VIDEO Zborul MH370, cel mai mare mister aviatic din lume. Istoricul unor cazuri similare şi un incident sângeros

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boeingul companiei Malaysian Airlines nu e primul care a dispărut fără urme şi fără explicaţii. Mult mai dureros este însă un caz perfect explicabil, care a fost ignorat de Occident, deşi s-a soldat cu 290 de morţi.

Chiar dacă pare greu de crezut, de-a lungul istoriei, au existat multe cazuri misterioase, care au dus la dispariţia unor aeronave. CNN a realizat un top al accidentelor aviatice ale căror cauze n-au putut fi stabilite niciodată. În această ierarhie, zborul MH370 se află pe primul loc. 

2003: Boeing 727

Avionul fusese adus la Luanda (Angola) pentru reparaţii. După mai multe zile în care tehnicienii au reparat unele defecţiuni ale aeronavei, într-o seară, unul dintre ingineri, Ben Charles Padilla, s-a urcat în Boeingul 727 şi a decolat de pe pistă, fără să aibă permisiunea turnului de control. În momentul în care a decolat, sistemul de comunicare al avionului nu era în funcţiune. 

Nu se ştie câţi oameni mai erau în avion, atunci când acesta a părăsit Luanda. Cert este că, în ciuda eforturilor depuse de autorităţile americane şi angoleze, Boeingul 727 n-a mai fost găsit niciodată.

Există mai multe teorii legate de dispariţia aeronavei:

*Unii susţin că ea a fost doborâtă de armata angoleză, care n-a vrut să recunoască acest lucru.

*Alţii sunt de părere că Boeingul a aterizat undeva în Africa şi că a fost vândut pe bucăţi.

*Este posibil ca avionul să se fi prăbuşit undeva.

1999: Egypt Air 990

În octombrie 1999, un zbor al companiei Egypt Air, de la New York la Cairo, s-a încheiat cu avionul plonjând în Oceanul Atlantic. Înainte de a cădea, aeronava a coborât peste 4.200 de metri, în 36 de secunde. Toţi cei 217 pasageri aflaţi la bord au murit. 

După ce au recuperat „cutia neagră“ a avionului, anchetatorii americani au concluzionat că pilotul s-a sinucis, întrucât a repetat o rugăciune, în arabă, în ultimele momente ale zborului. Egiptenii au respins însă această teorie şi au pus accidentul pe seama unei defecţiuni tehnice.

1996: TWA 800

A decolat din New York, cu destinaţia Paris, însă, la puţin timp după decolare, a explodat în aer, iar toţi cei 230 de oameni aflaţi la bord au murit. Martorii oculari au spus că, înainte de a exploda, în apropierea avionului, s-a văzut o lumină puternică. 

O teorie SF: avionul a fost lovit de un meteorit sau de o rachetă lansată de terorişti.

Explicaţia oficială: un scurtcircuit a dus la explozia rezervorului aeronavei.

1945: Zborul 19 şi „Triunghiul Bermudelor“

Zborul 19 nu se referă la un singur avion, ci la cinci avioane militare, care au dispărut în apropiere de Florida, la 5 decembrie 1945.

Într-o aeronavă se afla un instructor de zbor, iar în patru dintre avioane erau piloţi experimentaţi, cu câte 400-500 ore de zbor. Din transmisiunile radio a reieşit că avionul în care se afla instructorul de zbor s-a pierdut, după ce sistemul de navigaţie s-a defectat. „Suntem deasupra unor ape albe. Nimic nu pare în regulă!“, a fost ultimul mesaj transmis de unul dintre piloţi.

Cele cinci avioane s-au pierdut şi nu s-au mai găsit niciodată. În aceeaşi zi, alte două avioane au fost trimise pentru a afla ce s-a întâmplat cu zborul 19, însă şi aceste avioane s-au pierdut. Cazul s-a petrecut într-o zonă care e denumită, neoficial, „Triunghiul Bermudelor“.

1937: Amelia Earhart

Un mister care până în ziua de azi rămâne unul captivant, mai ales pentru americani. Dorind să devină prima femeie care călătoreşte în jurul lumii, Amelia Earhart şi navigatorul ei, Fred Noonan, şi-au început aventura la bordul unui avion cu două motoare. 

Când mai aveau 11.200 de kilometri până să-şi termine călătoria, Earhart şi Noonan au întâmpinat o serie de probleme, deasupra Oceanului Pacific. „Mergem spre sud şi nord!“, a fost ultimul mesaj neclar, transmis prin radio de Earhart. 

Americanii au cheltuit patru milioane de dolari în căutarea avionului, însă nici până în ziua de azi nu se ştie ce s-a întâmplat cu Earhart şi cu Noonan.

1988: o navă americană de război a doborât zborul Iran Air 655

Hollywood-ul face şi acum filme, precum „Argo“, pentru a aminti felul în care oficialii Ambasadei SUA din Teheran au fost ţinuţi ostatici de iranieni, după Revoluţia din 1979. Aceasta în ciuda faptului că episodul respectiv nu s-a soldat cu niciun mort. O parte dintre americani a reuşit să fugă din Iran, în timp ce colegii lor au fost eliberaţi, ulterior, de regimul din Teheran.

În schimb, nici americanii, nici Occidentul nu amintesc de cel mai sângeros incident aviatic din istorie, în care 290 de oameni şi-au pierdut vieţile.

La 3 iulie 1988, un Airbus A300, aparţinând companiei Iran Air, a decolat din Bandar Abbas cu destinaţia Dubai (Emiratele Arabe Unite). Aeronava era încă în faza de decolare, când o navă americană de război, USS Vincennes, a doborât-o cu o rachetă, deasupra Golfului Persic.

Americanii au susţinut că au confundat Airbusul A300 cu un avion de război F-14! Mai mult, ei au spus că li s-a părut că avionul era în coborâre pentru a bombarda nava, pe când zborul 655 era în urcare! Seria explicaţiilor ridicole a continuat, atunci când reprezentanţii SUA au dezvăluit că au încercat să ia legătura cu Airbusul A300 pe o frecvenţă militară. Asta în condiţiile în care, fiind o aeronavă comercială, zborul Iran Air 655 n-avea acces la frecvenţele militare.

SUA nu şi-au cerut niciodată scuze pentru doborârea avionului, iar echipajul navei USS Vincennes a primit medalii şi distincţii pentru curaj şi servicii extraordinare, la revenirea în State!

Dintre cei 290 de pasageri aflaţi la bord, 66 erau copii. În 1996, SUA le-au plătit familiilor victimelor sume cuprinse între 150.000 şi 300.000 de dolari, drept despăgubire.

VEZI UN REPORTAJ DESPRE ZBORUL IRAN AIR 655

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite