VIDEO Cine era generalul Qassem Soleimani, ucis de americani la Bagdad. Un amestec de James Bond şi Erwin Rommel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat de unii ca fiind cel mai popular om din Iran, ba chiar unul dintre cei mai puternici lideri din Orientul Mijlociu, generalul iranian Qassem Soleimani a fost a fost ucis vineri într-un atac aerian lansat asupra convoiului lor pe aeroportul din Bagdad. Iranul ameninţă SUA că se va răzbuna, în timp ce preşedintele american a salutat asasinarea generalului, iar secretarul de stat a publicat imagini cu irakieni dansând pe străzi.

 Şef al Forţei Quds al Gardienilor Revoluţiei, responsabil cu operaţiunile externe ale Republicii Islamice, generalul Soleimani juca un rol-cheie în negocierile politice pentru formarea unui guvern în Irak, unde ţara sa intenţionează să-şi păstreze o influenţă dominantă. 

Acest bărbat în vârstă de 63 de ani a devenit în ultimii ani o adevărată stea în Iran, cu mulţi adepţi pe contul lui de Instagram.

După ce a rămas în spatele scenei zeci de ani, Soleimani a început să iasă în faţă odată cu începutul războiului din Siria în 2011, după ce Iranul a început să ofere sprijin valoros regimului preşedintelui sirian Bachar al Assad.

În autobiografia sa, el a scris că s-a născut la Rabor, un oraş din estul Iranului, iar la 13 ani a plecat în localităţile vecine pentru a munci să plătească datoria tatălui său. Când a căzut regimul,  în 1979,  Suleimani s-a alăturat ayatollahului Ruhollah Khomeini şi Gărzilor Revoluţiei.

În următorii doi ani, el a fost trimis în războiul contra Irakului, remarcându-se prin numeroase misiuni de recunoaştere în spatele liniilor inamice şi fiind numit şef de brigadă. A fost rănit şi a pierdut mulţi oameni, dar a şi intrat în contact cu numeroşi militari străini.

Iranienii l-au putut vedea în fotografii pe câmpul de luptă, în documentare, în filme de animaţie. Într-un Iran lovit de criză economică şi supus la presiuni din partea SUA, inclusiv din cauza programului său nuclear, iranienii au ajuns să-l vadă ca pe un om providenţial pe scena politică internă, scrie AFP.

Omul cheie din Irak 

Pentru admiratorii, dar şi pentru criticii săi, Soleimani, care a jucat un rol important în lupta împotriva forţelor jihadiste, era omul-cheie al influenţei iraniene în Orientul Mijlociu, cel care a sporit prezenţa  diplomatică a ţării sale, inclusiv în Irak şi Siria, două ţări în care Statele Unite sunt angajate militar.

Qassem Soleimani FOTO AFP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR

FOTO AFP / HO / KHAMENEI.IR

„Pentru şiiţii din Orientul Mijlociu, este un amestec de James Bond, Erwin Rommel şi Lady Gaga“, scria fostul analist al CIA Kenneth Pollack, în portretul făcut lui Soleimani pentru revista americană Time în numărul consacrat celor mai influente 100 personalităţi ale lumii în 2017.

 „Pentru Occident, el este (...) responsabil pentru exportul revoluţiei islamice din Iran, de susţinerea teroriştilor (...) de războaiele duse de Iran în străinătate“, nota  fostul analist CIA. Soleimani era şi eminenţa cenuşie care trage sforile în Irak.

Influenţa sa nu era nouă, deoarece el conducea deja Qods, în momentul  când Statele Unite au invadat Afganistanul în 2001.

Ryan Croker, fost ambasador american în Afganistan şi Irak, declara în 2013 pentru BBC: „Interlocutorii mei iranieni au fost foarte clari în legatură cu faptul că, chiar dacă ar fi informat Ministerul de Externe, la final generalul Soleimani ia deciziile“.

Foarte popular în Iran 

Un înalt oficial irakian îl descria pentru „New Yorker“ ca pe un om liniştit care vorbeşte puţin. „El asistă de la celălalt capăt al camerei, singur, foarte calm, nu vorbeşte, nu comentează (...) doar ascultă“.

În străinătate, unii lideri occidentali îl considera o figură centrală în relaţiile dintre Teheran şi grupuri precum Hezbollahul libanez şi Hamasul palestinian.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a declarat că un plan american de răsturnare a regimului în Iran ar fi o greşeală, tocmai pentru că l-ar putea pune pe Soleimani „într-o poziţie foarte bună pentru a-l înlocui pe Ayatollahul Khamenei“ în fruntea statului.

Şi pentru că era văzut ca lupul alb de câteva ţări occidentale, generalul era foarte popular.Potrivit unui studiu publicat de IranPoll şi de Universitatea din Maryland, 83% dintre respondenţii iranieni chestionaţi au opinii favorabile despre Soleimani, care se situează în faţa preşedintelui Hassan Rohani şi a ministrului de externe Mohammad Javad Zarif. Totuşi, generalul iranian a respins zvonurile că ar putea candida la alegerile prezidenţiale din 2021.

Dar pentru mulţi din Iran, un militar ar putea fi soluţia de salvare după ani de criză economică.„Dacă ar fi ales un preşedinte din rândul armatei, ar putea rezolva cu siguranţă problemele oamenilor“, declara un membru al Parlamentului Conservator iranian, o aluzie clară la Soleimani.

Sute de documente aparţinând serviciilor iraniene de informaţii au fost divulgate de New York Times subliniază ”rolul unic al generalului (Qassem) Soleimani", comandantul Forţei Al-Qods din cadrul Gardienilor revoluţiei, armata ideologică a Iramului, însărcinat cu operaţiunile externe.

Acest general se ducea cu regularitate în Irak, unde a prezidat mai multe reuniuni la Bagdad şi Najaf, în sud, pentru a convinge partidele politice irakiene să-l susţină pe premierul Adel Abdel Mahdi, a cărui plecare este cerută de stradă, au declarat surse politice pentru AFP.

Deplasarea de vineri i-a fost fatală. Cel puţin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranţi pro-iranieni, au anunţat oficiali ai serviciilor de securitate, transmite AFP.

Aceste persoane au fost ucise atunci când mai multe proiectile au căzut asupra unui convoi al Hashd al-Shaabi, coaliţie de organizaţii paramilitare preponderent pro-iraniene, care în prezent sunt integrate structurilor statului irakian, au precizat sursele citate sub protecţia anonimatului.

Anterior, comandamentul militar irakian a anunţat că "trei rachete au lovit aeroportul internaţional Bagdad în apropierea spaţiilor dedicate transportului aerian de mărfuri, provocând explozia a două maşini".

Abu Mehdi al-Mouhandis, numărul doi al coaliţiei Hashd al-Shaabi, a fost ucis în timpul bombardării convoiului pe aeroport, conform surselor citate.

Puternicul general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în acelaşi bombardament, a anunţat televiziunea irakiană de stat la începutul zilei de vineri.

Citând surse din Hashd al-Shaabi, canalul de televiziunea a confirmat ambele decese.

Irakul, prins la mijloc între aliaţii americani şi cei iranieni de ani de zile, a fost în ultimele săptămâni scena unei escaladări a violenţelor ce riscă să transforme ţara într-un teren de confruntare a celor două puteri ce acţionează pe teritoriul său.

Zece atacuri cu rachete au vizat soldaţi şi diplomaţi americani de la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, ucigând un subcontractant american în urmă cu o săptămână.

Marţi, protestatari pro-iranieni au atacat ambasada SUA din Bagdad, un episod violent fără precedent încheiat miercuri cu retragerea acestora in zona ultra-securizată a Bagdadului, Zona Verde, unde se găseşte ambasada americană, la ordinele Hashd al-Shaabi.

Duminică seara, Washingtonul, care acuză facţiunile pro-iraniene din cadrul Hashd al-Shaabi că se află în spatele acestor atacuri nerevendicate, a răspuns prin bombardarea bazelor uneia dintre ele, amplasată în apropierea frontierei irakiano-siriene, ucigând 25 de persoane. 

Pe aceeaşi temă:

Consecinţele uciderii celui mai influent general din Orientul Mijlociu într-un raid american la Bagdad    

Doi dintr-o lovitură. Cine era personajul ucis de americani în Bagdad alături de bunul său prieten generalul Soleimani

 

SUA le cer cetăţenilor americani să „părăsească imediat“ Irakul

 

După uciderea generalului Soleimani, sângerosul lider şiit Moqtada Sadr şi-a reactivat miliiţiile care au semănat teroare în rândurile soldaţilor americani

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite