Un poet chinez a fost arestat din cauza unei umbrele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia postată pe Twitter de poetul chinez, prin care îşi arăta susţinerea faţă de mişcarea pro-democraţie din Hong Kong FOTO The Telegraph/Twitter
Fotografia postată pe Twitter de poetul chinez, prin care îşi arăta susţinerea faţă de mişcarea pro-democraţie din Hong Kong FOTO The Telegraph/Twitter

Poetul Wang Zang, care a fost prins având o umbrelă, este unul din cei peste 25 de activişti chinezi vizaţi de poliţie pentru că susţin protestele din Hong Kong. El se confruntă cu o acuzaţie care ar putea conduce la o condamnare de trei ani la închisoare după ce forţele de securitate chineză i-au percheziţionat locuinţa şi au descoperit o umbrelă, informează „The Telegraph“.

Până luna trecută, atunci când protestele pro-democraţie au izbucnit în Hong Kong, umbrela era considerată un obiect folositor pentru a te proteja de ploaie sau chiar de soare. Totuşi, în lumina protestelor din Hong Kong, care au fost denumite şi „Revoluţia Umbrelelor“ (pentru că protestatarii se foloseau de umbrele pentru a se proteja de gazele lacrimogene ale poliţiei), umbrela a fost considerată un obiect subversiv în China.

Soţia poetului Wang Zang a mărturist jurnaliştilor „The Telegraph“ că soţul ei este reţinut încă de pe 1 octombrie după ce şi-a exprimat suportul pentru protestatarii din Hong Kong, postând pe internet o fotografie de-a sa în care ţine o umbrelă. Dimineaţa următoare, un grup de peste zece agenţi de poliţie au intrat în casa cuplului, „solicitând o conversaţie“.

„Mi-au arătat un mandat de percheziţie gol şi au controlat totul, fiecare colţ al casei“, a declarat Wang Li, soţia arestatului.

Pe lângă umbrela albastru deschis a poetului, poliţia a confiscat un computer, un router şi, din motive care nu au fost cunoscute imediat, o pereche de ochelari de soare. 

Cred că arestul lui Wang are legătură cu pozele postate de el pe Twitter, în susţinere pentru Mişcarea Umbrelelor, asta judecând după obiectele confiscate“, declară soţia.

„Încă de când era la universitate, soţul meu a susţinut şi a apărat dreptul săracilor. Eu îl susţin în totalitate. Consider că ce face el este drept. Nimic din tot ce a făcut soţul meu de-a lungul anilor nu este o crimă. El face bine, el face ce e drept, nu e o crimă. Sunt mândră de el“, adaugă soţia.

Un avocat al drepturilor omului cunoscut, Sui Muqing, care a preluat cazul lui Wang, spune că arestarea poetului este „cu siguranţă“ o consecinţă a suportului faţă de Revoluţia Umbrelelor.

Cel puţin 25 de activişti chinezi au fost reţinuţi sau încarceraţi de la începutul protestului din Hong Kong, spune şi William Nee, cercetător specializat în China pentru Amnesty International.


Citeşte şi:

Hong Kong: revoluţia creştină

Protestele din Hong Kong, ale căror imagini dramatice au făcut înconjurul lumii, sunt pentru democraţie. Însă mişcarea care a blocat centrul financiar al oraşului are în substrat tensiuni mult mai vechi: relaţia Chinei comuniste cu creştinismul.

Hong Kong: protestatarii se retrag din unele zone, dar nu renunţă la mişcarea prodemocraţie

Cu doar câteva ore înainte ca termenul dat de autorităţi, manifestanţii prodemocraţie din Hong Kong au anunţat că se vor retrage din anumite zone ocupate, dar nu renunţă la mişcarea de protest prin care cer Beijingului să-i lase să-şi aleagă liber propriii lideri.

O lecţie de democraţie: Hong Kong, revoluţia umbrelelor

Marcată de triumful în războiul pentru insulele Falklands cu Argentina, Doamna de fier a politicii engleze, Margaret Thatcher, a plecat, la încheierea ostilităţilor din Atlanticul de Sud, la Beijing, pentru o ultimă încercare de a păstra Hong Kong sub autoritatea Londrei, într-o întâlnire cu liderul chinez Deng Xiaoping.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite