10.000 de consumatori de droguri în Republica Moldova. Flagelul se extinde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, a declarat că cea mai gravă problemă pe care o are acum societatea moldovenească este consumul de droguri de către tineri, iar angajaţii organelor de drept fie îi protejează, fie ei înşişi sunt implicaţi în traficul de droguri. Declaraţia fost făcută în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Potrivit lui Diacov, în Republica Moldova sunt înregistraţi oficial circa 10.000 de consumatori de droguri, în realitate numărul lor ar fi cu mult mai mare. „Au nimerit în statistici doar cei care au fost reţinuţi întâmplător sau unii care s-au adresat ei înşişi la medic. Să luăm o discotecă oarecare din Chişinău. Din cei vreo trei sute de tineri care se distrează acolo, vreo două sute se află sub influenţa drogurilor. Zilnic poliţia reţine şoferi care au consumat droguri. Dar ,ca să ne dăm seama care este numărul real al acestora, ar trebui de înmulţit numărul celor reţinuţi cu o mie”, a declarat procurorul.

Ion Diacov consideră că vinovaţi sunt magistraţii, dar şi procurorii. „Am adus anterior mai multe exemple când magistraţii fie că i-au achitat, fie că i-au condamnat la pedepse simbolice pe traficanţii de droguri. De asemenea, am adus exemple şi în privinţa unor procurori, unul din ei fiind chiar fostul meu adjunct. Numai anul trecuta instanţa de judecată i-a salvat de puşcărie pe zece traficanţi de droguri. Iar o femeie, mamă a nouă copii, dintre care cel mai mare are 14 ani, a fost condamnată la 5 ani şi două luni de închisoare pentru că a vândut 85 de grame de paie de mac. Poate că această femeie nici nu şi-a dat seama ce vinde. Este clar că ea nu a avut bani ca să plătească pentru a scăpa de închisoare”, a spus procurorul de Chişinău.

Ion Diacov recunoaşte gradul înalt de corupţie printre angajaţii organelor de drept şi susţine că nu există voinţă politică pentru eradicarea corupţiei. „Eu încă în 2001 am spus că lupta cu corupţia trebuie începută de la judecători şi de la procurori. Cei care au trecut toate limitele trebuie de pus la puşcărie. Altceva este că instituţiile statului sunt foarte politizate. Noi avem una din cele mai democrate legi cu privire la procuratură din Europa. Dar în ultimii 15 ani guvernarea a făcut tot posibilul pentru a diminua rolul procuraturii”, a conchis Diacov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite