UNICEF: Boko Haram împiedică un milion de copii să meargă la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insurecţia grupării islamiste Boko Haram împiedică peste un milion de copii să meargă la şcoală, a acuzat Fondul ONU pentru Copii (UNICEF), subliniind că lipsa de educaţie reprezintă un teren fertil pentru radicalizare în Nigeria şi în ţările vecine, relatează AFP online.

Peste 2.000 de şcoli au fost închise în Nigeria, Camerun, Ciad şi Niger, cele patru ţări cele mai afectate de atacurile grupării, şi sute de alte instituţii au fost atacate, jefuite sau incendiate de jihadişti, potrivit UNICEF.

Preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a dat termen armatei până la sfârşitul anului pentru a pune capăt violenţelor grupării islamiste. Chiar în caz de victorie, specialiştii subliniază că guvernul va trebui să se confrunte cu problemele sociale care decurg din lipsa de şcolarizare a unei întregi generaţii de copii.

„Cu cât mai mult copiii nu merg la şcoală, cu atât mai mult ei riscă să fie maltrataţi, răpiţi şi recrutaţi de grupurile armate“, a declarat Manuel Fontaine, director regional al UNICEF pentru Africa de Vest şi Centrală.

Rebeliunea Boko Haram şi reprimarea sa de către forţele de securitate s-a soldat cu 17.000 de morţi şi 2,6 milioane de strămutaţi din 2009.

Şcolile, elevii şi profesorii se numără printre ţintele grupării islamiste, al cărui nume înseamnă „educaţia occidentală este un păcat“ în hausa, dialectul cel mai vorbit în nordul Nigeriei, şi care are drept obiectiv crearea unui stat islamic independent.

Răpirea a 276 de liceene la Chibok pe 14 aprilie 2014 a provocat un val de indignare în lume. Aproximativ de 200 dintre ele sunt încă ostatice ale mişcării Boko Haram.

Potrivit UNICEF, unele şcoli au reuşit să-şi redeschidă porţile pe măsură ce armata nigeriană a recucerit din teritoriul pierdut, dar numeroase dintre ele sunt suprapopulate şi subechipate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite