Venezuela a atins culmea sărăciei: Ţara nu mai are bani nici măcar pentru a tipări bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

Penele de curent şi penuria de produse de bază, de la scutece la medicamente, nu mai sunt o noutate în Venezuela. Ţara a a reuşit, însă, în ultima perioadă, să ajungă la un nou nivel al sărăciei, nemaiavând bani nici măcar pentru a tipări bani.

Potrivit Bloomberg, Venezuela întâmpină, acum, dificultăţi în a tipări bancnote noi suficient de rapid încât să ţină pasul cu inflaţia galopantă. Majoritatea banilor cash din Venezuela, la fel ca majoritatea celorlalte produse, sunt importaţi. Iar Banca Centrală nu mai are bani să îi plătească pe furnizorii de bancnote, aşa că aceştia refuză să le mai tipărească.

Problemele au început anul trecut, când preşedintele Nicolas Maduro a încercat să rezolve o penurie de bani lichizi. O comandă de bancnote în valoare de multe milioane de dolari a fost plasată înaintea alegerilor din decembrie şi a sezonului concediilor, când autorităţile anticipau că cetăţenii Venezuelei să scoată din bănci sume mai mari de bani.

În cadrul licitaţiei publice pentru tipărirea bancnotelor, Banca Centrală a organizat o întâlnire de urgenţă în care le-a cerut companiilor de specialitate să producă cât de multe bancnote posibil. Acestea s-au conformat, însă plata a întârziat să apară. Luna trecută, De La Rue, cea mai mare companie care tipăreşte bancnote din lume, a trimis o scrisoare prin care a anunţat guvernul din Venezuela că îi datorează 71 de milioane de dolari americani.

„Este un caz fără precedent ca o ţară cu inflaţie atât de mare să nu poată să obţină bancnote noi”, spune Jose Guerra, parlamentar de opoziţie şi fost director pentru cercetare economică în cadrul Băncii Centrale. Anul trecut, Banca Centrală din Venezuela a comandat nu mai puţin de 10 miliarde de bancnote, în timp ce Rezerva Federală a SUA a comandat numai 7,6 miliarde, pentru o economie cu câteva ordine de mărime mai mare.

    

Venezuela, cea mai mare inflaţie din lume

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca inflaţia din Venezuela, ţară a cărei economie este total dependentă de petrol, să depăşească 500% anul acesta, pe fondul crize puternice cauzate de menţinerea ţiţeiului la preţuri scăzute.

Primele semne ale unei crize monetare au apărut în 2014, când Guvernul a început să crească livrările de bancnote iar teancuri de bani au devenit necesare chiar şi pentru tranzacţiile simple. Oamenii stăteau ore bune la cozi pentru produse de bază, dar şi la cozile formate la bănci şi bancomate, şi cărau banii în rucsaci sau genţi.

În prezent, Venezuela are datorii la trei dintre cele mai mari companii producătoare de bancnote din lume: De La Rue, Giesecke & Devrient şi Oberthur Fiduciaire.

    

Ţara banilor căraţi cu roaba şi sacoşa

Un element care complică şi mai mult situaţia este volumul absolut de bancnote care este necesar, acum, pentru tranzacţiile banale. Spre exemplu, cea mai mare bancnotă din Venezuela, cea de 100 de bolivari, poate fi folosită acum doar pentru cumpărarea unei singure ţigarete.

Guvernul cochetează din 2013 cu ideea de a introduce bancnote mai mari, de 200 şi 500 de bolivari, însă o comandă finală nu a fost făcută până în prezent, iar producătorii nu sunt încântaţi să preia comenzi noi. Potrivit Bloomberg, Venezuela negociază cum cu alte două companii de specialitate pentru a tipări în continuare bani.

Steve Hanke, profesor de economie aplicată la John Hopkins University, care a studiat hiperinflaţia timp de mai multe decenii, spune că, pentru a menţine încrederea în monedă când preţurile cresc, guvernele preferă să adauge zerouri la bancnote mai degrabă decât să inunde piaţa cu ele.

„Este un semn foarte rău când vezi oameni alergând cu roabe de bani pentru a cumpăra un hot dog. Chiar şi economia cash se prăbuşeşte”, explică acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite