36 de minore din Chişinău au născut în primele şase luni ale anului 2018. Cea mai mică are doar 13 ani
0În primul semestru al anului curent, la Spitalul municipal Nr.1 au fost înregistrate 36 de naşteri în rândul minorelor. Cea mai mică vârstă la care o fată a devenit mamă a fost 13 ani. Dacă în 2015, la acelaşi spital, 36 de fete au născut până la atingerea majoratului, atunci în 2016 şi 2017 cifra a ajuns la 66.
Datele au fost prezentate de către Lucia Caciuc, şefă interimară a Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului din Chişinău, în cadrul unei mese rotunde, transmite IPN.
Potrivit Luciei Caciuc, din cele 36 de minore care au născut în prima jumătate a acestui an, una a avut vârsta de 13 ani, trei – 14 ani, şase – 15 ani, nouă – 16 ani, iar 17 fete aveau 17 ani. Şefa Direcţiei menţionează că şi numărul avorturilor în rândul adolescentelor creşte.
Există un şir de cauze care determină fetele să ajungă să nască la o vârstă fragedă. Este vorba despre migraţia părinţilor, viciile, nivelul scăzut de educaţie, abuzurile sexuale etc. Aceste fete, spune Lucia Caciuc, devin extrem de vulnerabile într-o astfel de situaţie, deseori apelează la tentative de suicid, abandonează copii etc. „Este vorba de un copil cu alt copil, care nu şi-a trăit pe deplin copilăria”, spune Lucia Caciuc.
Lucia Caciuc spune că este nevoie să fie introduse în sistemul educaţional, în mod obligatoriu, programe care să includă aspecte ale educaţiei sexual-reproductive, dar şi promovarea valorilor familiei şi a rolului părinţilor în creşterea copiilor.
Prezentă la lucrările mesei rotunde, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a declarat că educaţia sexuală în rândul copiilor nu trebuie să mai fie un subiect tabu. Aceasta este o formă de menţinere a sănătăţii şi o protecţie asupra copilului împotriva abuzului sexual. Maia Bănărescu susţine că educaţia sexuală trebuie să înceapă de la o vârstă mică, deoarece mediul online devine tot mai nociv în acest sens.