Doi dintr-o lovitură. Cine era personajul ucis de americani în Bagdad alături de bunul său prieten generalul Soleimani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abu Mahdi al-Muhandis, ucis şi el în raidul american de vineri, era considerat omul Iranului la Bagdad şi inamicul numărul unu al Statele Unite. El a murit alături de bunul său prieten Qassem Soleimani, al cărui mână dreaptă a fost timp de decenii în Irak.

Pe numele său real Jamal Jaafar Ibrahimi, numărul doi în Hashd al-Shaabi, coaliţie paramilitară pro-iraniană, era cunoscut ca al-Muhandis, inginerul, în arabă.

Ultima oară a fost văzut în public marţi. Făcea parte dintr-un cortegiu funerar al celor 25 de combatanţi pro-Iran ucişi de aviaţia americană. Cunoscut pentru poziţiile anti-americane virulente dinainte de ocupaţia armată care a urmat invaziei Irakului în 2003, Abu Mahdi al-Muhandis "este exemplul perfect al manierei în care Iranul a ţesut reţeaua sa de locotenenţi în Irak", a declarat pentru AFP Phillip Smyth, specialist în grupările şiite armate.

"El este legat de toate reţelele principale ale Iranului în Irak. Nu are niciun echivalent, este încarnarea perfectă" a acestor legături ţesute de-a lungul deceniilor, arată acest expert.

Bărbatul cu barbă albă, care apărea în public, pe front sau la conferinţe în costum sau în uniformă militară, s-a născut în 1953 la Basra, oraşul petrolier din sudul Irakului, la graniţa cu Iranul.

În anii 1980, Abu Mahdi al-Muhandis, care avea deja dublă cetăţenie irakiano-iraniană şi vorbea curent limba farsi, a condus lupta împotriva dictatorului Saddam Hussein din cealaltă parte a graniţei.

Era atunci comandant în brigăzile Badr, unităţi ale combatanţilor irakieni instruite de Iran pentru a lupta în războiul împotriva Irakului (1980-1988). În acest deceniu, a fost acuzat că a fost implicat în atentatele sângeroase împotriva ambasadelor Franţei şi Statelor Unite din Kuweit în 1983.

A fost condamnat în contumacie la moarte pentru aceste atentate.

Cu toate acestea, în 2005 a făcut parte din Parlamentul irakian în cadrul unui nou sistem politic, creat chiar de americani în Irakul post-Saddam Hussein, unde revine.

În Irak, a ajutat la formarea brigăzilor Hezbollah, o facţiune pro-Iran integrată în Hashd al-Shaabi, şi pe care Washingtonul o acuză că s-a aflat în spatele unei recente serii de atacuri cu rachete care au vizat interese americane în Irak.

În 2009, brigăzile Hezbollah şi Abu Mahdi al-Muhandis au fost plasaţi pe lista SUA a "teroriştilor". Statele Unite îl acuzau pe comandantul irakian de controlul unor "reţele de trafic de arme" şi de "participarea la atentate împotriva ambasadelor occidentale şi tentative de asasinat în regiune".

Analistul  Michael Knights susţine că Abu Mahdi al-Muhandis era "duşmanul numărul 1 al Statelor Unite", mai mult chiar decât toate celelalte facţiuni pro-Iran din Irak.

Adevăratul lider operaţional al Hashd - chiar dacă oficial era numărul 2 - a făcut din această organizaţie una care să nu fie niciodată în totalitate sub controlul premierului irakian sau sub comanda forţelor regulate, arată acest expert.

În opinia lui Knights, Abu Mahdi al-Muhandis era "sistemul nervos central" al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Dar, în ciuda importanţei sale, era foarte tăcut. În timpul verii, însă, a ieşit din această tăcere pentru a acuza Statele Unite şi Israelul că se află în spatele unor masive lovituri aeriene care au vizat mai multe baze ale Hashd.

Pe aceeaşi temă:

Consecinţele uciderii celui mai influent general din Orientul Mijlociu într-un raid american la Bagdad

VIDEO Cine era generalul Qassem Soleimani, ucis de americani la Bagdad. Un amestec de James Bond şi Erwin Rommel

     

SUA le cer cetăţenilor americani să „părăsească imediat“ Irakul

 

După uciderea generalului Soleimani, sângerosul lider şiit Moqtada Sadr şi-a reactivat miliiţiile care au semănat teroare în rândurile soldaţilor americani

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite