Admiterea în România e în toi. Circa 2.000 de dosare depuse, în primele trei zile, la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii studiază cu atenţie oferta universităţilor româneşti FOTO Tudor Iovu
Candidaţii studiază cu atenţie oferta universităţilor româneşti FOTO Tudor Iovu

În primele trei zile, la Consulatul de la Chişinău, şi-au depus dosarele circa 2.000 de tineri. Cele mai solicitate facultăţi sunt medicina şi economia

Chiar dacă e duminică, la Consulatul României din strada Grigore Ureche tinerii mişună ca furnicile. În primele trei zile, comisia de admitere a recepţionat circa 2.000 de dosare. Cea mai solicitată specialitate este medicina, după care în top urmează disciplinele economice (finanţe, bănci, contabilitate) şi cele inginereşti.

Consulatul şi-a deschis uşile pentru tinerii dornici de a studia peste Prut vineri dimineaţa, dar forfota a început de joi seară, când s-au întocmit listele cu ordinea intrării la comisia de admitere.


„Din clasa a noua visez să ajung la studii peste Prut, dar eram mică şi nu am îndrăznit. Acolo profesorii sunt mai competenţi, cu alte viziuni. Voi avea şi o diplomă europeană. Am nevoie de această experienţă“, spune Cezara Cotogoi-Muşcinschi, absolventă a Liceului „Gaudeamus“ din Chişinău. Tânăra vrea să facă economie mondială la Bucureşti sau la Alba-Iulia şi este sigură că va reveni acasă după ce termină facultatea. „Cred din tot sufletul că voi fi acceptată şi voi acumula o experienţă valoroasă“, adaugă fata.

ÎNĂRMAŢI CU MULTĂ RĂBDARE

Mulţimea de tineri s-a înarmat cu răbdare, discută şi se ajută la completatul formularelor. O bună parte din ei au venit împreună cu părinţii. „Am venit să-mi susţin fiul. Vrea să facă informatică la Cluj sau la Iaşi, iar eu voi face tot posibilul ca să-l ajut. Am mai trăit experienţa asta şi sunt pregătită“, mărturiseşte Rita Ciugurean, medic din Capitală. „Ştiu situaţia universitară de la noi, de aceea, sunt decis să plec“, adaugă fiul său, Daniel, absolvent al Liceului Academiei de Ştiinţe. Listele au fost elaborate de voluntarii veniţi de la Bucureşti, pentru a ajuta tinerii în procesul de completare a dosarelor.

„Avem experienţă de trei ani. De data aceasta, e mai bine organizat. Oamenii au venit mai informaţi şi ne-au scutit de probleme. Un rol important l-a avut şi Târgul Univeristăţilor din Chişinău“, explică coordonatorul voluntarilor, Iacob Cerlat.

Astăzi şi mâine comisia de admitere se va mai afla la Chişinău, iar între 31 iulie şi 2 august va fi la Cahul. Rezultatele finale urmează a fi anunţate în august. Cei care nu vor obţine o bursă din prima, vor avea încă o posibilitate la sesiunea suplimentară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite