Venezuela: eşecul unei tentative de lovitură de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO marroquinruben.com
FOTO marroquinruben.com

Bucurându-se de o recunoaştere internaţională importantă, liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar al ţării, a multiplicat tacticile de mobilizare  a populaţiei, şi in mod special, în rândul armatei, însă mare parte din previziunile nutrite de acesta au fost în cele din urmă dezminţite.

Criza umanitară  a întărit hotărârea opoziţiei de a a-l detrona pe preşedintele în funcţie, Nicolas Maduro, a cărui legitimitate e contestată.

Sute de mii de venezueleni au luat cu asalt străzile în ultimele luni, incitaţi de opozanţi ai regimului, dar şi de situaţia economică şi socială catastrofală din ţară, iar confruntări violente între manifestanţi şi forţele de ordine s-au soldat cu 57 de victime şi 239 de răniţi înregistraţi de la începutul acestui an, potrivit  organizaţiei non-guvernamentale „Observatorio venezolano de conflictividad social”.

Pe data de 30 aprilie, Juan Guido anunţa faza finală a „Operaţiunii Libertatea” ce ar fi îndeplinit planul de înlăturare a lui Nicolas Maduro, prin sprijinul armatei  care ar fi dat semne de solidarizare cu manifestanţii susţinători ai opoziţiei. Imagini cu preşedintele autoproclamat, însoţit de militari, şi de Leopoldo Lopez, figură simbol al antichavismului, proaspăt eliberat din arestul la domiciliu de către forţe armate, preconizau un moment istoric care ar fi marcat sfârşitul conducerii socialiste din Venezuela. 

În acelaşi sens,  şeful serviciului de informaţii SEBIN, generalul  Manuel Ricardo Cristopher Figuera i-a întors spatele lui Maduro deplorând condiţiile mizere ale cotidianului venezuelan şi făcând apel la o reconstruire a ţării, o reinventare a practicilor politice mânate prea mult timp de corupţie şi incompetenţă, relatează  publicaţia Efecto Cocuyo, care citează o scrisoare deschisă semnată de acesta. El a mai denunţat şi vigurozitatea discursivităţii chaviste de a vedea un complot al intervenţionismului american în orice tentativă de revoltă împotriva problemelor nerezolvate ale ţării.

Astfel, opoziţia anunţase cum oficiali de rang înalt apropiaţi ai cercului Maduro tind să-şi retragă sprijinul şi iniţiază negocieri cu Juan Guido şi suporterii acestuia. Reprezentanţi ai administraţiei Trump, extrem de sensibili la criza venezueleană, au confirmat această versiune.

„Oameni politici cheie ai regimului au negociat cu opoziţia în ultimele trei luni şi s-au angajat să asigure transferul puterii către preşedintele interimar Juan Guaido", a declarat John Bolton, Consilier pe probleme de securitate naţională al Statelor Unite, citat de France24.

Acesta ar mai fi adăugat cum opozanţi ai regimului au ajuns la un pact cu militari de rang înalt, inclusiv ministrul Apărării Vladimir Padrino, pentru ca revolta să aibă loc la data de 2 mai, acord negociat şi salutat de responsabili americani. Potrivit publicaţiei El Confidencial, precipitarea şi personalismul afişat de Guaido şi Leopold Lopez au contribuit la eşecul unei coordonări eficiente care ar fi putut asigura succesul operaţiunii. Generali influenţi s-au retras în ultimul moment, iar Vladimir Padrino s-a declarat indignat de „intenţia acestora de a cumpăra militari ca pe nişte mercenari”,  citează Efecto Cocuyo.

Astfel, liderii opoziţiei au fost calificaţi drept amatori, iar în ciuda măsurilor legale adoptate în cadrul Adunării naţionale unde aceştia sunt majoritari, precum şi al apelurilor repetate către armată, lipsa de credibilitate al alternativei propuse nu asigură încă un consens în rândul militarilor. 

Mai mult, o parte din membri ai armatei, dar şi al guvernului, sunt suspectaţi că ar întreţine legături cu reţele de trafic de droguri, potrivit dezvăluirilor unor investigaţii ai publicaţiei InSight Crime. „Cartel de los soles ” (”Cartelul Sorilor”) denumit astfel cu referire la simbolul „soarelui” care poate fi observat pe uniformele militare al Armatei bolivariene, ar număra, printre membrii săi, oficiali precum Diosdado Cabelo, preşedintele Adunării Constituante Naţionale, o instituţie paralelă creată de Maduro pentru a conturna deciziile Adunării Naţionale dominate de opoziţie.

Mulţi alţi ofiţeri militari de rang înalt sunt, de asemenea, suspectaţi de trafic de droguri, un aspect ce ar putea cântări în decizia lor de a continua să sprijine regimul. În ciuda legii amnistiei promise de Guaido, acestora nu le e încă lesne să-şi piardă beneficiile, mai comentează presa locală.

Juan Guaido îndeamnă în continuare ca presiunea împotriva regimului Maduro să nu slăbească, ca prezenţa manifestanţilor pe străzi să sporească, reiterând importanţa iniţierii unei greve generale, susţinera aliaţilor externi fiind crucială pentru acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite