Alexandru Tănase explică scopul modificărilor la Legea Procuraturii: PAS doreşte preluarea controlului asupra Procuraturii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tănase FOTO IPN
Alexandru Tănase FOTO IPN

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că Legea Procuraturii a fost modificată de Partidul Acţiune şi Solidaritate, aşa încât să fie posibil de demis procurorul general, pentru că formaţiunea Maiei Sandu îşi doreşte preluarea controlului asupra Procuraturii Generale. Tănase a sugerat că următorul procuror general, în cazul în care se va reuşi demiterea lui Alexandru Stoianoglo, va fi unul docil noii guvernării.

„Asistăm la o discuţie ipocrită. Ştim foarte bine care vor fi rezultatele acestei comisii (n.r. - comisia de evaluare a activităţii procurorului general) care încă nu a fost constiuită. Ştim foarte bine care va fi rezultatul - va fi evaluat negativ, îi clar care este ţinta. Este un labirint care a fost creat pentru a da aparenţă de legalitate procedurii de distituire a procurorului general în perspectiva numirii altei persoane în fruntea Procuraturii. De aceea, toate discuţiile noastre că nu ştim ce va spune comisia - ştim foarte bine ce vor spune toţi”, a declarat Alexandru Tănase la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Tănase e de părere că procurorul general nu poate fi demis legal chiar şi după modificările legislative, însă guvernarea PAS va trece peste acest aspect doar pentru a-şi pune în funcţie procurorul său.

„O persoană poate fi evaluată doar raportând acţiunile sale la fişa postului. Vă recomand foarte atent să citiţi care sunt competenţele procurorului general, căci doar pe acele competenţe poţi să-l evaluezi. Nu-l poţi evalua pe alte aspecte care nu intră în competenţa lui. Vreau să văd la care din acele competenţe are avea cineva pretenţii la domnul procuror general. Dacă ar fi să raportăm ceea ce scrie în lege la ceea ce trebuie să evalueze comisia, eu vă spun că răspunsul va fi evident cam ce fel de raport ar trebui să fie. Dar, din păcate, rezultatul va fi altul, deoarece ţinta acestei modificări legislative este alta decât cea anunţată. De fapt, se doreşte preluarea controlului asupra Procuraturii, deoarece actuala putere consideră că Procuratura nu face ceea ce trebuie să facă”, a spus Tănase.

Procuratura Generală a anunţat vineri, 3 septembrie, că având în vedere gravele abateri în procesul elaborării, promovării şi adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituţională în vederea controlului constituţionalităţii modificărilor operate de Parlament.

În concret, modificările vizează procedurile de tragere la răspundere disciplinară şi evaluarea performanţelor Procurorului General, precum şi modificarea esenţială a componenţei şi activităţii CSP.

Precizăm că, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgenţă, ignorând procedurile de transparenţă decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, a experţilor în domeniu, precum şi opiniile instituţiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Chiar şi aşa, la 1 septembrie 2021, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar astăzi, 3 septembrie 2021, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.

Procuratura Generală îşi exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate şi adoptate, or în redacţia elaborată de către un grup de deputaţi PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituţionale privind independenţa Procuraturii şi separaţia puterilor în stat, subminând independenţa procurorilor în avantajul factorului politic.

Prin sesizarea depusă, Procurorul General solicită Înaltei Curţi suspendarea acţiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluţionarea în fond a cauzei, precum şi exercitarea controlului constituţionalităţii noilor modificări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite