Amenzi mai multe şi mai mari în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casino

Guvernul de la Chişinău a introdus noi amenzi pentru cei care încalcă regulile de organizare şi desfăşurare a jocurilor de noroc. Totodată, Cabinetul de miniştri a majorat cuantumul sancţiunilor acordate pentru încălcarea activităţii de întreprinzător sau pentru comercializarea produselor petroliere, prevăzute în Codul Contravenţional.

Modificările au fost aprobate prin hotărârea Guvernului de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului Republicii Moldova din 8 aprilie 2015.

Amenzi mai mari pentru întreprinzătorii fără licenţă

Dacă până acum persoanele care erau implicate în astfel de activităţi fără a-şi înregistra întreprinderea la Camera Înregistrării de Stat erau sancţionaţi cu o amendă de la 200 la 700 de lei, atunci începând cu data de 8 aprilie aceste persoane vor primi o amendă de la 1.000 la 3.000 de lei. Totodată, pentru a reduce numărul întreprinzătorilor care îşi desfăşoară activitatea fără a deţine autorizaţie sau licenţă eliberată de instituţiile statului a fost majorată amenda pentru aceştia: de la 2.000 de lei la 6.000 de lei.

Articolul 277 din Codul Contravenţional, care se referă la încălcarea legislaţiei în domeniul pieţei produselor petroliere, a fost completat cu o nouă prevedere. Astfel, persoanele fizice şi cele juridice care vor achita pentru aceste produse, comercializate cu amănuntul, în altă parte decât la ghişeul de plată al staţiei de alimentare, vor fi sancţionate. Amenda poate ajunge la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi 3.000 de lei pentru cele juridice.

Amenzi noi la jocurile de noroc

O altă modificare, aprobată de Guvern, se referă la sancţionarea celor care încalcă legislaţia cu privire la jocurile de noroc. Astfel, dacă până acum era sancţionată doar organizarea jocurilor de noroc contrar normelor legale şi admiterea la acestea a persoanelor minore, în stare de ebrietate sau aflate sub influenţa stupefiantelor, atunci în prezent au mai fost introduse trei prevederi noi. 

Directorul localului cu jocuri de noroc şi proprietarul acestuia riscă să fie amendaţi dacă nu respectă regulile corespunzătoare activităţii respective sau dacă folosesc un utilaj de joc ce are o vechime mai mare de 10 ani. Amenda constituie de la 4.000 la 6.000 de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere şi de la 8.000 la 10.000 de lei aplicată persoanei juridice. O nouă sancţiune se va aplica atunci când persoanele de control vor fi împiedicate să-şi îndeplinească atribuţiile, li se va refuza prezentarea documentelor ce ţin de activităţile economice sau le vor fi prezentate date false. În acest caz, amenda va fi de până la 3.000 de lei pentru persoana care are funcţia de a răspunde şi până la 4.000 de lei pentru persoana juridică. Iar dacă licenţa care permite desfăşurarea jocurilor de noroc este retrasă, nevalabilă sau nu există în general, proprietarii vor trebui să achite în bugetul statului între 2.000 şi 6.000 de lei.

Ghicitul în locurile publice se sancţionează cu amendă de la 600 la 1.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

Transportul ocazional al călătorilor, interzis

Totodată, a fost introdus un articol nou, prin care vor fi sancţionate persoanele care nu vor respecta regulile de trasportare a călătorilor. Astfel, cei care vor transporta călători ocazional, inclusiv în scop turistic, fără a dispune de licenţă pentru acest gen de activitate sau un contract de prestări-servicii, inclusiv documente care confirmă achitarea serviciilor, vor fi sancţionaţi cu amendă de 3.000 de lei.

Tot cu 3.000 de lei urmează să fie sancţionaţi şi transportatorii de pe cursele auto regulate, care nu vor elibera bilet de călătorie sau pentru bagaje, dar şi taximetriştii care nu vor avea maşinile dotate cu aparat de taxat legalizat, inclusiv pentru neeliberarea bonului.

Aceste prevederi vor intra în vigoare de la 1 mai 2015.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite