VIDEO Ce înseamnă pentru Rusia să atace în Siria din Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardier rus SU-34 trimis din Iran pentru a ataca în Siria FOTO mil.ru
Bombardier rus SU-34 trimis din Iran pentru a ataca în Siria FOTO mil.ru

Bombardiere SU-34 şi TU-22 ale aviaţiei militare ruse au decolat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, de la baza aeriană Hamadan, în vestul Iranului, pentru a ataca poziţii jihadiste în Siria. În timp ce Statele Unite verifică dacă aceste atacuri încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, unii experţi consideră că Rusia face o mişcare strategică şi dă o importantă lovitură de imagine.

„Iranul îşi deschide instalaţiile sale Rusiei pentru a lupta împotriva terorismului“, a anunţat marţi secretarul Înaltului Consiliu pentru Securitate Naţională din Iran, Ali Shamkhani, citat de agenţia de stat Irna.

Ulterior, oficialul iranian a fost completat de Ministerul rus al Apărării, care a furnizat detalii despre primele atacuri ale Rusiei în Siria din teritoriul iranian.

„Bombardiere de cursă lungă Tu-22M3 şi bombardiere de front Su-34 au decolat cu încărcătură integrală de pe aeroportul Hamadan şi au efectuat atacuri aeriene asupra grupărilor teroriste Statul Islamic şi Jabhat al-Nusra în provinciile Alep, Deir ez-Zor şi Idlib“, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Aşa cum era de aşteptat, aceste atacuri au stârnit o serie de reacţii şi comentarii, mai ales că este pentru prima dată de la Revoluţia Islamică din 1979 când Teheranul permite unei ţări străine să efectueze atacuri din teritoriul său şi este totodată pentru prima dată când Rusia utilizează o ţară terţă pentru a efectua atacuri în Siria.

Mişcare strategică

În opinia analistului Pavel Felgenhauer, „este un nou pas în campania militară rusă din Siria“, în timp ce corespondentul „New York Times“ la Moscova afirmă că noile atacuri „pot modifica ecuaţia politică şi militară din Orientul Mijlociu“.

Până acum, bombardierele mobilizate de Rusia în Iran atacau în Siria decolând din Osetia de Sud. Odată cu folosirea bazei din vestul Iranului, situată la mai puţin de 1.000 de kilometri de frontiera siriană, armata rusă îşi reduce timpul de zbor cu 60%.

De asemenea, folosirea acestei baze conferă un avantaj tactic, întrucât bombardierele grele ruseşti pot transporta mai multe bombe într-un timp de zbor mai scurt.

O lovitură de imagine

Însă, dincolo de considerentele tactice, noua mişcare a Rusiei în Siria reprezintă în primul rând o nouă lovitură de imagine.

Imagini cu bombardiere ruseşti Tu-22M3 şi Su-34 decolând de la baza miliatră Hamedan au făcut marţi deliciul presei apropiate Kremlinului şi regimului de la Damasc.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a ţinut să comunice pe toate canalele rezultate primelor două zile de atacuri, menţionând distrugerea a cinci mari depozite cu arme, a trei puncte de control şi tabere de pregătire a combatanţilor - pe care teroriştii de foloseau pentru acţiuni în zona Alep -, a două posturi de comandă ale jihadiştilor şi uciderea a peste 150 de militanţi.

Totodată, Moscova şi Teheranul, doi fideli susţinători ai regimului de la Damasc, sugerează astfel că alianţa lor militară este cea mai eficientă în luptele contra teroriştilor din Siria.

De altfel, Rusia insistă ca, pe lângă acţiunile militare, să fie văzută bine şi la nivel diplomatic. Cu puţin timp înainte de a anunţa folosirea bazei din Iran, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a dat de înţeles luni că Moscova şi Washingtonul sunt aproape de un acord de cooperare militară la Alep, epicentrul conflictului sirian. Însă informaţia nu a fost confirmată de Statele Unite.

În schimb, Washingtonul a anunţat marţi că verifică dacă noile operaţiuni aeriene ale Rusiei au încălcat rezoluţia 2231 a Consiliul de Securitate al ONU, care interzice livrarea, vânzarea şi transferul de avioane de luptă către Iran. Însă ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a dat asigurări că nu există motive care să indice faptul că, prin decizia de a opera misiuni aeriene de pe teritoriul Iranului, Rusia a încălcat această rezoluţie.

HRW acuză Damascul şi Moscova că folosesc arme incendiare

Deşi Rusia îşi prezintă în imagini favorabile campanie militară în sprijinul lui Bashar al-Assad, Human Rights Watch (HRW) a acuzat Moscova şi aliatul său de la Damasc că au folosit în mai multe rânduri arme incendiare în raiduri asupra civililor din nordul Siriei.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cu sediul în New York a raportat utilizarea de cel puţin 18 ori a unor bombe incendiare începând din luna iunie, care au făcut peste zece răniţi.

Există „dovezi incontestabile“ că Rusia a sprijinit avioanele regimului de la Damasc în aceste atacuri, a afirmat HRW.

„Atacurile ruşinoase cu arme incendiare în Siria reflectă încălcarea scandaloasă a dreptului internaţional care limitează utilizarea“ acestui tip de arme, a reacţionat directorul Diviziei Arme a HRW, Stephen Goose.

Armele incendiare pot provoca arsuri extrem de dureroase ale pielii şi ale căilor respiratorii. Victimele care supravieţuiesc suferă adesea din cauza sechelelor fizice şi psihologice ca urmare a cicatricilor şi a mutilărilor pe care le provoacă aceste arme.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite