Zona demilitarizată coreeană, punct de atracţie pentru turişti, dar şi simbolul dezbinării unei naţiuni

0
Publicat:

Aflată la aproximativ o oră de mers cu maşina de la Seul, Zona demilitarizată coreeană (Demilitarized Zone - DMZ) este o fâşie de pământ ce traversează Peninsula Coreeană, cu o lungime de 250 de kilometri şi o lăţime de patru kilometri, ce funcţionează ca zonă tampon între Coreea de Sud şi Coreea de Nord.

Zona demilitarizată FOTO: Shutterstock
Zona demilitarizată FOTO: Shutterstock

A fost înfiinţată în anul 1953, când Războiul Coreean a fost suspendat ca urmare a acordului de armistiţiu dintre Coreea de Nord, China şi Comandamentul Naţiunilor Unite, iar Coreea de Nord şi cea de Sud au convenit să retragă fiecare armată cu doi kilometri la nord şi, respectiv, la sud, având în centru Linia de demarcaţie militară, se arată într-un reportaj Agerpres.

FOTO: BBC
FOTO: BBC

Zona are reguli foarte stricte, accesul civililor este permanent controlat şi reprezintă un punct de atracţie pentru turişti, dar şi simbolul dezbinării unei naţiuni.

"Pe o distanţă de doar doi kilometri, avem practic două lumi atât de diferite, două ţări care ar trebui să fie una", spune unul dintre ghizii care însoţesc turiştii în incinta DMZ.

Printre obiectivele ce pot fi vizitate se află Camp Greaves, fostă bază militară pentru Divizia 506 de Infanterie a armatei SUA timp de aproximativ 50 de ani după acordul de încetare a focului din Războiul Coreean. Terenul, dat în 1953 armatei americane, a fost restituit guvernului coreean în 2007. Tabăra păstrează încă lucruri care au aparţinut soldaţilor americani şi a devenit acum locul în care se filmează drame coreene, emisiuni TV sau videoclipuri muzicale.

Zona demilitarizată FOTO: Shutterstock
Zona demilitarizată FOTO: Shutterstock

"Un loc de cazare pentru ofiţeri, camera de locuit, sala de activităţi fizice şi alte câteva facilităţi ale armatei au rămas intacte şi sunt considerate a fi bunuri culturale ale Patrimoniului Cultural Modern. Tabăra s-a transformat într-un loc pentru pace şi securitate şi este situată la aproximativ doi kilometri de DMZ. O clădire întreagă în care se aflau camerele ofiţerilor armatei americane a fost transformată într-un cămin de tineret şi poate găzdui până la 240 de oaspeţi. Pentru a satisface toate nevoile vizitatorilor, tabăra oferă programe diverse", sunt informaţi turiştii.

În această perioadă se lucrează pentru amenajarea Camp Greaves DMZ History Park, ce urmează să fie deschis publicului.

Zona demilitarizată FOTO: EPA EFE
Zona demilitarizată FOTO: EPA EFE

Vizitatorii au acces în toată zona doar pe baza paşaportului, de acelaşi tratament având parte şi locuitorii dintr-un mic sat situat în împrejurimi. În aşa-numitul sat al unirii, o localitate cu aproximativ 500 de locuitori, oamenii, în marea lor parte agricultori, îşi duc traiul zilnic obişnuiţi cu restricţiile impuse de regulile militare, dar şi bucuroşi de unele facilităţi, printre care scutirea de plata taxelor sau de efectuarea stagiului militar.

Observatorul Dora este un alt obiectiv de care turiştii sunt interesaţi, un loc din care se pot vedea zona demilitarizată în ansamblul ei, iar dacă cerul este senin, imagini din Coreea de Nord: complexul industrial Gaeseong, centrul oraşului Gaeseong, muntele Songaksan sau un sat de propagandă din Coreea de Nord, cunoscut ca locul în care este ridicat unul dintre cele mai mari steaguri din lume, amplasat tocmai pentru a intra în "competiţie" cu un steag similar, dar din zona de graniţă a Coreei de Sud.

Alte atracţii în zonă sunt Podul suspendat de la Gamaksan, unde forţele aliate au dus o bătălie crâncenă în Războiul din Coreea, Imjingak Peace Gondola, un tunel de acces săpat de Coreea de Nord sau Gara Dorasan, situată pe linia Gyeongui, care făcea legătura între Coreea de Nord şi Coreea de Sud - simbol al speranţei unei posibile reunificări a Coreei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite