Ala Tocarciuc: Profesorii trebuie testaţi din banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Testarea anti-COVID-19 a angajaţilor din sistemul educaţiei ar trebui să se facă din contul statului. Este opinia expertei în sănătate publică, Ala Tocarciuc, potrivit căreia, pentru o eficienţă sporită, testarea cadrelor didactice ar trebuie să se facă mai des decât o dată la două săptămâni, iar statul ar trebui să fie cel care suportă cheltuielile de testare, notează IPN.

Mai mult, potrivit lui Tocarciuc, una dintre cauzele care determină reticenţa moldovenilor la vaccin este comunicarea defectuoasă a autorităţilor.

Potrivit deciziei autorităţilor, de la 1 septembrie este obligatorie prezentarea testelor anti-COVID-19, o dată la 14 zile, pentru angajaţii nevaccinaţi din sistemul educaţiei. Guvernul a anunţat că nu va asigura gratuitatea testării, atât timp cât statul asigură gratuitatea vaccinului. Specialiştii în sănătate publică spun însă că „metoda confruntării” nu este cea mai eficientă.

„Dacă un profesor, care este un om cu carte, are dubii în privinţa vaccinului, înseamnă că are unele argumente în favoarea părerii lui. Cea mai bună soluţie este comunicarea. Să i se explice avantajele vaccinării. Profesorii trebuie testaţi, dar mai des decât o dată la 14 zile. Ei trebuie testaţi toţi, nu doar cei nevaccinaţi, pentru că sunt în contact cu copiii. Testarea ar trebui să se facă din contul angajatorului, nu din cont propriu”, a spus Ala Tocarciuc în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Potrivit lui Tocarciuc, încă de la începutul pandemiei comunicarea guvernanţilor cu cetăţenii a fost una defectuoasă, fapt ce a indus societăţii incertitudine şi neîncredere în mesajele autorităţilor.

„Studiile arată că nivelul de acceptare a vaccinului este de 80% în ţările sărace. Pentru că oamenii de acolo înţeleg că vaccinul e singura soluţie de a supravieţui, ei ştiu că dacă se îmbolnăvesc, sistemul de sănătate este într-o stare precară şi nu vor fi trataţi. În ţările bogate oamenii îşi permit luxul să nu se vaccineze, pentru că ei ştiu că dacă se vor îmbolnăvi, sistemul de sănătate îi va trata. La noi este un paradox, avem un sistem de sănătate la pământ, şi totuşi oamenii nu vor să se vaccineze. Este o problemă de comunicare şi autorităţile au 50% din responsabilitate”, a spus Tocarciuc.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de imunizare, rata de vaccinare la nivel naţional este de 22%. Cea mai înaltă rată de imunizare se înregistrează în rândul lucrătorilor medicali – 89%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite