Activitate intensă sau târg politic în Consiliul Municipal Chişinău?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii PLDM acuză liberalii şi comuniştii de cârdăşie politică FOTO Dumitru Gomcear
Consilierii PLDM acuză liberalii şi comuniştii de cârdăşie politică FOTO Dumitru Gomcear

Mâine va fi reluată şedinţa Consiliului Municipal Chişinău, întreruptă cu scandal pe 25 iulie, după o serie de acuzaţii reciproce între consilierii PL şi PLDM

Pe ordinea de zi au fost incluse 87 de chestiuni suplimentare. Majoritatea ţin de privatizarea sau arendarea unor terenuri şi clădiri gestionate de municipalitate. De exemplu, o vilă urbană din strada Alexei Mateevici, monument de arhitectură de importanţă locală, ar urma să fie dată în locaţiune avocatului Tudor Cernenco, fost consilier liberal. Uniunea ruşilor lipoveni, condusă de actualul consilier socialist Piotr Donţov, ar urma să se mute într-o altă clădire istorică, din str. Sfatul Ţării. Printre noii chiriaşi ar putea fi şi Ion Casian, avocatul liderului PL Mihai Ghimpu.

„VOR SĂ-ŞI REZOLVE INTERESELE“

„O parte dintre proiecte sunt gălăgioase, legate de oficii şi terenuri care se vor da în arendă. Totuşi, cred că şedinţa va fi scoasă în capăt pentru că există interese politice fie personale, fie de grup. Toate propunerile suplimentare au fost coordonate de liberali şi comunişti ca să-şi rezolve problemele după principiul «eu pe-ale tale, tu pe-ale mele». Sper că unele proiecte vor fi excluse de pe ordinea zi pentru că nu vor aduna voturile necesare“, spune consilierul independent Teo Cârnaţ.

La iniţiativa PCRM, pe agendă a fost introdus proiectul privind oferirea votului de neîncredere secretarului CMC, Valeriu Didencu. „A fost unul dintre merele discordiei data trecută, pentru că în sală erau mai mulţi consilieri care vor să-l demită, lucru care nu-i convine primarului Dorin Chirtoacă şi nu este în interesul administraţiei publice locale. Dacă încă nu s-a ajuns la înţelegerea ca el să rămână în funcţie, iar în sală vor fi suficienţi comunişti şi socialişti, şedinţa ar putea fi amânată în vreun fel. După părerea mea, domnul Didencu îşi onorează pe deplin obligaţiunile“, consideră fostul liberal.

Coaliţie liberal-comunistă

Şi liberal-democraţii cred că în forul local s-a format o coaliţie PL-PCRM, „una de moment, cu interese comune“. „Această agendă foarte lungă a fost votată anume de ei. Dacă au bătut palma, vor parcurge foarte rapid lista, au suficiente voturi. Două treimi din proiecte au stat mult timp prăfuite, dar se vede că acum au găsit numitorul comun“, explică Ghenadie Ivaşcenco, consilier PLDM. Potrivit lui, membrii fracţiunii PLDM vor decide astăzi dacă merg sau nu la şedinţă. „Nu avem plăcerea să asistăm la acest târg grotesc“, încheie Ivaşcenco.

În cadrul şedinţei, şeful Direcţiei Sănătate, Mihai Moldovanu, va prezenta un raport privind situaţia spitalului de copii „Valentin Ignatenco“, după scandalul operaţiilor cu bormaşina. În plus, aleşii locali ar urma să aprobe programele municipale de imunizare şi privind sănătatea mintală până în anul 2016, precum şi proiectul de restabilire a Monumentului celor trei martiri din Scuarul Catedralei.
Documentele propriu-zise nu au fost publicate pe site-ul Primăriei Chişinău. „Legea transparenţei decizionale prevede că toate proiectele, hotărârile, dispoziţiile, trebuie să fie anunţate cu cel puţin trei zile înainte, împreună cu materialele aferente. La Guvern, am impus această regulă şi funcţionează“, comentează Sergiu Ostaf, preşedintele Centrului Resurse pentru Drepturile Omului.

Sediu nou pentru liberali, în centrul oraşului

Pe 27 iunie, CMC a decis să dea în locaţiune Partidului Liberal clădirea din strada Nicolae Iorga, 15, cu o suprafaţă de 299 de metri pătraţi, pe zece ani, contra unei plăţi anuale de 109.000 de lei. Monument de arhitectură, fostul gimnaziu pentru băieţi nr. 2 a găzduit până acum Direcţia municipală de privatizare a fondului locativ. Acest fapt a stârnit discuţii aprinse la ultima şedinţă CMC. Liberal-democraţii au propus ca decizia să fie anulată, dar nu au fost susţinuţi de colegi şi au părăsit în semn de protest sala, iar şedinţa a fost întreruptă.

„Vedem o solidaritate între PL şi PCRM nu doar la votarea proiectelor tehnice, dar şi politice“, a declarat atunci consilierul PLDM Ghenadie Ivaşcenco. „Acuzaţiile sunt nefondate. Este vorba de schimbarea sediului, nimic ieşit din comun. Actualul sediu nu ne permite desfăşurarea activităţii“, a replicat primarul Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedintele PL.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite