VIDEO Mii de rezidenţi au părăsit Alep în prima zi de evacuare. ONU avertizează că provincia Idlib va fi următorul Alep

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane au fost evacuate joi din la ultimul bastion rebel din Alep, într-o primă evacuare din cadrul unui acord de încetare a focului care ar pune capăt anilor de luptă pentru oraş şi care marchează o victorie majoră pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad, scrie Reuters.

Evacuările de joi vor încheia luni de privare de hrană şi suferinţă pentru unii dintre locuitorii disperaţi din estul Alep. Ei au trăit sub asediu într-o bucată de teren controlată de opoziţie şi au supravieţuit bombardamentelor derulate de forţele loiale regimului lui Bashar al-Assad, miliţiile iraniene şi forţele aeriene din Rusia.

Mulţi dintre cei din zonele asediate au locuit fără să dispună de spitale sau de apă curentă sau electricitate. Ei s-au confruntat cu alegerea de a se preda miliţiilor aliate regimului sau de a rezista, potrivit The Guardian.

Un prim convoi de ambulanţe şi autobuze cu aproape 1.000 de oameni la bord a fost condus în afara zonei devastate controlate de rebelii din Alep, care a fost asediată şi bombardată timp de câteva luni de către forţele guvernamentale siriene, a declarat un reporter Reuters de la faţa locului.

Televiziunea de stat siriană a raportat mai târziu că alte două convoaie cu 15 autobuze fiecare au părăsit estul Alep, de asemenea. Al doilea a ajuns în zona rebelă al-Rashideen, a declarat un insurgent.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) a declarat joi seara că circa 3.000 de civili şi mai mult de 40 de persoane rănite, inclusiv copii, au fost deja evacuate.

Oficialul ICRC, Robert Mardini, a declarat că nu există încă planuri clare pentru modul în care vor fi evacuaţi luptătorii rebeli, cărora le va fi permis, în conformitate cu acordul de încetare a focului, să plece în alte zone din afara controlului guvernamental.

După ani de suferinţă şi vărsare de sânge, acest sirian este copleşit că în sfârşit evacuează Alep:

After years of suffering and bloodshed, this Syrian man is overwhelmed as they evacuate Aleppo. pic.twitter.com/kVyAvo0Aen — Top Islamic Tweets (@Maestrouzy) December 16, 2016

Evacuările au marcat începutul sfârşitului revoltei din Alep. Jumătate din oraş a fost capturată de opoziţie în 2012 şi de atunci el a fost divizat, fiind ultima zonă urbană majoră din Siria unde rebelii au menţinut o prezenţă activă.

Evacuările continuă pentru a doua zi

Evacuarea civililor sirieni şi a rebelilor din estul Alep este de aşteptat să continue pentru a doua zi, vineri.

Staffan de Mistura, reprezentantul special al ONU pentru Siria, a declarat că aproximativ 50.000 de oameni au rămas în zona din Alep controlată de rebeli, dintre care aproximativ 40.000 sunt civili.

Unde sunt duşi oameni evacuaţi

Circa 10.000 de rezidenţi din estul Alep vor fi evacuaţi în apropiere în provincia Idlib, iar restul se vor muta în cartierele oraşului deţinute de guvern, a spus Mistura, potrivit Reuters.

"We are being forced out from our homeland." Around 1,000 people were evacuated from the remaining rebel-held districts of Aleppo. pic.twitter.com/HtOBOcHO7K — New York Times Video (@nytvideo) December 15, 2016

Autobuzele cu evacuaţi au plecat din Alep prin drumul ce trece prin districtul sud-vestic Ramousseh controlat de guvern, îndreptându-se spre oraşele deţinute de rebeli în apropiere de Khan Touman şi Khan al-Asal.

Şeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a declarat: „Un coridor umanitar a fost creat pentru evacuarea militanţilor”. „Acest coridor este de 21 km lungime”, a precizat el, adăugând, „6 km se află pe teritoriile Alep controlate de trupele guvernamentale şi alţi 15 km prin teritorii aflate în mâinile unor grupări armate ilegale”.

De asemenea, Turcia, care a ajutat la punerea la cale a evacuării, se pregăteşte să primească o parte dintre cei mai vulnerabili civili.

Idlib, următorul Alep

Mistura a avertizat însă că persoanele evacuate s-ar putea confrunta cu o violenţă mai mare în Idlib. „În cazul în care nu există niciun acord politic şi o încetare a focului, Idlib va deveni următorul Alep”, a spus el.

Provincia Idlib, controlată în cea mai mare parte de grupurile islamiste extremiste, nu este o destinaţie populară pentru luptători şi civili de la est de Alep, unde predominau grupurile rebele naţionaliste. Cea mai mare parte din Idlib este controlată de o alianţă rebelă puternică, care include gruparea jihadistă Jabhat Fatah al-Sham, scrie BBC.

image

Un diplomat european a declarat săptămâna trecută că luptătorii au avut posibilitatea de a alege între a supravieţui timp de câteva săptămâni în Idlib sau să moară în Alep. „Pentru Rusia este simplu. Îi pune pe toţi în Idlib şi atunci are toate ouăle stricate într-un singur coş”.

Idlib este deja o ţintă pentru atacuri aeriene siriene şi ruseşti, dar nu este clar dacă guvernul va insista pentru un atac la sol sau pur şi simplu caută să ţină rebelii acolo acum.

Comitetul Internaţional de Salvare a declarat: „Evadarea din Alep nu înseamnă a scăpa de război... După ce am fost martori la ferocitatea atacurilor asupra civililor din Alep suntem foarte preocupaţi de faptul că asediile şi bombele îi vor urma pe miile de oameni care ajung in Idlib”.

Noi eforturi diplomatice ale UE                                                                                                             

Liderii europeni au promis să trimită alimente şi medicamente pentru persoanele blocate în oraşul devastat Alep, preşedintele Franţei solicitând o rezoluţie ONU pentru a sprijini răspunsul UE astfel încât Rusia să nu îl poată refuza, potrivit Reuters.

Camioane de ajutor UE aşteptau să intre în zonele deţinute de rebeli din estul Alep de la începutul lunii octombrie şi ele sunt singura asistenţa concretă a Europei într-un conflict în care a fost marginalizată, în imposibilitatea de a conveni asupra unor sancţiuni pentru a pune presiune pe Moscova.

La summit-ul UE, unde cancelarul german Angela Merkel a declarat că conflictul a fost „ruşinos” şi a regretat eşecul diplomaţiei UE, preşedintele francez Francois Hollande a declarat că Paris lucra la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a asigura coridoare de ajutor umanitar.

„Rusia a folosit dreptul de veto de multe ori pe rezoluţii. Dar aici Rusia s-ar putea opune unei rezoluţii al cărei scop ar fi umanitar? Ce responsabilitate ar avea dacă ar merge atât de departe?”, a declarat Hollande la o conferinţă de presă.

Hollande a spus că speră ca rezoluţia, la care diplomaţii vor începe lucrul vineri, ar putea servi ca bază pentru o încetare de durată a focului şi începerea discuţiilor mai extinse de pace.

Preşedintele summit-ului, Donald Tusk, a declarat că blocul european va folosi toate canalele diplomatice pentru a face presiuni ca ajutorul umanitar să ajungă în Alep şi la cei 50.000 de oameni blocaţi acolo.

Tusk a declarat că cererile UE au fost de deschidere imediată a coridoarelor umanitare pentru a permite un ajutor în Alep şi pentru ca civilii să fie evacuaţi în siguranţă sub ceea ce el a numit „supraveghere neutră, internaţională”.

„Trebuie să existe un acces complet şi fără restricţii pentru tot personalul medical şi lucrătorii de ajutor”, a spus Tusk.

Neavând un rol militar în conflictul sirian, unde Rusia şi Iran au jucat un rol decisiv în susţinerea preşedintelui Bashar al-Assad, liderii UE au fost dornici să arate acţiune după ce un oficial local din Alep a lansat o cerere personală către summitul de la Bruxelles, spunând că este timpul să se meargă dincolo de declaraţii.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite