Vladimir Putin aprobă livarea de rachete sol-aer S-300 Iranului, în ciuda embargoului ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care ridică embargoul cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete sol-aer de tip S-300. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran după ce ONU a impus sancţiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei ţări.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care va permite intensificarea schimburilor economice cu Iranul, inclusiv vânzarea sistemelor de rachete S-300, anunţă Kremlinul, potrivit Reuters.

Potrivit decretului, Rusia va livra grâu şi materiale de construcţii în Iran, o ţară vizată de sancţiuni internaţionale, în schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran.

Decretul prezidenţial va permite şi onorarea contractului care prevede vânzarea de către Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 în Iran, o măsură care va deranja Statele Unite şi alte ţări occidentale. Contractul privind sistemele de rachete era blocat din anul 2010, pe fondul presiunilor Occidentului.

Prin acest decret, care nu înseamnă modificarea în vreun fel a sancţiunilor internaţionale, Rusia speră să facă un pas înaintea Occidentului, în relaţia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul în domeniul nuclear şi ar putea atenua regimul de sancţiuni impus Teheranului.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran — contract extrem de criticat de către statele occidentale şi de Israel — după ce ONU a impus sancţiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei ţări.

În 2007, Rusia şi Iranul semnaseră un acord privind livrarea acestor echipamente capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete şi a cărui valoare se ridica la 800 de milioane de dolari. După interdicţia de livrare a sistemului S-300, Teheranul s-a adresat Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Geneva (Elveţia) pentru a cere Moscovei patru miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni că embargoul asupra armelor impus Iranului nu mai este necesar, după acordul preliminar de la Lausanne (Elveţia) la care au ajuns puterile occidentale şi Teheranul pe tema programului nuclear iranian.

"Suntem convinşi că, în această etapă, nu mai are niciun sens necesitatea unui embargou de acest fel, îndeosebi a unui embargou rus separat, voluntar", a declarat Lavrov, referindu-se la decizia de luni a preşedintelui rus Vladimir Putin de a ridica interdicţia privind livrarea către Iran a sistemului de rachete de tip S-300.

Şeful diplomaţiei ruse a insistat că sistemul S-300 "are un caracter exclusiv defensiv" şi nu este destinat unor scopuri ofensive şi, drept urmare, "nu vor reprezenta o ameninţare pentru niciun stat din regiune şi deci, desigur, nici pentru Israel".

Lavrov a amintit că în 2010, când preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, a anunţat contractul privind livrarea sistemului S-300 din cauza unui embargou al ONU împotriva Iranului, a făcut-o "pentru a stimula un proces de negociere constructivă pe tema programului nuclear iranian". Însă acum, când ţările din grupul 5+1 şi Teheranul au ajuns la Lausanne la un acord preliminar care mulţumeşte toate ţările, Rusia doreşte să-şi apere reputaţia şi interesele comerciale. "Am suferit importante prejudicii financiare prin suspendarea contractului" semnat în 2007 privind livrarea către Iran a cel puţin cinci baterii din sistemul mobil de apărare aeriană S-300, a susţinut Lavrov.

Occidentul nu vede cu ochi buni mişcarea lui Putin

 Statele Unite şi Israelul au criticat luni decizia Rusiei de a exporta în Iran anumite tipuri de produse, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300, relatează Le Figaro, în pagina electronică.

"Opunerea noastră la aceste vânzări este veche şi publică. Credem că aceste vânzări nu ajută în niciun fel", a apreciat colonelul Steven Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, referindu-se la posibilitatea ca Rusia să-şi onoreze un contract care prevede livrarea către Iran a unor sisteme de rachete de tip S-300. Contractul privind sistemele de rachete era blocat din anul 2010, pe fondul presiunilor Occidentului.

Mai devreme, ministrul isralian al Informaţiilor, Youval Steinitz, a denuţat decizia Rusiei de a ridica interdicţia privind livrarea unor sisteme de rachete de tip S-300 Iranului.

Acest anunţ este "rezultatul legitimării oferite Iranului prin acordul în curs de pregătire şi o dovadă a faptului că avântul economic care va urma anulării unor sancţiuni (internaţionale) va fi exploatat de către Iran pentru a se înarma, nu pentru a asigura bunăstarea poporului iranian", a afirmat Youval Steinitz, un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

El a făcut aluzie la acordul de principiu încheiat pe 2 aprilie de Iran şi marile puteri. Acest acord prevede controale mai stricte asupra programului nuclear al Teheranului, în schimbul cărora Iranul solicită anularea unor sancţiuni internaţionale. Un acord final urmează să fie semnat înainte de sfârşitul lui iunie.

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut marţi ţărilor care au impus sancţiuni Iranului să aibă o abordare unificată cu privire la ridicarea respectivelor măsuri, în urma deciziei Rusiei de a pregăti furnizarea de sisteme de rachete S-300 republicii islamice, transmite Reuters.

Salutând acordul de principiu convenit în această lună de marile puteri şi Teheran referitor la programul nuclear iranian, Merkel a răspuns unei întrebări referitoare la decizia Moscovei: ''Le cer oamenilor să ridice aceste sancţiuni împreună, pe cât posibil''.

La finalul întrevederii cu premierul indian Narendra Mori, şefa executivului de la Berlin a apreciat că Iranul şi ţările din aşa-numitul grup „5 plus 1“ (SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franţa şi Germania) au încă au multe de făcut pentru a ajunge la un acord final asupra programului nuclear iranian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite