Surprizele Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organizatorii aşteaptă în acest an peste 15.000 de vizitatori la Salonul Internaţional de Carte. FOTO bibnordcoseriu.wordpress.com
Organizatorii aşteaptă în acest an peste 15.000 de vizitatori la Salonul Internaţional de Carte. FOTO bibnordcoseriu.wordpress.com

În perioada 23-26 aprilie se va desfăşura cea de-a XIX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret din Chişinău. Micuţii îşi vor putea alege cărţi noi din cele peste 160 de titluri prezentate în cadrul expoziţiei ce va avea loc la Moldexpo.

Lansat încă în anul 1997, Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Republica Moldova. Menirea acestei acţiuni este de a susţine editarea şi difuzarea cărţilor pentru copii şi tineri, promovarea lor la un înalt nivel artistic şi sprijinirea celor ce contribuie la crearea şi editarea publicaţiilor pentru copii. Ediţia din acest an aduce la Chişinău peste 120 de edituri şi distribuitori de carte din nouă ţări: Republica Moldova, România, Franţa, Germania, China, Italia, Polonia, Federaţia Rusă, Turcia.

Provocări iuliene

Programul din 2015 este diversificat şi aduce mai multe activităţi în premieră pentru copii. Scriitorul Iulian Filip îşi va prezenta proiectul de autor „Provocările iuliene A4” şi va ţine un atelier de creaţie pentru copii - „Şi tu poţi crea o carte” - în cadrul căruia va învăţa copiii cum să scrie şi să creeze o carte având la îndemână doar o coală de hârtie A4. „Va fi o activitate deosebită şi foarte interesantă pentru cei mici, sunt sigură”, spune Claudia Balaban, directorul Bibiliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, unul dintre organizatorii evenimentului. În cadrul expoziţiei se vor regăsi cărţile unor edituri celebre atât din ţară, cât şi de peste hotare: ARAMIS-MINERVA (Bucureşti, România), CARTIER (Chişinău, Moldova), DETSKIJ MIR (Rusia), SÖZLER (Istanbul, Turcia) şi altele. Totodată, evenimentul va aduna şi oaspeţi importanţi, precum reprezentanţii ambasadelor Chinei, Franţei, Italiei, Germaniei, Poloniei.

Sesiune de autografe şi ateliere de pictură

Editura „Prut Internaţional” va organiza o rundă de întâlniri cu scriitorii Iulian Filip şi Ianoş Ţurcanu, care vor discuta cu cei mici şi le vor oferi autografe. Pe 24 aprilie va avea loc o sesiune de comunicări, „Biblioteca - spaţiu de comunicare şi educaţie interculturală”, în cadrul căreia vor fi ţinute mai multe discursuri despre importanţa creaţiei literare pentru copii. Un invitat deosebit al evenimentului este Liz Page, directorul executiv al Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY) din Elveţia, care va vorbi despre puterea cărţii de a deveni un promotor al înţelegerii şi al păcii. O altă activitate inedită va fi organizarea unui atelier de pictură pe reproduceri arheologice, „Pictură pe basorelief”, condus de profesorii Asociaţiei Culturale, „Noua Acropolă” din Chişinău. În cele trei zile ale salonului de carte vor fi rânduite şi alte activităţi dedicate în totalitate copiilor şi tinerilor: un master class pentru copiii pasionaţi de pictură, arte aplicate şi hand-made, o şedinţă a clubului de lectură în limba engleză, „English Book Club”, un concurs de lectură în care fiecare participant are dreptul să răspundă la o singură întrebare din domeniul literaturii pentru copii şi să fie răsplătit cu premii.

Carte gratis pentru copii

Tradiţional, şi în acest an va fi oferită gratuit copiilor o carte-surpriză. De această dată este vorba despre „Comoara” lui Spiridon Vangheli care a luat premiul „Cartea Anului” la ediţia anterioară a Salonului. Totodată, vor fi oferite premii pentru copiii care au participat la concursul republican „Deapănă firul poveştii”. „Am provocat copiii să scrie o mică istorioară pornind de la o idee foarte interesantă: ce s-ar întâmpla dacă ar rămâne singuri pentru o noapte într-o bibliotecă. Răspunsurile au fost foarte ingenioase şi am primit peste 200 de texte din toată ţara”, spune Claudia Balaban. Pe 26 aprilie vor fi decernate şi premiile pentru mai multe categorii: „Cartea anului”, „Simpatia copiilor”, „Cartea cognitivă”, „Cartea de referinţă”, „Cea mai reuşită colecţie de carte pentru copii”, „Cea mai reuşită traducere” şi altele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite