VIDEO Cutremur de 7,4 pe scara Richter în Japonia. Centrala nucleară de la Fukushima a fost parţial oprită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cutremur japonia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,9 pe scara Richter a avut loc în nordul Japoniei, aproape de Fukushima, a anunţat Agenţia de Meteorologie japoneză, lansând o avertizare de tsunami pentru coasta pacifică nordică a insulei, transmite Reuters.

UPDATE 03.05 Avertismentele de tsunami pentru prefecturile Fukushima şi Miyagi au fost scăzute la alerte, un nivel de risc inferior. 

UPDATE 02.25 Agenţia Naţională de Poliţie din Japonia a declarat că două persoane au fost rănite uşor în timpul cutremurului.

NHK News transmite că o femeie din Yabuki, prefectura Fukushima, a fost rănită atunci când un dulap a căzut peste ea.

Un om în oraşul Fukushima a suferit de asemenea răni minore.

UPDATE 02.10 Un val tsunami de 1,4 metri a fost observat în Sendai, prefectura Miyagi, la ora locală 08:03.

Aceasta este cea mai mare înălţime înregistrată până în prezent, deşi oficialii subliniază faptul că valurile de nivelul doi şi ulterioare ar putea fi mai mari.

Alte valuri mari înregistrate includ:

Soma Port, 90 cm, la 07:06.

Ishinomaki Ayukawa, 80 cm, la 07:39.

Kuji Port, 80 cm, la 07:54.

Onahama Port, 60 cm, la 06:49.

UPDATE 02.05 Nivelul mareei este încă în creştere de-a lungul coastei, cu valuri mai mari de un metru care ajung la mal.

Rezidenţii sunt instruiţi să stea departe de apă.

UPDATE 02.03 O facilitate a sistemului de răcire a reactorului 3 de la Fukushima a încetat să mai funcţioneze la 06:10, ora locală, dar a fost repusă în funcţiune la ora 07:49, potrivit TEPCO (Tokyo Electric Power Company). 

Oprirea acesteia a fost cauzată de cutremur şi de o „acceleraţie puternică” la centrala electrică, potrivit TEPCO. Cutremurul a provocat, de asemenea, ca temperatura din interiorul reactorului să crească la 29,5 grade Celsius de la 28,7 grade Celsius timp de 90 de minute.

La ora locală 06:38, centralele Daiichi şi Daini de la Fukushima au fost lovite de un val tsunami de aproximativ un metru înălţime.

TEPCO transmite însă că centrala de la Fukushima „rămâne intactă” şi în condiţii de siguranţă.

UPDATE 01.55 Un avertisment de tsunami a fost emis şi pentru prefectura Miyagi, extinzându-se zona considerată a fi în pericol.

Rezidenţii sunt avertizaţi să îşi evacueze casele şi să caute un teren mai înalt.

UPDATE 01.53 Locuitorii de pe coasta Pacificului din nordul Japoniei sunt încă sfătuiţi să îşi părăsească locuinţele şi să caute un teren mai înalt pentru a se adăposti de eventualele valuri ale tsunami-ului, transmit televiziunile locale,

UPDATE 01.50 Primele valuri tsunami care au ajuns pe coasta Fukushima au fost mai mici decât era de aşteptat. Ele au variat între 30 şi 90 de cm, mult mai mici decât cele trei metri estimate la început.

Cu toate acestea, mass-media japoneză avertizează că valurile tsunami-ului pot creşte în timp ce continuă să lovească coasta.

UPDATE 01.45 Japonia revizuieşte magnitudinea cutremurului la 7,4 pe scara Richter, potrivit Agenţiei de Meteorologie din Japonia (ACM).

Agenţia a emis şi o alertă de tsunami, centrată pe Fukushima, dar şi un avertisment privind posibile alunecări de teren.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

US Geological Survey (USGS) a estimat iniţial cutremurul de marţi la o magnitudine de 7,3, dar l-a revizuit ulterior în jos, la 6.9.

Epicentrul cutremurului, resimţit până în Tokyo, a fost în largul coastei prefecturii Fukushima, la o adâncime de aproximativ 10 km (6 mile), a declarat agenţia.

Nu au existat rapoarte imediate de daune sau răniţi.

Imagini ale posturilor de televiziune arătau navele îndepărtându-se de portul Fukushima spre mare, în timp ce agenţia meteorologică a lansat o avertizare de tsunami de 3 metri (10 picioare) pentru Fukushima, unde în anul 2011 centrala nucleară Daiichi Tepco a fost devastată de un cutremur şi un tsunami ulterior.

Tokyo Electric Power Co verifica centralele sale nucleare de la Fukushima privind posibile daune, potrivit postului public de televiziune NHK. Tohoku Electric Power Co a declarat că nu a existat nici o deteriorare a centralei nucleare Onagawa.

Cutremurele de pământ sunt frecvente în Japonia, una dintre zonele seismice cele mai active ale lumii. În Japonia au loc aproximativ 20 la sută din cutremurele din lume de magnitudine 6 sau mai mare.

În data de 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 pe scara Richter, cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Japonia, a declanşat un tsunami care a provocat cea mai gravă criză nucleară mondială de la Cernobîl.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite