Şi cu ei să ne luptăm / Că va fi amar de noi / De ne-ar declara război / Clopoţei şi viorei / Ia mai sunaţi măi flăcăi / Hăi, Hăi".

La primele interogatorii, Rogojin recunoaşte că a ascultat unele emisiuni ale posturilor de radio străine, dar neagă aspectul politic al acestora. „Am ascultat doar emisiunile cu caracter muzical", susţine el. Cât despre foaia cu „Pluguşorul", spune că o are de la un învăţător, care a murit şi căruia nu-i ştie numele, şi că a păstrat-o fără niciun scop. Iar despre tabelul de pe versoul oglinzii afirmă că nu l-a scris el şi că l-a găsit acolo când a cumpărat dulapul.

INTEROGAT 18 ORE ŞI 25 DE MINUTE LA RÂND

Pentru a-l forţa să recunoască, în câteva rânduri, a fost interogat de două ori pe zi multe ore neîntrerupt (de exemplu, pe 11 spre 12 martie a fost ţinut la interogatoriu de la ora 22.15 până la 8.25. Adică 10 ore şi 15 minute. A doua zi interogatoriul a început la ora 10.10 şi a durat până la 18.20 sau 8 ore şi 10 minute).


La 16 martie 1953 este pus sub învinuire: se face vinovat de „agitaţie şi propagandă antisovietică", a exprimat intenţii teroriste în ceea ce-i priveşte pe comunişti şi a blamat marele popor rus şi realităţile sovietice. Sub presiunea argumentelor, Rogojin recunoaşte faptele incriminate. Anchetatorul a încercat să o acuze de complicitate şi pe soţia lui Nicolae Rogojin, Maria, amintită în răvaşele capturate. Rogojin respinge acuzaţiile: „Am amintit despre soţie pentru a impresiona destinatarul", explică el. Securiştii au încercat să transforme în „probe de intenţii teroriste" un glonte de la pistolul rusesc „TT" şi un cartuş găsite la percheziţie la domiciliul lui Rogojin.

La 30 martie 1953, ancheta preliminară este terminată. Medicul constată că Rogojin este sănătos fizic şi apt de muncă, aplicându-i categoria a II-a. Farsa unui proces de judecată a avut loc la 7 aprilie 1953, fără participarea procurorului şi a avocatului. Tribunalul militar al trupelor NKVD l-a condamnat, în baza articolului 54/8 „Acte de terorism" şi 54/10 p. 2 „Agitaţie şi propagandă contrarevoluţionară", din Codul Penal al RSS Ucrainene, la 25 de ani de munci corecţionale, cu decăderea ulterioară din drepturile politice pentru un termen de cinci ani şi cu confiscarea averii. Nicolae Rogojin a fost internat în lagărul special amplasat în oraşul Inta, Republica Komi, care era destinat infractorilor de stat destul de periculoşi.

La 22 iunie 1956, este eliberat din gulag. Revenit la Chişinău, Nicolae Rogojin cere Securităţii să i se restituie aparatul de radio. La prima solicitare, kgb-iştii au spus că l-au vândut şi i-au propus banii obţinuţi din vânzare - 160 de ruble, pe care îi refuză. A ridicat banii două luni mai târziu. Nicolae Rogojin a fost reabilitat de Judecătoria Supremă a Republicii Moldova la 27 septembrie 2007.

Rugăm pe toate naţiunile unite nu luaţi nicio convorbire cu fiara aceasta blestemată şi satană bolşevică ce a înrobit aproape întreaga Europă...
Nicolae Rogojin
Fragment din scrisoarea către Radio Europa Liberă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite