Un om de afaceri ce l-a confundat pe Einsten cu Hitler ar putea fi următorul preşedinte al Columbiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodolfo Hernandez FOTO EPA-EFE
Rodolfo Hernandez FOTO EPA-EFE

Un primar şi om de afaceri columbian excentric, considerat un „outsider”, se află cot la cot în sondaje cu un fost luptător de gherilă şi ar putea deveni noul preşedinte al Columbiei, relatează The Guardian.

Rodolfo Hernandez, 77 de ani, care recent a fost filmat pălmuind un consilier local din opoziţie, a surprins cu rezultatul său extrem de bun în primul tur, iar în prezent sondajele îl arată la egalitate cu fostul primar al Bogota, Gustavo Petro, un fost luptător de gherilă, candidat de stânga.

Hernández era practic un necunoscut când a câştigat 28% din voturi, după o campanie pe reţelele de socializare în care a atacat „elitele”, dar fără propuneri politice de substanţă

Cunoscut pentru diatribele sale furioase pe reţelele sociale şi autoproclamat „Regele Tik Tokului”, Hernandez a recunoscut că nu ştie prea multe despre Columbia şi s-a apărat după ce a spus că Hitler a fost „un mare gânditor” precizând că l-a confundat cu Albert Einsten.

„Poţi să îl compari pe Hernandez cu Luis XIV, regele Franţei care a spus 'statul sunt eu'. Spune ceea ce oamenii vor să audă, este imprevizibil, este un demagog, este ironic, este obraznic, este un mitoman”, spune John Claro, consilierul local pălmuit după ce l-a contrazis.

„[Hernandez] ne-ar întoarce cu sute de ani în trecut, până în Evul Mediu”, a mai spus Claro.

Hernandez a afirmat că „ideal ar fi ca femeile să se dedice creşterii copiilor” şi le-a numit pe femeile din Venezuela „fabrici de copii săraci”.

Petro, fostul primar al oraşului Bogotá, care a câştigat 40% din voturi în primul tur, nu este nici el un candidat lipsit de controverse – în plus trecutul său este o problemă într-o ţară conservatoare unde stânga politică este asociată cu grupurile de gherilă cu care forţele guvernamentale şi aliaţii săi paramilitari s-au luptat decenii. 

Una dintre promisiunile lui Hernandez a fost ca fiecare columbian să poată vedea marea. Primarul a postat clipuri în care apărea la bustul gol împreună cu modele care purtau o cruce catolică şi altele în care imita personaje de senzaţie ale internetului.

Şi-a schimbat poziţia cu privire la o mulţime de probleme, a întrerupt interviurile când nu mergeau aşa cum îşi dorea el şi a promis că va crea un stat auster şi protecţionist. 

    

„Alegătorii anti-Petro îl explică pe Rodolfo Hernández, pentru că în Columbia un membru al gherilei cântăreşte mult – mai ales în cercurile conservatoare şi de dreapta”, a spus Pedro Piedrahita Bustamente, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Medellín.

„Trebuie să ne amintim că cultura politică, în special în Columbia, este marcată de apatie; este marcată de nemulţumirea faţă de politică şi de politicienii tradiţionali. Rodolfo Hernández întruchipează politicianul netradiţional, în ciuda faptului că acum e susţinut de clanuri politice tradiţionale. Iar stilul său este caracteristic culturii acestei ţări a violenţei.”

Însă columbienii ce intenţionează să voteze pentru Hernández îl văd ca pe o pauză revigorantă de la statu-quo – fără o abatere spre stânga.

„Este o fiinţă umană care face greşeli, dar este capabil să le recunoască”, a spus Hector Guillermo Parra, inginer el. „Căută soluţii rapide la probleme, fără cheltuirea resurselor, şi încearcă să reducă datoria cu propuneri interesante.”

Guvernul actual a fost blamat pentru implementarea problematică a acordului de pace semnat în 2016 cu gherilele de stânga ale Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) – care a pus capăt oficial unui război civil în care au fost ucişi peste 260.000 de oameni şi a strămutat milioane.

„Am experimentat autoritarismul în ultimii 20 de ani, iar personalităţi puternice şi grosiere se conectează cu electoratul. Asta arată parţial care sunt valorile societăţii columbiene, nu-i aşa?”, a spus María Emma Wills, un expert proeminent în ştiinţe politice. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite