Unu din patru canadieni susține eutanasia pe motiv de sărăcie. De ce acceptă moartea asistată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de un sfert dintre canadieni cred că oamenii ar trebui să aibă acces la eutanasie din cauza sărăciei, potrivit unui nou sondaj.

eutanasia eutanasie seringa foto shutterstock

În prezent, liniile directoare federale din Canada pentru asistența medicală pe moarte includ existența unei afecțiuni medicale grave și iremediabile, formularea unei cereri voluntare de asistență medicală pe moarte care să nu fie rezultatul unei presiuni sau influențe externe și acordarea consimțământului în cunoștință de cauză pentru a primi asistență medicală pe moarte, scrie unherd.com.

Însă, potrivit unui studiu realizat de Research CO., un cercetător al opiniei publice cu sediul în Canada, peste un sfert din populație ar fi mulțumită de o relaxare suplimentară a normelor.

Dintre canadieni, 27% consideră că asistența medicală pe moarte ar trebui extinsă la persoanele sărace - o cifră care a crescut la 41% în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani - în timp ce 28% au fost de acord că asistența ar trebui oferită pe motiv că nu au adăpost, 43% pentru boli mintale și 50% pentru că sunt persoane cu handicap.

De când Canada a legalizat eutanasia în 2016, țara a devenit unul dintre cele mai permisive regimuri de eutanasie din lume. În 2021, parlamentul canadian a adoptat proiectul de lege C-7, o lege radicală privind eutanasia, care a abrogat cerința conform căreia doar cei care suferă de o boală terminală a căror moarte naturală era "previzibilă în mod rezonabil" puteau solicita eutanasia. Acum, orice persoană care suferă de o boală sau de un handicap care "nu poate fi ameliorat în condiții pe care le considerați acceptabile" poate folosi în mod liber asistența medicală pe moarte.

Prin intermediul programului guvernamental MAID, care include atât sinuciderea asistată (atunci când furnizorii de servicii oferă pacienților mijloacele de a-și pune capăt propriei vieți), cât și eutanasia (atunci când un practician medical administrează direct injecția letală unui pacient), numărul deceselor asistate medical a crescut vertiginos. Potrivit statisticilor oficiale ale guvernului, în 2021 au existat 12.689 de cereri scrise de MAID, cu 31,3% mai multe decât în 2020, ceea ce a dus la 10.029 decese asistate medical în acel an (o creștere de 34,7% față de 2020).

În mod uimitor, decesele asistate medical au reprezentat 3,3% din totalul deceselor din Canada în 2021. Pentru comparație, în statul California, care are o populație similară (aproximativ 40 de milioane de locuitori) și care a legalizat eutanasia în același an ca și Canada, doar 486 de persoane au murit prin programul de moarte asistată al statului.

Spre sfârșitul anului trecut, programul MAID al Canadei a fost criticat pentru că ar fi împins cetățenii spre sinucidere asistată pe motiv de sărăcie sau lipsă de asistență medicală. Printre povești se numărau două cazuri distincte de femei fără bani care sufereau de afecțiuni cronice și care au solicitat cu succes să își pună capăt vieții. În altă parte, patru veterani militari canadieni ar fi fost "presați" să opteze pentru moartea asistată medical de către un asistent social de la Veterans Affairs Canada, în prezent suspendat.

Cele mai recente cercetări ale MAID arată că peste șapte din zece canadieni (73%) sunt mulțumiți de status quo, considerând că există politicile potrivite pentru a permite oamenilor să solicite asistență medicală pentru a muri. Acesta este aproximativ același procent comparativ cu ianuarie 2021, când 70% au fost de acord cu această afirmație.

Cu toate acestea, o minoritate semnificativă dorește ca țara să meargă și mai departe, unul din cinci canadieni (20%) fiind de părere că asistența medicală pe moarte ar trebui să fie întotdeauna permisă, indiferent de cine o solicită, față de 12% care spun că nu ar trebui permisă niciodată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite